Nyheter

Österlen FF satsar på ung kvintett

Österlen FF rustar inför division två-comebacken.
Klubben presenterar nu fem nyförvärv på en och samma gång.
Ungt och lokalt är nyckelorden – och bland annat satsat det på en 21-årig målvakt från division sju-klubben Borrby!

Sedan tidigare har klubben gjort klart med den 32-årige mittbacken Boris Bjelkanovic från BW90, med rutin från spel i högstaligan i ett flertal länder. Boris är även tänkt som assisterande tränare till Mladen Blagojevic.
I övrigt har rekryteringsarbetet gått ut på att hitta unga och lokala talanger – ett policybeslut från klubbens sida. Nu presenterar Österlen FF hela fem man på samma gång.
Jesper Jönsson, 23, från Öja FF, Adam Barchan, 23 från Öja FF, Henrik Jeppsson, 21, Borrby IF, Joel Mårtensson, Tomelilla IF samt Fabian Karlsson, Rydsgård AIF.
– Det här är värvningar som jag är väldigt nöjd med. Killar som jag haft koll på länge. I vissa fall har jag tjatat på dem, i vissa fall har slumpen haft en inverkan. Hur som helst kan man säga så här. Laget är just nu inte bättre än det som jag hade när vi vann division tre-serien i höstas. I april däremot… Många av spelarna kommer från division tre-fyra. Det kommer att ta lite tid att få dem på rätt plats, säger tränare Mladen Blagojevic.

Henrik Jepsson är tveklöst det mest anmärkningsvärda namnet i kvintetten. Senaste säsongen spelade han i division sju-laget Borrby IF. Innan dess hade han lagt fotbollen åt sidan under två säsonger.
– Jag bor tio minuter härifrån och ar tidigare spelat fotboll i ungdomslagen i Kristianstad, bland annat i Juniorallsvenskan. Men att pendla i fyra år till Kristianstad blev för tufft. Dessutom tycker jag inte att jag blev rättvist behandlad av klubben – det kom orders uppifrån om att en annan kille i laget skulle spela istället för mig, så ett tag slutade jag helt med fotbollen. I två år närmare bestämt. Tills de den här säsongen behövde hjälp med en målvakt i min moderklubb Borrby i division sju.
Division sju, really?
– Jag hade inga tankar på att fortsätta just då, men har alltid drömt att få komma så högt upp i seriesystemet som möjligt.
Förklara hur ni tänkte här, Mladen… En division sjumålvakt som gjort en säsong de senaste tre åren. Till division två!?
– Res dig upp, säger Mladen och får direkt fram en poäng när den två meter ståtlige herren skrapar hjässan i taket på klubbstugan.
– Först och främst finns det massor av potential i honom. Samtidigt är prioritet ett lokalt och jag har faktiskt försökt få hit honom tidigare, redan inför förra säsongen. Men visst, han har “bara” U19-Allsvenskan-spel i sig som bäst och det är inte lika tufft som division två, medger Mladen.
– Sebastian Pettersson och Henrik får kämpa om platsen som förstemålvakt. En dag kommer Henrik att vara förstemålvakt, antingen är det det i april, juni eller våren 2018. Det får ta den tid det tar.

Backen Jesper Jönsson har ett förflutet i Tomelilla och Öja FF.
– Jag ville inte västerut och Österlen FF var enda alternativet. Mladen hörde av sig, jag provtränade och sedan fanns det ingen tvekan.
– När jag var i BW90 var han i Piteå och pluggade till journalist. Hans namn har funnits med i periferin hela tiden och en dag träffade jag honom på Radio Actives kontor. Då tog jag tag i honom direkt. Han är en lokal kille som passar bra in. Dessutom är det alltid skönt att få med någon från Tomelilla…
– Han fanns med i min bruttolista rätt länge, säger Mladen, och pekar på sin tinning. Första gången vi tog kontakt var faktiskt på Facebook. Lite romantiskt nästan.

Adam Barchan kommer alltså från samma klubb Öja FF, som förra säsongen var ett mittengäng i division fyra.
– Det var inget svårt val. Jag kände för att ta mig högre upp i seriesystemet och jag kände flera av killarna som nu skrivit på, säger Adam som har ett förflutet i bland annat LB07 (i division ett) och Trelleborgs FF.
– Jag känner även till Adam sedan en lång tid tillbaka. En gång snodde jag honom från Skurup till LB07 där han gjorde A-lagsdebut som 15-åring i en DM-match mot Tomelilla (som jag aldrig någonsin förlorat mot), skrockar Mladen. Jag var på honom både förra och förrförra vintern.

Yttermittfältaren Joel Mårtensson har seglat under Mladen Blagojevics flagg tidigare, i LB07. Senast kom han från Tomelilla som åkte ner i fyran.
– Första gången jag kom i kontakt med Joel var han 14 år och han sa inte ett ord på ett halvår. Sedan kom det en Danmarksturnering och då pratade han plötsligt mest av alla. Kort senare gick han till Malmö FF, minns Mladen.
– Jag kom med i Skånelaget och MFF ringde. Det blev spel i P16, U17, U19 och några U21-matcher.
En av matcherna kom mot Barcelona på Swedbank Stadion tillsammans med 95-kullens profiler… Således har Joel sniffat på en “riktig” proffskarriär.
– Det kan man väl säga. Till slut föll det på att jag inte trivdes att bli i Malmö. När jag valde att flytta hem fick jag inget fortsatt kontrakt. Nu känner jag igen att det vore kul att prova på högre nivå, säger Joel.
– Han har spetskompetens i den offensiva biten och en vass vänsterfot, tillägger Mladen.

Fabian Karlsson var med och tog Trelleborgs FF till Superettan och var efter det tänkt att gå till både Höllviken och Prespa Birlik, men när det inte löste sig med utbildningsbidraget blev det istället förra säsongen spel i division fyra med Rydsgårds AIF.
– Jag har ju division ett tidigare och året i division fyra var inte tillräcklig givande.
– Fabian kommer att få tröja nummer nio och det är en tuff roll att axla i den här klubben. Jag har haft ögonen på honom länge, säger Mladen.

Färdigvärvat är de dock inte.
– Vi har 16-17 spelae i truppen nu. Med all säkerhet kommer det fler spelare, förmodligen redan nästa vecka.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close