Nyheter

Ett insektsbett förstörde Hanssons Världscupfinal

Tiden går. Snabbt!

Spelaren bakom tidernas viktigaste mål i svensk klubblagsfotboll har hunnit fylla 60 år.

Jag tänker givetvis på Tommy Hansson som den 25 april 1979 i den 47 minuten i hemmamatchen mot Austria Wien nickade in 1-0-målet som förde Malmö FF till Europacupfinal mot Nottingham Forest.

Vi var klart bättre än Austria Wien i två matcher. Många har sagt det och jag hade samma känsla. Efter målet kändes det aldrig oroligt trots att det återstod så många minuter att spela. Wien skapade ju ingenting, påpekar matchhjälten.
Han påstår att han glömt mycket av sin fotbollskarriär. Men MÅLET sitter kvar för alltid.
– Puskas frispark var perfekt, Tore stack iväg mot stolpen och drog på sig hela bevakningen och jag fick en bra träff på nicken. Egentligen var jag rätt dålig på att nicka. Men där fick jag till det.

Lika angelägen som Tommy Hansson är om att framhålla Tore Cervins och Anders ”Puskas” Ljungbergs betydelse för målet är han om att plocka fram att det finns ett annat nästan bortglömt mål han gjorde på vägen fram mot finalen. Ett mål han på sätt och vis tycker var ännu viktigare.
– Jag gjorde ju målet när vi förlorade med 1-2 mot Wisla Krakow i den första kvartsfinalen. Sedan kom vi i underläge med 0-1 i returen hemma och vände till seger med 4-1. Om vi haft 0-2 med oss istället tror jag aldrig vi hade klarat att vända Mot Austria Wien hade vi nog gjort mål förr eller senare ändå. Målet i Krakow var nödvändigt.

Ändå är det naturligtvis för 1-0 mot Austria Wien han kommer att bli ihågkommen för evigt.
Dessutom förändrade banketten efter matchen hans liv. Det var då han fick jobbet på Brandkåren som han fortfarande har kvar.
– Kjell Hjertssons fru kände brandchefen. De tyckte jag skulle bli brandman och så blev det.
– Jag började med att köra färdtjänst, så var det på den tiden. Sedan blev det ambulans och efter det har jag jobbat som brandman. Länge!
Det är ett tufft yrke, men Tommy hänger med utmärkt. Han har dock börjat anpassa sig något till att han faktiskt fyllt 60.
– Att vara rökdykare upp och ner för trappor med massvis med tungt material blir för mycket. Där har jag insett att det inte går längre och slutade för tre år sedan, berättar han.

Så sent som förra sommaren 2015 kom för övrigt Tommy Hanssons senaste fotbollsframgång och den gjorde det i jobbet. På Mariedals IP i Malmö var han med när Malmö vann brandmanna-SM i klassen plus 40.
Annars har han trappat ner den långa karriären han hade som tränare efter perioden som spelare. Numera nöjer han sig med att vara en av värdarna i logerna när MFF spelar hemma på Swedbank stadion och att jobba två gånger i veckan på MFF:s fotbollsakademi på Linnéskolan i Limhamn. Han är också engagerad i MFF:s nystartade samarbetsprojekt med Oxievångsskolan, Polisen, Räddningstjänsten och Malmö stad.
– Hur roligt som helst och en nytändning eftersom jag fick ett dåligt slut på tränarkarriären i Höllvikens GIF.

img_1573

– Jag hade flera fina år där, men när vi sedan åkte ut blev det mitt värsta år någonsin som tränare. Vi hade en väldigt tunn trupp, spelarna kände sig för säkra på sina platser och jag gjorde heller inget bra jobb. Det var trist och extra dumt eftersom det var precis innan Höllvikens GIF och BK Näset skulle gå ihop och storsatsa.
I Malmö FF tog det slut när Bob Houghtons ersättare Keith Blunt värvade engelsmannen Paul McKinnon och konsekvent satsade på honom i anfallet.
– Jag drog inte jämnt med Blunt. Även när jag gjorde mål fick jag sitta på bänken i nästa match.
– Därför började jag undersöka intresset från andra klubbar, säger Tommy Hansson och avslöjar att det kunde blivit en övergång till Helsingborgs IF.

– Jag hade ingen agent. Istället var det en kompis till mig som ställde upp och hjälpte till. Vi träffade HIF på Esso Motorhotel i Sege. Mitt när jag satt där kom han och ryckte upp mig ur stolen och sa att nu sticker vi, dom är dumma i huvet. Då sa jag, ska inte jag också få vara med och bestämma? Men det blev inget och det var bra eftersom jag istället kom till IFK Malmö.
Då hade IFK Malmö precis fallit på mållinjen till Allsvenskan i det klassiska triangeldramat mellan IFK, GAIS och Örgryte IS, men laget höll fortfarande hög klass och innan han lämnade för Lunds BK hann Tommy Hansson bland annat vara med om när Di Gule på nytt var nära att ta steget upp i ett allsvenskt kval mot IFK Norrköping.

Efter Lunds BK blev det spel i Trelleborgs FF, Rydsgårds AIF, Oxie IF och Blentarps BK. De tre sista klubbarna har han också varit tränare i och det uppdraget har han även haft i Husie IF, Vuk Karadzic, IFK Malmö, IFK Klagshamn, Vellinge IF och Höllvikens GIF. En klubbtröja till har han haft på sig. Innan han kom till MFF som 14-åring spelade han i BK Kick.
– Och jag har trivts överallt, betonar den ständigt optimistiske och positive Europacuphjälten som tack vare målet mot Austria Wien även fick vara med om att spela en Världscupfinal.
Nottingham Forest tackade nej så budet att möta Olimpia från Paraguay gick till MFF och det tycker Tommy Hansson är något som inte lyfts fram tillräckligt.

– En Världscupfinal, eller två för den avgjordes hemma/borta, är stort. Jag är glad över att jag fick vara med om den upplevelsen även om vi förlorade och det inte gick så bra för mig personligen i bortamatchen.
– Jag blev biten av något konstigt djur dagen innan matchen. Jag var med och spelade lite, men fick sitta större delen av tiden med foten i en spann. Det är första och enda gången jag har fått göra det.
MFF förlorade med 0-1 hemma och 1-2 borta. Ingemar Erlandsson gjorde det historiska enda svenskmålet i en världsfinal.

Ole Törner

Tommy Hansson intervjuas av Åke Brolin efter matchen mot Austria Wien i Europacupen. Foto: Bildbyrån
Tommy Hansson intervjuas av Åke Brolin efter matchen mot Austria Wien i Europacupen. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close