Nyheter

TFF – en samhällskraft

Trelleborgs FF är tillbaka i elitfotbollen och siktar så småningom på att åter nå Allsvenskan.
Just pågår samtidigt en satsning som samhällsaktör.
– “TFF en kraft i samhället” handlar om att skapa bättre levnadsförutsättningar för människor i kommunen, inte ett dugg om att rekrytera medlemmar, säger Kristian Haynes, TFF-profilen som funnit ett nytt kall i livet.

Efter 16 år som fotbollsproffs tog sig en idag 36-år gammal Kristian Haynes en funderare. Med ett år kvar på kontraktet i Mjällby AIF och ett par enstaka år kvar på hög nivå. Vart skulle han tillbringa dem?
Hjärnan och hjärtat låste in sig i ett rum och till slut vann den senare beslutstagandet. Jag ville ge något tillbaka till TFF, en målsättning var såklart att hjälpa TFF tillbaka till elitfotbollen.
– Under mina tio säsonger i föreningen har jag varit med i både med och motgång, en femte plats i allsvenskan 2010 som bästa placering men även varit med på resan när man åker ur Superettan. Hjärtat sa TFF. Och så blev det till slut.
Verkligheten i TFF tillät dock inte Haynes att bli heltidsanställd fotbollsspelare. Inte ens i närheten. Division ett-klubben pågick en pånyttfödelse med strikta ekonomiska ramar. Tillsammans hittade vi en lösning med TFF – en kraft i samhället!

img_8314
– Det blev ändå ett helt nytt kapitel för mig i och med den där tredje comebacken. Efter att ha varit elitspelare i 16 år – att plötsligt göra någonting annat. Den här gången blev jag spelande assisterande tränare OCH ansvarig för “TFF en kraft i samhället”.
Vad tror du att föreningen tänkte kring dig som person för detta jobb?
– Att de fick en person som verkligen kunde vara en ambassadör för föreningen och driva det här projektet. Ett förankrat namn i kommunen och föreningen
Men TFF var väl inne på sådana spår även tidigare?
– Ja, men nu ville klubben göra en tydligare satsning – och bli mer delaktiga i sitt samhällsengagemang. Det ligger dessutom helt i tiden på så sätt att alla samarbetspartners ställer högre krav. Förr i tiden kunde klubben få ett kuvert med pengar och hälsningen “Kör hårt”. Idag är företagen med noggranna, de vill satsa pengar i en förening som står för rätt värderingar. Det ställs högre motkrav på en elitförening idag. Sanningen är också att många företag vill ta ett tydligare ansvar gällande CSR frågor men jag får uppfattningen att de inte riktigt vet hur de ska gör. Vi vill gärna vara våra samarbetspartners förlängda arm i detta.
Hur var det för dig första gången du klev in på det här kontoret?
– När jag tittade på vad TFF hade som policy, “att vara tillgängliga för alla”, så insåg jag att så var inte fallet. Vi hade inga tjejer, det fanns ingen damverksamhet, det fanns inga möjligheter för funktionsnedsatta att spela fotboll i Trelleborg. Det ville jag aktivt arbeta med att förändra direkt och idag är jag extremt stolt över att få jobba med det.

Haynes poängterar att “TFF en kraft i samhället” står på fyra olika ben.
– Skola, arbetsmarknad, samhällsengagemang och fler aktiva ungdomar. Utifrån de fyra delarna har vi flera aktiva och planerade projekt.
Haynes har ett finger med i princip allt som görs. Det största problemet är att tiden inte räcker till.
– Meningen var att jag skulle ha det här på 50 procent, men det har snarare blivit 150 procent.
Att det är just Haynes som håller i projektet är av vikt av flera anledningar, inte bara för engagemanget.
– Jag har ju visat att jag vill vara föreningen trogen och är ett ansikte som många känner till. Man är en förebild som fotbollsspelare, så är det bara.
I en av delarna som innefattar “Skola” så är Haynes själv föreläsare – något han även sysslat med tidigare under karriären.

img_8312
– Det handlar om grundläggande värderingar och hur föreningar fungerar – “Noll tolerans mot kränkande behandling”. Kopplingen mellan ett klassrum och ett omklädningsrum och klockren. Omgående blev det fler föreläsningar än vad jag egentligen tänkt
– Nu är det klart att jag 2017 kommer att prata inför samtliga fjärdeklassare i kommunen, 25 klasser. Sedan är tanken att det ska vara återkommande varje år. Av de föreläsningar jag redan hållit så har feedbacken från lärarna varit väldigt positiv. Vi har ett samarbete med bildningsförvaltningen för att få alla bitar att fungera smidigt.

Viktigt att påpeka i det sammanhanget är alltså att det är TFF som står för föreläsningen – inga kostnader för skolan är inblandad. Inget av projekten som Haynes är delaktig i har vinstdrivande syften. Det är TFF-avlönad personal som gör arbetet.
– Frågan kommer upp ibland. Folk undrar vad vi tar för en föreläsning och då får vi förklara att vi gör det gratis. I första hand är det en samhällsnytta vi vill bidra med – samtidigt som vi inser att det ger någonting tillbaka till föreningen i långa loppet. Vi vill påverka samhället positivt.
– Ibland kan sådana här projekt var mycket snack och lite verkstad. Men vi kan visa att det faktiskt händer någonting. Det är genuint och kvalitetssäkrat.

När det gäller “Fler aktiva ungdomar” så har nyligen en liten testverksamhet över fem fredagar inletts – utifrån konceptet “öppen hall”.
– Hur ser det egentligen ut nu jämfört med när jag växte upp. Vad är tendensen? Jo, mindre antal ungdomar är aktiva. Vi vill skapa ett livslångt intresse inom idrott och hälsa.
– När jag växte upp i Oxie var det en kille som drev en fritidsgård som tänkte: “Nä, här är en massa löst folk som springer på stan och förstör – bara för att de inte har någonting att göra. Vi öppnar upp idrottshallarna – och låter ungdomarna komma dit förutsättningslöst”. Idrottshallen blev en mötesplats”.

img_8311
Det mindes Haynes – och kopierade konceptet.
– Vi startade ett pilottest. Fem olika hallar i kommunen öppnades upp under fem fredagar, klockan 20-24. I snitt kom det 35 personer vid varje tillfälle i åldern 11-35 – och fick chansen att prova på spontanidrott. Tanken är att samverka med andra föreningar som kan vara med och visa upp sina idrotter. Det behöver absolut inte handla om fotboll. Genomslaget var i mina ögon riktigt bra. I Anderslöv dök det upp 15 ensamkommande – så det blev det optimala försöket. Ungdomar i alla åldrar, förutsättningslöst och alla respekterade varandra. Vid två tillfällen fick jag även med mig två grabbar från A-laget.

Samhällsengagemanget är ett brett koncept och har redan utvecklats mycket. Ensamkommande barn som bjuds till matcherna, skoinsamlingar, utbildningar och mycket annat.
– Det kom 8 000 flyktingar till Trelleborgs Hamn. Då var det självklart att TFF ställde sig frågan “Vad kan vi göra i den här situationen” ”Kan vi göra en insats?”. Svaret var lika enkelt: “Ja, det kan vi”. Ensamkommande är en stor fråga för oss och vi har arrangerat olika träningar och integrationsprojekt. Det är viktigt att de får spela fotboll med VÅRA ungdomar.
– Nu har vi genom Skånecupen, som arrangerar en “kompisklass i år”, skapat ett lag med fem stycken ordinarie juniorer tillsammans med fem ensamkommande – i ett lag som representerar TFF. Även i TA-cupen ska vi vara med. Intresset har varit jättestort – och vi går in i turneringen på lördag.
Haynes sträcker på sig.
– Herregud, just den biten har varit extremt utvecklande för mig personligen. Att få träffa ungdomarna som allt oftast har ett brokigt förflutet och ingen större framtidstro, att få ta del av deras vardag och osäkerhet för vad som kommer att hända. Och sedan få höra att de enda gångerna de är glada är när vi spelar fotboll. Sedan finns det annat att hantera i spåren av det. 17-åringar som vill spela fotboll, vi försöker göra vårt för att hjälpa dom in i föreningslivet på en nivå som passar dom. Det handlar inte bara om fotboll, vi vill hjälpa dom att hitta en förening som passar för just deras behov.
– Vi har även öppnat upp för ungdomar med funktionshinder och gick ut med det första gången hösten 2015. Vi kopplade på skolan i kommunen och frågade om det fanns ett behov och det har i år landat i att jag varit på lektionerna och visat upp fotbollen. Där jag håller i lektionerna och har med mig en ledare som jobbar med de eleverna. Inför A-lagets hemmamatch mot Degerfors tidigare i år öppnade vi upp Vångavallen för dem och i samarbete med Trelleborg AB arrangerande vi en förmatch inne på Vångavallen.

img_8317

– Arbetsmarknaden är ett annat ben. Vad kan vi som förening, som jobbar med flera nätverkspartners, göra? Vi har våra events och matcher med publikvärdar från KRIS, exempelvis. Vi har liknande grejer med ensamkommande. Samtidigt har vi ett fint samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen. Det finns ett behov som vi kan ta del utav.
– Vi har skapat en strategigrupp med en styrgrupp tillsammans med några av våra större samarbetspartners som granskar och är med och utvecklar vårat arbete. Vad finns det för samhällsutmaningar?. Den gruppen har även tagit fram utmaningen med sommarjobben. Det saknades 150 sommarjobb senast. Nu ska vi tillsammans med näringslivet försöka lösa det – så det är ett projekt som verkligen går att mäta.
Tillsammans med arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun har TFF dessutom fått projektansökan “One Touch” beviljad hos MUCF – en organisation riktad mot ungdomar som varken studerar eller arbetar.
– Det ger oss större resurser att utföra olika punktinsatser. Projektet är på ett år och det ska bli spännande att se hur vi kan fortsätta utveckla och försöka hitta vägar för att svara upp på efterfrågan. Det kan vara en pott med olika timanställningar exempelvis. Vi samarbetar med de olika instanserna i kommunen där föreningslivet blir en viktig del för målgruppen att komma in på arbetsmarknaden.

img_8316

Hur är samarbetet med kommunen?
– De vi samarbetar med idag fungerar alldeles utmärkt. Jag förstår att du hänvisar till den debatt som cirkulerat i media om att TFF vill ha bättre stöttning i arbetet med TFF en kraft i samhället. Det är styrelsen som tagit fram detta och jag som är ute i verkstan lägger mitt fokus där. Jag kan bara säga att våra insatser behövs och vi skulle behöva med resurser för att kunna leva upp till alla förfrågningar jag får in. Det är viktigt att betona att föreningen inte vill ha pengar för att utveckla den sportsliga biten – utan den sociala, det handlar om att vi i våra samhällsprojekt ser att vi kan göra ännu mer nytta.

Den “sociala norm” som TFF vill bidra med i samhället påverkat dessutom även det sportsliga upplägget.
– Det kan ringa en spelare till mig, som inte uppfört sig i en klubb för två år sedan, och fråga “Kan jag spela hos er”. Då blir mitt svar: “Nej, det går inte”. Ska vi värva en spelare kollar vi med både hans förra och förrförra arbetsgivare. Vi ser fotbollskompetensen som viktig, men idag är det lika mycket karaktär som spelar roll.
Hur menar du då?
– När föreningen åkte ner i divisionerna gjordes en utvärdering. Vad gick snett? Vi kom fram till att det fanns utgrupperingar i omklädningsrummet, fel karaktärer inom laget och mycket annat. Att vi kunnat göra resan uppåt i systemet beror mycket på en värvningsprocess där vi är noggranna. Vi har till och med strategiskt placerat spelare i omklädningsrummet på ett visst sätt utifrån olika ledarroller bland annat.
– Nu har vi spelare som kan se till att normerna och värderingarna efterlevs. Negativitet inom gruppen upptäcks direkt och hanteras.
– För mig står TFF för någonting mer än bara fotboll. Du är inte i TFF för pengarnas skull, Vi är inte speciellt fancy. Vi har inte alltid de bästa förutsättningarna i jämförelse med större klubbar men vi har någonting annat. Passionen för fotbollen och passionen för att göra någonting stort utanför omklädningsrummet. Drömscenariot är att “TFF en kraft i samhället” ska stå på egna ben i framtiden – och jag tror och hoppas att de kommer att leva vidare oavsett hur det går för föreningen rent sportsligt.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close