Pehrsson lärde sig mycket i Estland
Nye MFF-tränaren Magnus Pehrsson framhåller de färska erfarenheterna från Estlands landslag och tycker att han lärde sig massvis under den tiden.
Erfarenheter han kan dra nytta av i MFF, där han startar sin tillsvidareanställning den 1 december.
_ De första två åren var väldigt bra för min utveckling. Jag fick tid att jobba med hur jag ville spela fotboll, ta mycket intryck, se mycket fotboll och eftersom Estland har sina landslagsaktuella spelare spridda på så många olika platser fick jag även resa runt och göra det på många olika ställen.
_ Det fanns dessutom tid över till att boka in studiebesök, träffa tränarkollegor och prata med dem och läsa en massa om fotboll och ledarskap. På det personliga planet var det nyttigt att ett tag slippa jobba 70-75 timmar i veckan som jag gjorde i Djurgården, berättar Magnus Pehrsson.
En annan sak Magnus Pehrsson lärde sig under säsongerna med Estlands landslag var att prioritera bort och renodla.
_ Lasse Lagerbäck har varit inne på det, att har du ett landslag handlar det kanske minst lika mycket om att lära sig prioritera bort det som inte behövs. Vad behöver vi för att utvecklas? Det lär dig att bli konkret och tydlig. Vad ska vi jobba med utanför och på planen och vad är det jag som ledare behöver kommunicera?
_ Det mynnar ut i ett antal principer. Vem är jag och hur vill jag spela? Mitt tränarskap har utvecklats väldigt mycket av den här tiden och jag ser verkligen fram emot och tycker att det är ett privilegium att bara få vara tränare och få ett lag att jobba med och hela tiden förbereda för nästa match.
Vad vill du förändra i MFF:s spel?
_ Jag tycker att man ska vara ödmjuk och istället säga förbättra, det är trots allt ett lag som vann SM-guld ett par omgångar före slut.
_ Men jag vill arbeta med upprepningen i anfallsspelet, hur man kommer fram till ett genombrott. I försvarsspelet ska det bli ännu tydligare hur man spelar ett högt försvarsspel och hur man ibland faller ner i ett lägre. Där blir det viktigt att tanka ner erfarenheterna från Olof Persson, Jens Fjellström och Daniel Andersson. Att jag får rapporter om hur det sett ut tidigare. Det är kanske så att vi både ska jobba med idéerna, hur vi spelar och metodiken, hur vi tränar för att bli bättre på att göra det.
_ Det går heller inte att komma in med en färdig mall och trycka in allt i den utan det gäller att vara flexibel.
Känns det som att truppen innehåller alla komponenter du behöver för att spela ditt spel?
_ Ja, det tycker jag. Det är en bra uppbyggd trupp med många olika kvaliteter. Att det blev guld trots att MFF drabbades av så många skador mot slutet vittnade om en bra bredd.
Hur ser du på kravbilden här i Malmö. MFF har vunnit SM-guld tre av de fyra senaste åren och spelat i Champions League två säsonger?
_ Det är ingen drivkraft för mig att överbevisa någon annan, så kan jag säga. Däremot är det en drivkraft att själv och tillsammans få förutsättningarna att här i Malmö bli mästare och spela internationellt. Det jag har är att jag fått en erfarenhet av ett 30-tal landskamper.
_ Och någonstans är det ju så att de som vunnit har alltid varit förlorare och lärt sig av det. Jag hoppas att jag kan bevisa att jag med hjälp av mina metoder och mitt sätt att samarbeta med spelare och ledare kan bli en vinnare här och skapa ett ännu bättre spel. Jag ser bara positivt på att vara i den här miljön.
Du har inte vunnit mycket, varför fyller du kravbilden?
_ Jag tror att jag hela tiden varit drivande i hur jag vill arbeta och bygga lag, men kanske varit i klubbar där förutsättningarna inte funnits fullt ut.
_ Samtidigt som jag är ärlig med att jag varit för spretig. Jag har tagit ett för stort ansvar helt enkelt och det har gjort att jag inte varit tillräckligt vass i min tränarroll. Det är en viktig insikt för mig. Nu känner jag mig väldigt väl förberedd. Sedan kan du aldrig veta facit. Men vet du vad du står för och kommer i en grupp som klickar och har bra förutsättningar kan det gå riktigt bra.
Är det första gången du kommer till en klubb där du kan fokusera fullt ut bara på din tränarroll?
_ Kunnat har jag säkert även om det alltså inte alltid blivit så. I Ålborg hade jag en ren tränarroll, men sedan blev det så stora ekonomiska förändringar att jag mest blev frustrerad för att det inte fungerade tillräckligt. På nytt en lärdom att det gäller att vara fokuserad på rätt sak.
_ Året i Sirius var jag bara fotbollstränare, det är det året jag känner att jag var avskärmad. Laget var på plats redan och sedan gällde det att träna det.
En försäsong helt utan tävlingsmatcher, vad är negativt respektive positivt med det?
_ Precis som du ställer frågan är det både positivt och negativt. Klart att det hade varit bra att redan under våren komma igång med matcher och få slåss om en titel. Nu är det inte så och då får jag som ny tränare ännu mer tid att bygga upp ett grundspel, lära känna spelarna och få fler träningspass.
Har du sett MFF live i år?
_ Nej. Jag har sett åtta matcher på tv och video. Men innan det är dags att samla truppen i januari ska jag ha grottat ner mig i alla årets matcher.
Ole Törner