Nyheter

Fågel – fisk- eller ljummen mellanmjölk?

11, 11, 9, 14, 7, 5 och 12. Nej, det är ingen V75-rad, det är Magnus Pehrssons cv, där resultatet är tydliggjort i siffror. Som vilket företag som helst, försäljning, inköp el något annat, det där nakna, lite läskiga när det dyker upp som blad 2 i styrelsens powerpoint. När summeringar och resultatet av årets arbete tydliggörs.

Raden av siffror är placeringar för lagen Magnus Pehrsson tidigare varit tränare i. Resultatet av hans arbete som huvudansvarig.

Jag menar att Magnus Pehrsson är en mästerligt utmanande rekrytering!

Att mästarlaget väljer att byta ledarskap inför en större och mer krävande utmaning känns inte konstigt. Och vi som lever nära Malmö FF har inte undgått att det på vissa fötter funnits ett ganska tydligt, om inte missnöje, så en hel del gnissel kring Allan Kuhns ledarskap. Även i matchsituationer har vi sett spelare relativt öppet visa att, snälla.. sluta stå och gapa om varje detalj vi skall göra!

Kuhns engagemang och passion för jobbet går däremot inte att klaga på, och han var delaktig i föreningens 19e SM-Guld! Det finns för alltid med i klubbens historieböcker.

Vad jag menar är att om ledningen väljer att, oavsett vad beslutsunderlaget grundar sig på, ändå byta ut en nybakad guldtränare så förväntar i alla fall jag mig att det är en tränare som skall ta laget till en ”nästa” nivå. Med tydliga riktlinjer, tydlig spelidé och en filosofi som hela omklädningsrummet och staben ställer sig bakom. Det vi tycker att vi saknat trots guld som resultat.

En tränare som dessutom lever upp till klubbens eget sätt att vilja spela fotboll, för att föreningen i Malmö, klubben-emblemet-hjärtat, betyder verkligen något och då går klubbens filosofi före individens. Tränaren blir utförandets och förädlarens jobb! Och nåde dig om du misslyckas!

Med dessa förutsättningar och från ett utgångsläge med SM guld och Champions leaguespel senaste åren tycker jag att det är mästerligt utmanande att presentera en tränare med tidigare nämnt cv. Det finns ganska många frågetecken kring kapacitet och ledarskap med avhopp och uppsägningar, låt vara att detta kan omformuleras till erfarenheter, men istället för att ge sig själva(ledningen), och klubben lite ”arbetsro” med ett starkare namn släpper man fram en tränare utan vinster i sitt Cv. Speciellt när man släpper en guldtränare!

Historiskt har vi haft starka tydliga ledare, i många fall även på tränarposten. Senast tycker jag att Åge Hareide hade karisman OCH ledarskapet. Han var dessutom extremt vass medialt, vilket jag anser vara en ganska viktig del i en modern tränares arbetsbeskrivning. Här var Kuhn extremt tillgänglig, men föll alltså på bristande fotbollskunskaper för ”nästa” nivå.

Hade man presenterat en Lagerbäck (numera mycket mer medial), Backe, Laudrup, Solkjaer med erfarenhet och betydligt vassare Cv, eller för den delen Potter med en bevisad tydlig filosofi och, så tror i alla fall jag att man gett klubben lite annan plattform att jobba ifrån och ett ledarskap att luta sig mot. En stabilare grund att stå på vid ett mindre lyckat resultat.

Frågan är hur det blir nu?

Jag tror det blir rakt in i lejongapet. Folkets pöbel är skoningslös och man kan dra paralleller med Romarrikets gladiatorspel där det var pöbelns tumme upp, eller tumme ner som avgjorde förlorarens öde. Jag tror det blir likadant här, att det inte riktigt kommer att finnas utrymme för ett misslyckande, och denna gången tror jag att eventuella negativa effekter når längre än till den insända gladiatorn. Det borde inte plats för hur många ”felrekryteringar” som helst, inte heller för Daniel Andersson.   

Är det hållbart över tid att byta tränare vart el vartannat år? Tja, ser resultatet ut som Malmö FFs de senaste åren känns det inte som en stor fråga, men tittar man på Magnus Ps Cv blir det en. Om man vill bygga en mer hållbar filosofi, och inte dra på sig ryktet som tränarslaktare, bör man nog hitta en långsiktigare lösning än från år till år.

Med Allan Kuhn, och tidigare även Rikard Norling känns det som att det är klubben som lärt sina tränare att vinna, istället för att tränaren tagit klubben till nästa nivå. Så tror jag blir fallet även med Magnus Pehrsson. Jag hoppas att klubben är så stark att man kan vinna igen, staben runt honom är det i alla fall. Men om tränaren blir anställd för att utveckla truppen till nästa nivå, har jag fortfarande ett frågetecken efter sifferraden vi började med som ledningen haft i sitt beslutsunderlag.

Jag säger som min kollega Ole Törner, det är en slak lina att dansa på!  

Så Magnus Pehrsson – Välkommen till Malmö, där du har dina rötter!
Visa oss ditt hjärta och dina tankar, så kommer du att få känna en kärlek ingen annan klubb kan ge dig. Men misslyckas du kastas du till pöbeln, och dina nära och kära vänder dig ryggen! Är du stark nog lär du dig hur man vinner!

Så ge oss inte ett nytt Djurgården – ge oss ett nytt Malmö!

Robert Persson

Relaterade artiklar

Back to top button
Close