skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Han vill ta Hässleholms IF till ettan

Fotbollen i Hässleholm har sparkats i division två och tre de senaste åren.

Nu vill Dan Olofsson och hans Hässleholms IF ändra på den saken.

I Hässleholm pågår en strid om vem som är den bästa fotbollsklubben i stan. Hässleholms IF eller IFK Hässleholm.
I många år var IFK störst, nådde ända fram till Allsvenskt kval 1993 (förlust mot Degerfors), men de senaste åren har HIF sprungit förbi. Därför kan säkert många gulsvarta själar i 0451-land övervintra lite muntrare sedan det stod klart att IFK placerade si för HIF i årets division två södra.
Blott ett enda måls målskillnad skilde mellan lagen. Men ett ack så viktigt mål.
Dock hade inget av lagen någon dramtisk höstsäsong i den ojämna tabellen. 20 poäng ner till Nybro som kvalade sig kvar – och tolv poäng till FC Rosengård som kvalade sig upp i ettan.

Frågorna vi ställer oss är:
”Är någon av Hässleholmklubbarna redo att ta nästa steg? Finns det någon av dem som verkligen gör en satsning för division ett? Finns det någon förening som tagit taktpinnen i den hårda kampen om sponsorer?
Från HIF är beskedet: Ja.

Under silly season har det främst hänt anmärkningsvärda saker i HIF. Skyttekunden Tommy Filipovic har lämant klubben och säger i en intervju till Norra Skåne att det till stor del var för att han inte kände sig accepterade av sina lagkamrater. Efter att ha dundrat in från division fem-klubben Perstorp Bälinge med stort självförtroende fick han lära sig att ”divighet” inte är ett populärt karaktärsdrag i Göingetrakterna.
Hans nästa klubb är inte klar. Om det ni blir så att han lämnar.
– Teoretiskt är Tommy fortsatt vår spelare, vi har fortfarande ett kontrakt med honom. Det blev lite galet när han gick ut i tidningarna och det lät inte så bra i den intervjun. Det är klart att vi kommer att sakna honom om han lämnar, det var en spelare som utvecklades smycket speciellt under hösten. Han har förutsättningar att spela högre upp i seriesystemet. Jag har för min del inga problem att jobba med honom, säger tränare Dan Olofsson.
Ut-listan i övrigt?
– Johan Hansson går nog tillbaka till Perstorp. Även Sabani lämnar. Alla kontrakt är inte klara, men resterande grabbar vill spela kvar i klubben. Jag har goda förhoppningar om att de flesta är med i januari när vi kör igång igen på allvar.
Joel Wedenell, er gamle målspruta som 2016 spelade i Mjällby, var tydligen och i Glimåkra och tränade nyligen? Det är väl bara att vifta hem honom?
– Han är klart intressant och en spelare som vi verkligen vill ha. Simon Reinholdsson kommer kanske tillbaka från Bjärnum som han är alldeles för bra för. Vi har kontakt med båda kilarna

Dan Olofsson är ordentligt rotad som tränare i klubben.
– Jag hade mina funderingar kring om jag skulle fortsätta här eller inte, jag har ändå varit i HIF i sex år – men jag vill göra ett år till.
Vad funderade du kring?
– Jag hade en tuff period med sjukt barn i fjor och tappade lite energi, man mådde sämre privat. Men jag hittade tillbaka i somras, gick ner i tid på jobbet, och samarbetet med Christian Karlsson fungerade riktigt bra. Det sistnämnda var en hög motivationsfaktor. Överlag kändes det som att jag med det här laget har förutsättningar att kunna göra någonting riktigt bra.
Vad är ”riktigt bra”?
– Alla i laget var missnöjda med säsongen 2016. Rosengård och Karlskrona var suveräna i toppen, men vi kunde mäta oss med dem när vi fick till spelet. Tyvärr var det egentligen bara delar av höstsäsongen som det fungerade ordentligt.
Vad var det som klickade?
– Träningarna var… Hur ska man säga… Elvan som startade matcherna var på de flesta träningarna, men i övrigt var konkurrenssituationen ej som önskat. Träningarna blev inte speciellt matchlika. Vi fick rätt på det från augusti – då blev vi också betydligt bättre.
– Nu vill vi inte slarva bort en säsong. Hade vi spelar våra kort bättre hade vi slutat snäppet högre upp i serien. Inte för att vi hade varit nöjda bara med att komma före IFK Hässleholm i tabellen, men ändå.

Det låter som att du får behålla nästan hela grundtruppen i ett lag som är etablerat i division två. Kanske betyder den rutinen mycket om ni ska ta ”nästa steg?
– Alla är revanschsugna efter den här säsongen. Sportsligt sett har vi förutsättningar för ett avancemang till division ett. Inte för att det pumpas in en massa pengar i föreningen, utan för att vi har rutin och vet vad som måste fungera runt omkring. Hässleholm är en stad som ”ska” ha ett lag högre upp i seriesystemet och HIF kan vara ett lag för ettan.
IFK Hässleholm har ju också de målsättningarna. Hade det blivit enklare om de legat i division fyra istället för som nu, i samma serie? Jag tänker främst på inraggande av sponsorer som skulle möjliggöra en elitsatsning?
– Njae. Det är så många sponsorer som är knutna till ett visst lag och har en historia med den föreningen och det måste man respektera. Och snacket om en sammanslagning. Jag vet inte hur det blir med en sådan sak… Klubbarna har ett samarbete idag med MFF-akademin och vi tränare känner varandra väl. Men som det ser ut nu så kommer den klubb som går upp en division alltid att vara jagad av den andra. Det finns väldigt mycket prestige att ta hänsyn till här.

Hur ser det ut på Österås IP då? Den har ju varit bedrövlig sedan många år tillbaka utan att politikerna fattat några upprustningsbeslut?
– Jodå. Nu är man igång med att fixa till den. Arbetat har redan startat.
Hahaha. Du är rolig du.
– Jo, det är sant!
Menar du allvar?
– Ja! Man ska riva ena långsideläktaren och bygga en mindre som placeras närmare plan. Det är mycket kvar att göra, men i den nya läktaren får vi även nya omklädningsrum.
– Det handlar fortfarande om budgetvarianter, men..
Såklart!
– Men det kommer bli bättre.
Vad tror du att det skulle betyda för fotbollsintresset i Hässleholm att få en finare arena?
– Faktiskt rätt mycket. Man se ju fotboll på ett helt annat sätt om man kommer närmre, vilket man gör nu åtminstone på en av långsidorna. Det är mycket kvar att göra, men en uppfräschat Österås och ett Hässleholms IF i division ett skulle nog göra susen, säger Dan Olofsson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close