Nyheter

Eidevall väntar på arbetsuppgifter

Knappa två veckor efter degraderingen till Superettan går 2016 års assisterande tränare i HIF Jonas Eidevall och väntar på ett besked om vad han ska göra nästa säsong.

_ Jag har kontrakt med HIF 2017, men när, var och hur jag ska jobba är inte upp till mig. Det återstår för HIF att bestämma, säger Jonas Eidevall.

Det finns dock vissa överenskommelser i kontraktet som reglerar vilka arbetsuppgifter som kan bli aktuella.

_ En viss styrning finns det. Jag vill inte gå in på detaljer, men det handlar om en knytning till A-lagsverksamheten.

Helsingborgs IF har ju ett division 2-lag i HIF Akademi. Kan det bli aktuellt?

_ Vad jag förstår är det inte avgjort än hur man ska göra med det lagets framtid. Men allt sådant ligger egentligen på vår klubbdirektör Mats-Ola Schulzes bord.

Har du landat än i känslostormen efter kvalförlusten mot Halmstads BK?

_ Knappast, det var en lång och på många sätt bedrövlig säsong. Dagarna efter var tuffa och det är nog för mycket sagt att jag landat.

_ Vi har heller inte haft någon ordentlig utvärdering och analys av vad som gick snett. Förhoppningsvis kan vi få tid med det snart och jag kunna bidra med mina tankar om allt som hände.

Hur ser du på din egen framtid som tränare?

_ Det är fotbollstränare jag vill vara och över tid är det klart att jag är sugen på att vara huvudtränare på så hög nivå som möjligt. Jag har som sagt kontrakt med HIF 2017. Men frågan är ju fri och jag fick en del påstötningar från andra klubbar under hösten.

Nu blev det Per-Ola Ljung och Christoffer Andersson. Men om du fått frågan att ingå i HIF;s nya tränarstab, hur hade du ställt dig då?

_ Eftersom det inte blev aktuellt är det lite för hypotetiskt för att kommentera.

Kommer HIF att studsa tillbaka direkt till Allsvenskan?

_ I en nedåtgående spiral bara måste man få till ett stopp.

_ Resurserna i spelartruppen kommer att bli helt avgörande! Fortfarande vet vi ju inte vilket material Per-Ola och Christoffer får att jobba med. Men truppen vi avslutade årets säsong med är kvalitetsmässigt tillräckligt bra för att bli topp tre i Superettan.

Tror du att en tränare blir bättre av att under karriären även få uppleva motgångar och hur har du själv påverkats i din tränarroll av 2016 års säsong?

_ Just nu är jag frustrerad över att inte få ha ett A-lag på hög nivå att arbeta med eftersom jag känner att jag är bättre förberedd och mer kompetent för det jobbet än någonsin förr.

_ När det gäller motgångar ökar de förståelsen av vad jobbet innebär och det lär dig även att värdesätta det du har när det går bra och inte ta det för givet. Jag lämnade FC Rosengård av rent egoistiska skäl eftersom jag ville utveckla andra bitar av mitt tränarskap och jag tycker fortfarande att det var rätt beslut att ta jobben i Lyngby och HIF.

_Däremot kan jag nu på ett helt annat vis värdesätta vad jag hade i FC Rosengård med spelare av hög klass, framgångar och goda arbetsförhållanden. Då var jag ung och kunde inte riktigt stanna upp och uppskatta det jag hade, säger Jonas Eidevall.

Ole Törner

160506 Assisterande trŠnare Jonas Eidevall under en fotbollstrŠning med Helsingborg den 6 maj 2016 i Helsingborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91386
I år var Jonas Eidevall assisterande tränare i HIF. 2017 hänger än så länge i luften. Foto: Bildbyrån

Relaterade artiklar

Back to top button
Close