Nyheter

Kirseberg IF:s största stund

Egentligen är det konstigt att en förlustmatch kan anses som en förenings största ögonblick i fotbollshistorien, men de flesta i Kirseberg IF är ändå överens om att det är så.

Matchen mot Karlstad den 19 oktober 1985 gällde en plats i division 2. Numera låter det inte särskilt märkvärdigt. Men då var division 2 södra och norra nivån alldeles under Allsvenskan, det vill säga motsvarigheten till dagens Superettan.

Och Kirseberg IF hade utmanat storklubbarna. MFF vann Allsvenskan och Trelleborgs FF åkte ur, HIF låg i division 2 och Landskrona BoIS klarade kvalet till division 2. Kirseberg hade alltså hamnat i samma serie som TFF, BoIS och HIF med bara MFF högre upp.

Det kom 4 300 åskådare till Dalhems IP! Bara de som sett idrottsplatsen på plats förstår hur mycket det var. I seriefinalen mot IFK Trelleborg strax innan, där Kirseberg IF massakrerade motståndet och vann med 4-0, var vi 2 964 som trängdes på idrottsplatsen. Nytt publikrekord med marginal! Nu kom det alltså nästan 1 500 fler.

Alla hade inte fri sikt, om vi säger så och då hade ändå Fritid Malmö fraktat dit en extraläktare från Limhamns ishall. Fångarna som tittade från fönstren i fängelset alldeles bredvid Dalhemsplanen såg däremot bra.

Kirseberg IF borde ha vunnit.

Karlstad BK var ett mycket vasst lag och dominerade ibland spelbilden. Men Backalaget borde utnyttjat ett närmast perfekt läge. Kvalet avgjordes i bäst av två matcher och den första uppe i Karlstad vann Kirseberg IF med 1-0 efter mål av Kent ”Kylling” Johansson.

Tidigt i returen gav sedan Peter Milesson laget ledningen med 1-0. Karlstad BK vände till 2-1 och avancerade tack vare fler gjorda mål på bortaplan.

Tyvärr blev det nerverna som sviktade. Båda målen kom på misstag från Kirsebergsmålvakten Stefan Rasmusson. Han hade varit suverän i serien och hållit nollan i tolv av de 22 matcherna och alltså även i den första kvalmatchen. Nu gick det snett.

När jag intervjuade KIF-tränaren Tom Prahl till klubbens 50-årsjubileums-bok berättade han att det fanns en god förklaring.

– Stefan låg nedbäddad i influensa hela veckan mellan kvalmatcherna.

Ett missförstånd ställde också till det.

– Vid det ena målet var jag beredd att nicka bort bollen och hade gjort det också. Men då skrek Stefan och då var det självklart att släppa bollen. Men precis när han skulle ta den dök det upp en Karlstadgubbe och touchade den, minns mittbacken Per Olin som gjorde en stormatch och var bäst i hemmalaget.

Bäst i Karlstad var Håkan Lindman och för honom ledde det till att MFF värvade honom. Roy Hodgson och några till i MFF-ledningen fanns nämligen på plats.

– MFF kom för att titta på Peter Milesson. Det slutade med att de valde Lindman, avslöjar Tom Prahl.

Kirseberg IF är faktiskt laget som general Prahl tränat längst.

Han kom in i bilden mot slutet av säsongen 1982 då han fick ersätta MFF-legendaren Bo Larsson och stannade i sju och ett halvt år. Blixtutryckningen den första säsongen ledde till att Kirseberg IF räddade kontraktet i division 3.

– I den sista omgången mötte vi Ifö/Bromölla och vann på ett offsidemål.

1985 kom alltså det stora lyftet. Då hade Kirseberg IF 1984 kämpat sig igenom en säsong då Dalhems IP lades om och laget saknade en hemmaplan. Först spelade man på Hästhagen utan att vinna en enda match och sedan på Malmö IP utan att trivas. Året efter var laget tillbaka på Dalhem och Rickard Andersson återvände från IFK Malmö.

Kvalåret spelade Stefan Rasmusson, Leif ”Biet” Svensson, Rickard Lövgren, Per Olin, Robert Persson, Johnny Mirazovic, Rickard Turban, Ulf ”Buffeln” Nilsson, Johnny Andersson (nu Gyllensjö), Jonas Wester, Kenth Eriksson, Rickard Andersson, Peter Milesson, Kent ”Kylling” Johansson, Åke Wiklund, Knut Nilsson och Pero Herceg matcher för Kirseberg IF.

– Om vi gått upp tror jag att vi klarat oss åtminstone några säsonger i division 2, säger Tom Prahl.

Ole Törner

FAKTA

12 oktober 1985
Karlstad BK-Kirseberg IF 0-1 (0-0)
Kent ”Kylling” Johansson
Publik: 2654
19 oktober 1985
Kirseberg IF-Karlstad BK 1-2 (1-0)
Kif: Peter Milesson, Kbk: Mikael Lender, Magnus Johansson
Publik: 4300
Karlstad till division 2 med 2-2 och fler gjorda mål på bortaplan.

940410 Fotboll, Allsvenskan, Trelleborg - Hammarby: Tom Prahl, trŠnare, Trelleborg ©ÊBildbyrŒn - 17706
Tom Prahl var nära att föra upp Kirseberg IF i eliten. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close