HandbollHandbollsbloggen

Knivarna slipas redan

EM för damer står för dörren, men dagens träningsmatch mot Tyskland blev ett enda stort ”Faaan också…”
Att tappa 20-10-ledning i paus till 28-28 var i sig svagt. Men resultatet är oviktigt.
Att Nathalie Hagman klev av knäskadad var betydligt värre. Jag hoppas innerligt att det inte var någonting allvarligt – för utan henne på banan i ett EM blir det svårt att blanda sig i medlajracet. ”Stukat knä” rapporteras det om. Vad det nu betyder i praktiken.

I helgen som gick förlorade dessutom IFK Kristianstad sin Champions League-match mot Pick Szeged. Det fanns nog inom budget. Poäng i sådana bortamatcher får anses som bonus.
Onsdagens match däremot, hemma mot Brest, lär bli väldigt betydelsefull. IFK är sjua i en åttalagsgrupp där sex lag får vidare. Ska klubben ta ”nästa steg” torde avancemang från gruppen vara vad som krävs – och då måste man börja ta poäng i den här typen av matcher.
Huvudkonkurrenten om den där sjätteplatsen, Celje, möter just Brest i detta nu. Den matchen kommer garanterat att gå varm i Ola Lindgrens dator de närmsta 48 timmarna.
Får Ola ordning på lagets försvarsspel borde det kunna gå vägen.
I övrigt är jag fortfarande förvånad över bristen av nationell rapportering av Kristianstads Champions League-äventyr. I 044-land har Kristianstadsbladet vrålkoll på vem som har snuva och vem som har klippt sig, men utanför stans gränser är det mäkligt tyst.
Men det är klart. Sänder SVT 14 timmar DM i skidskytte för högerfotade varje dag så blir ju tiden för alla former av handbollsrapportering begränsad.

IFK Ystad spelar säsongens viktigaste match so far den 10 december.
Lite oväntat för mig är det Hammarby som laget ser ut att få tampas med för att undvika direktnedflyttning och sedan försöka kvala sig kvar. Avsaknaden av Puyol är massiv i södergänget. I tomrummet efter en av Handbollsligans bästa spelare har ingen klivit fram och tagit ansvar. Det kan bli Ystads räddning. Det och att det Karlskrona jag såg i Baltiskan i söndags var ett skämt.
Tänk er scenariot med säsongens första seger, mot huvudkonkurrenten, på hemmaplan. Det skulle betyda mycket ur ett tabellperspektiv, men framför allt skulle det vara en enorm självförtroendeboost. En extremt nödvändig sådan.
Jag tror personligen att de fixar det. Läs mer om Ystads uppladdning inför den matchen här.

HK Malmö borstade av sig Karlskrona, som kom till spel med blott tre avbytare plus en reservkeeper, smidigt och det syntes allt att man redan nu börjat slipa knivarna inför tisdagens match borta mot Lund. LUGI å sin sida hade en mer krävande uppgift borta mot en av Handbollsligans kanske mest positiva överraskningar, GUIF. Något man löste väldigt enkelt – full kontroll i mer eller mindre i 60 minuter.
E22:an-derbyt kommer att bli en tät och jämn drabbning.
Vid sidan av planen samarbetar klubbarna på ett innovativt sätt. I Arenan i Lund kör HK Malmö och LUGI en gemensam nätverksträff. Jag hade veat se MFF och HIF göra någonting liknande.
Eller nej, vid närmare eftertanke, kanske inte…

Vad hittar vi om vi blickar nedåt i seriesystemet då?
Well. på herrsidan är det värt att nämna Ankaret – som med sju segrar på åtta omgångar leder den södra tvåan. Senast var det nästan fullsatt, 330 personer i Borgebyhallen som tar 350, när Malmö HP besegrades.

I trean är det pånyttfödda H43 obesegrade efter åtta omgångar och kanske är denna säsongen första steget för klubben att ta sig tillbaka till eliten. Jacob Anderberg, den ende spelaren som följt med klubben efter konkursen för två år sedan, är helt inne på det åtminstone. Målsättningen är att ha Zoran Roganovic med sig på den resan. Om det Zoran hoppar på tåget nästa säsong eller nästnästa återstår att se.
H43 går en jämn och spännande kap med Farmen och Lundagård om en direktplats och två kvalplatser – och H43 möter sina huvudkonurrenter dubbelt upp när serien vänder runt nyår.
På damsidan bör noteras att Ystads IF:s satsning på damlaget ser ut att bära frukt. Laget har kopplat järngrepp på sin division två-serie och frågan är mest hur lång tid det ska behöva ta innan staden för ett damlag i eliten? Pierre Gaum och Michelle Fyhr Seifert har väldigt många talanger i sitt gäng – och om den senare dammar av skorna och ställer sig på den helstreckade linjen igen kan det bli riktigt intressant.

Ett annat gäng som är på väg uppåt i seriesystemen är Åhus, som varvat upp rejält och just nu sitter på en direktplats till Allsvenskan.
Personligen är jag lite oroad för att de kommer att stöta på Team Eslöv i den serien nästa säsong. Teamet fightas för livet för att undvika jumboplatsen – som Skara har just nu.
Från Västergötland kommer dock rapporter om att ”mångsysslaren” Bert Karlsson är beredd att kliva in med mer pengar för att köpa tre (!) nya niometersspelare inför andra halvan av säsongen. De resurserna har inte Team Eslöv.

Jag har förresten en magkäsla, grundat på främst just det, att LUGI dam i år vinner SM-guld.
Sävehof is going down.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close