Nyheter

I augusti börjar MFF träna på hybridgräs

En mycket viktig målsättning för MFF de kommande säsongerna blir att förbättra träningsförhållandena på Stadionområdet.

I augusti 2017 tas ett stort steg i den utvecklingen. Då är det meningen att den nya träningsytan som bildas när plan 5 och 6 grävs upp ska invigas.

_ Eftersom det är Malmö stad som bygger för att sedan hyra ut till oss måste en upphandling göras. Den återstår, men ambitionen är att vi ska kunna använda den nya ytan för träning och matcher från och med augusti, säger MFF:s VD Niclas Carlnén.

I upphandlingsvillkoren kommer det att skrivas in att den nya stora ytan som ersätter de två nuvarande planerna och träd- och asfalt-allén mellan dem ska ha hybridgräs.

_ Då får vi en helt annan nyttjandegrad, kalkylerna säger 600-800 timmar fler per år.

Kvalitén på underlaget blir dessutom bättre och såren från dagkamps-VM som i somras totalförstörde plan 6 blir bara ett bittert minne.

img_1238

Efter det mästerskapet fick MFF:s seniorlag träna helt och håller på plan 7 och de sista veckorna framgick det tydligt att gräset inte tålde den ökade belastningen.

Innan hybridgräset sås kommer det förberedande arbetet att göras. Det ska läggas värmeslingor, installeras ett helt nytt bevattningssystem och sättas upp belysningsstolpar. Allt det kan dock läggas rätt sent i processen så att planerna 5 kan användas under våren. I teorin gäller samma resonemang plan 6, men i praktiken lär knappast dragkamps-såren läka ihop innan den grävs upp.

_ Rivningsarbetet i allén räknar vi med att kunna påbörja tidigare utan att det påverkar träningar och matcher.

_ Vi hade kunna ha hybridgräset på plats något tidigare än i augusti om vi valt att rulla ut det. Men alla vi pratat med säger att kvalitén och hållbarheten blir bättre om man anpassar sig efter växtsäsongen och sår gräset. Därför har vi bestämt oss för att göra det även om det tar lite längre tid, säger Niclas Carlnén.

Många tror att hybridgräset på sikt kommer att konkurrera ut både konstgräs och riktigt gräs. När MFF motionerade till Svensk Elitfotboll (SEF) om att lyfta hybridgräsfrågan tillsattes en utredningsgrupp bestående av representanter från MFF, Falkenbergs FF, Djurgårdens IF, IF Elfsborg och GIF Sundsvall som nu tittar på för- och nackdelar med samtliga underlag.

I Småland ska division 3-laget Ljungby IF snart börja spela på en färdig hybridgräsplan och förutom MFF har även IFK Göteborg bestämt sig för att lägga hybridgräs på sin träningsyta.

_ Vi följer det som händer i Ljungby, men ännu mer kommer vi att titta på hur utfallet blir när två elitlag som vi och IFK Göteborg börjar träna på hybridgräset. Om erfarenheterna blir positiva kan nästa steg vara att lägga hybridgräs även inne på Swedbank stadion och spela alla våra matcher på det underlaget, berättar Niclas Carlnén.

Om vi tittar 10-15 år framåt i tiden, vilket underlag kommer att vara vanligast i Allsvenskan?

_ Jag tror att det kommer att ligga hybridgräs, eller motsvarande – vi vet ju inte vad som kan bli nästa utveckling – på i stort sett alla arenor.

Var ska MFF träna under tiden ytan på plan 5 och 6 byggs?

_ Inne på Malmö Stadion och plan 7. Det kommer att fungera.

Vilka erfarenheter går att dra av dragkamps-VM?

_ Man kan verkligen fundera över det beslutet.

_ Men det är viktigt att betona att MFF vill att det ska ske aktiviteter på Stadionområdet. Evenemang som lockar folk och ger liv åt området är bra för alla och mixen med skolor och idrott, olika sporter och många fina anläggningar är en stor fördel som ska utnyttjas. Men det gäller att hitta rätt plats för varje evenemang. Plan 6 var det inte.

Kommer den nya träningsytan att skärmas av från resten av Stadionområdet med höga staket?

_ Ja, det blir inhägnat runt om. Vi behåller de höga staketen som stoppar bollarna på kortsidorna och på långsidorna blir det också staket, fast lägre.

Ole Törner

161123 Malmš FFs VD Niclas CarlnŽn pratar med media efter att Magnus Pehrsson presenterats som ny trŠnare fšr Malmš FF under en presskonferens den 23 november 2016 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / 91525
Niclas Carlnén kan redan i höst få se MFF träna på hybridgräs på Stadionområdet. Foto: Bildbyrån

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close