MFF gästas av medlemsstyrda föreningar
I helgen har representanter från utvalda medlemsägda föreningar samlats hos MFF i Malmö.
MFF är en av sex utvalda klubbar i det internationella projektet ”Clubs and Supporters for Better Governance in Football”. Projektet leds av organisationen Supporters Direct Europe och finansieras i sin helhet av EU:s Erasmus+ sportprogram.
_ Vi har funnits i tio år och vill lyfta fram medlemsägandet med en ansvarig styrelse som vägen att ta för Europas fotbollsklubbar. Idén kom när vi upptäckte hur många supportrar som var missnöjda med hur deras klubbar sköttes och att de inte kunde påverka som medlemmar. Du kan ställa någon till svars på ett årsmöte, men du kan inte gå till Roman Abramovitj, säger Antonia Hagemann, som leder arbetet på Supporters Direct Europa.
_ Vi vill stötta alla medlemsstyrda föreningar. Min egen förening Werder Bremen är det och i Tyskland, liksom i Sverige med sin 51-procentregel, är det normen. Men det är en ständig kamp. Vi var med och stöttade när de svenska supportrarna kämpade för 51-procent-regeln. Då lyckades man, fast det är en strid som jag förstår kan behöva göras igen.
Klubbarna som valts ut för ”Clubs and Supporters for Better Governance in Football” är förutom MFF, Schalke 04 från Tyskland, FC United of Manchester från England, Cork City från Irland, Cava United från Italien och CAP Ciudad de Murcia från Spanien. 2016 arrangeras totalt tre workshops. Helgens i Malmö är den andra och handlar om ekonomisk hållbarhet.
Bland det som diskuteras är hur man kan satsa på att få en bra ekonomi utan att tappa sin etiska värdegrund och behålla medlemsinsynen.
För Cork Citys John Kennedy (se bilden med Pontus Hansson och Pierre Nordberg från MFF) blev det en trevlig återkomst till Malmö, där hans lag 2004 besegrade MFF med 1-0 och avancerade i Intertoto-cupen. Det största internationella ögonblicket dittills för Cork och det största bottennappet för MFF.
_ Jag var här då och det var fantastiskt, den segern öppnade för oss att sedan även kunna besegra andra lag i Europa och att slå en Europacupfinalist, en riktig storklubb, var gigantiskt för oss. Något vi aldrig glömmer, poängterar John Kennedy.
Nu är han här som styrelsemedlem för att tillsammans med klubbkamraterna Mike Derham och Lisa Fallon lära sig mer om vad man ska tänka på som medlemsstyrd förening. Cork City är nämligen i stort sett nybörjare i det fallet.
_ För fem år sedan var Cork Citys existens hotad. Vi hade en ägare som körde klubben fullständigt i botten och hade stora skulder. Supportrarna bildade då en fond och tog tillbaka makten och gemensamt bygger vi nu något som ska vara hållbart. Vi ser till att ta hand om spelarna på ett bra sätt och satsar mycket på ungdomssektionen.
_ Allting vi nu kan lära oss av våra partners i Malmö FF och från projektet som helhet tar vi direkt in i vår verksamhet. Vi är bara medlemsägda sedan 2010 och har ännu mycket att lära, säger John Kennedy och berättar att fler och fler irländska klubbar tittar på vad Cork City gör och på möjligheten med supporter-fonder och medlemsägande.
_ Cork City är dock fortfarande den enda klubben på Irland som är 100 procent medlemsägd!
För FC United of Manchester är kontrasten ännu större. Klubben bildades 2005 av United.-supportrar i protest mot det ägarna gjorde med den klubben och spelar nu på vad som motsvarar division 6 i det engelska ligasystemet.
_ På sätt och vis är vårt motto att göra saker annorlunda. Och hålla oss till idéerna vi kom överens om vid grundandet, säger Andy Cheshire, samhälls- och utbildningsmanager i FC United of Manchester.
_ Vi ska undvika att bli kommersialiserade och göra en social insats i samhället. Jag tror att vi får respekt för det. Givetvis tävlar vi med två klubbar som har accepterat en annan finansieringsform och har gigantiska ekonomiska resurser, men jag tycker att vårt sociala program i det geografiska området vi verkar är bättre än deras.
2010 slog FC United of Manchester ut Rochdale AFC från Manchester-området och tvingade Brighton & Howe Albion till omspel i FA-cupen. Sportsligt är det FC Uniteds största stund, men Andy Cheshire tycker att det finns en annan sak som kan tävla om det det största ögonblicket i klubbens historia.
_ När vi invigde vår egen arena. Att vi kunde finansiera byggandet av en sådan efter att bara ha funnits i tio är är nog den största prestationen i vår historia.
Broadhurst Park heter FC United of Manchesters nya hem, arenan ligger i nordöstra Manchester och tar 4 400 åskådare.
_ Det är den lägsta kapaciteten som krävs för att få spela i League two och vi hoppas ju en gång nå den nivån. Vi är två avancemang från det nu.
Något cuplottning mot Manchester City eller Manchester United vill han dock inte ha.
_ För en sida av stan, den blåa, hade det varit jättekul att slå oss och om vi fått United hade det varit en mardröm för våra supportar i FC United. De är fortfarande Manchester United-supportrar, men bara missnöjda med hur klubben för närvarande sköts, och att möta laget de växt upp med att älska hade fått deras hjärtan att brista.
För att gardera sig mot uppköp har FC United of Manchester i klubbens stadgar och i manifestet vid grundandet skrivit in principen en medlem/en röst.
_ Varje enskild medlem äger klubben och har lika mycket inflytande. Om du vill satsa tio miljoner pund på att köpa klubben har du en röst, har du betalt medlemsavgiften på tio pund har du också en röst. Det är så vi vill ha det och det är så det ska förbli, konstaterar Andy Cheshire.
En självklarhet – än så länge – i Sverige, men inte i Manchester.
För MFF:s del är det Pontus Hansson från styrelsen och SLO:n Pierre Nordberg som håller i det mesta.
_ Vi var en av klubbarna som blev tillfrågade och sa ja direkt. Vi tycker att det här är väldigt spännande och intressant. Meningen är säkert att det i projektet ska skapas en kunskapsbas som sedan andra medlemsstyrda klubbar kan använda och dra nytta av, säger Pontus Hansson.
_ Projektet inleddes i år och pågår över 2017. Efter den här träffen kommer en om medlemskap. Det ingår också att ett par av klubbarna gör utbytesträffar hos varandra. För ett tag sedan var Schalke 04 här och träffade medarbetare i MFF och hade två mycket fruktbara dagar. I januari ska vi sedan åka till Schalke och vi kommer även att ha utbyte med Cork City.
Med Schalke 04 kan MFF bland annat diskutera hur man kan kan hantera en stor medlemsökning. Schalke 04 har över 140 000 medlemmar och årsmötena samlar 10 000.
_ De har det ju inne på sitt Stadion och i och med att de spelar höst-vår kan de säkert arrangera på sommaren i hyfsat väder, vilket inte vi kan. Men det väcker ju många intressanta frågor om bland annat organisationen, säger Pontus Hansson.
Ole Törner