Nyheter

Lätta ankar – Bjärredsgänget seglar mot ettan

HK Ankaret toppar, efter fredagens seriefinal i Åhus, division två.

– Framtiden ser ljus ut för klubben – ur flera olika perspektiv, säger tränare Christian Lindvall.

Toppstriden i division två ser tre lag som främst slåss om en direktplats. Ankaret toppar, fyra poäng för HP Malmö och Åhus HK.
– Vi har haft både Malmö och Åhus i de tv senaste matcherna, legat under rejält för att sedan vända till seger i andra halvlek. Det är klart att det varit väldigt viktiga matcher.
Mot Åhus var Ankaret i ledningen vid ett enda tillfälle. 24-25 med minuten kvar.
– Vår styrka under säsongen har varit vårat 3-2-1-försvar, men Åhus löste det bra. Vi fick återgå till 6-0-försvar och spelet blev bättre i andra halvlek.

Ni visade karaktär som tvingades jaga hela tiden och nästan “bara” kom upp i likaläge?
– Ja, och sedan avgjorde vårat 7-6-spel de sista tio minuterna. Med den nya regeln som gör det enklare att använda sju utespelare får man tänka om och vi har tränat in ett spel som fungerar bra. Även i matchen mot Malmö var det just 7-6-spelet som räddade oss, efter att ha legat under med 11-16 i paus. Det är ett ess i rockämnen att ta till vid krisiga situationer.
Jag, och kanske någon till, hade förväntat sig att fler spelade 7-6-spel från start i matcherna?
– Jag med! Men det krävs spelförståelse och att man klarar av man-mot-man-situationen. Nu när vi kan se resultatet av ett 7-6-spel så tror jag säkert att vi kommer att spela mer på det sättet.
LUGI är ett av lagen som nyttjat upplägget. IFK Ystad har deklarerat att de kommer att satsa hårdare på samma sak från och med nu,
– Tittar man på LUGI så är en spelare som Simon Jeppsson, som är duktig på att välja eget avslut eller passa en motståndare, perfekt för den typen av spel. Vi har Tobias Paradis och Rasmus Sandgren som är bollskickliga och har varit med i högre sammanhang – tv killar som passar in för 7-6-spel.

Tobias Paradis ja, 22 år, är en storebror till Nicklas Paradis som upplever sitt genombrott i LUGI just nu.
– Han var ifrån ett handbollen i fjor efter att inte ha fått nytt kontrakt med LUGI. Vi övertalade honom att komma tillbaka. Det blev enklare sedan Rasmus Sandgren, en gammal lagkamrat till Tobias, kom in i klubben. De två killarna har bidragit med en extra spets, framför allt anfallsmässigt.
– Tobias är en perfekt nia, han är alltid ett hot genom sina passningar eller egna avslut.
Spontant kände det som att det är en spelare som är lite för bra för division två?
– Ja, han skulle lätt kunna gå in i vilket division ett lag som helst. Nu pluggar han till sjukgymnast samtidigt så han har mycket med det också. Även Sandgren, som spelat i Allsvenskan, är mogen för spel i högre divisioner. Sedan handlar det om att få ihop alla privata bitar och hur mycket tid man kan lägga ner på träning. Kommer man upp i division ett blir det ett mycket mer fysiskt spel och då måste man vara i gymmet ett par timmar i veckan. Vi får väl se.
Division ett ja. Ni toppar tvåan och är på god väg dit?
– HK Ankaret har som förening målsättningen att ta steget upp till division ett den här säsongen. Det finns inget division ett-lag i Lund/Malmö-regionen idag och skulle vi lyckas ta oss det blir vi som förening attraktivare för spelare i de trakterna.

img_8372
– LUGI:s farmarlag har ramlat ner i division tre. H43:s lag har börjat om i division tre. Så föreningen skulle kunna locka till sig “rätt” spelare genom att gå upp en division.
Hur ser det ut underifrån?
– Vi har en härlig bredd med 25-30 man på träningarna och vi har en fantastisk bredd från juniorer till U-lag. Det finns god återväxt i föreningen.
– Träningsförutsättningarna är också fantastiska med en nästan helt ny hall där vi opererar mer eller mindre helt själva. Vi kan få träningstider när vi vill och kommunen är också positiva – det finns inte mycket elitverksamhet i Lomma kommun så även företagssponsring och nätverk har goda utvecklingsmöjligheter. Det finns förutsättningar runt omkring för att nå division ett till att börja med, sedan måste vi lära oss att gå innan vi kan spring och titta ännu högre upp.
– Det finns hur mycket handbollskultur som helst i Lomma. Många handbollsprofiler har flyttat ut till lomma och deras barn spelar handboll.

Kan Ankaret har någonting riktigt stort på gång rentav?
– Lite känns det ju så. Vi ska etablera oss i ettan, det är det kortsiktiga målet. Det finns ett upptagningsområde som är intressant och underifrån kommer det stora kullar i varje årgång. Vi har lag i samtliga ålderskategorier i U-SM och det ser lovande ut på både på herr- och damsidan. Därför gäller det att ha representationslag som lockar – annars slukar de större klubbarna våra talanger tidigt. Vi måste skapa ett eget alternativ för våra egna ungdomar som tar för sig.
– Det finns ett intresse i föreningen och många ideella krafter som ser till att det händer saker och ting. Jag är helt övertygad om att Ankaret går en ljus ramtid till mötes, menar Christian Lindvall.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close