Nyheter

Lyckat samarbete i Åstorp


I Åstorp konkurrerar inte de två största idrottsföreningarna med varandra. De samarbetar.
– Barnen ska inte behöva välja innebandy eller fotboll i ung ålder. De ska kunna utöva båda sporterna om de vill, säger Andreas Johansson, ordförande i Åstorps FF.

Fotbollsföreningen Åstorps FF och innebandyföreningen Åstorp/Kvidinge Innebandy Sällskap har inlett någonting som saknas i många andra orter av liknande storlek.
Ett sätt att samarbeta – enbart genom organiserad kommunikation.
Grundtanken är enkel. Barnen och ungdomarna i kommunen ska kunna idrotta så mycket som möjligt. En “satsning” på en av idrotterna ska inte behöva ske förrän i 14-15-årsåldern.

– I ett av mina fotbollslag är det en tredjedel av drygt 20 pojkar som även spelar innebandy. För att de ska kunna syssla med båda sporterna gäller det att vi som föreningar tar det lilla steget och tänker till när det gäller lanserandet av träningstider och matchläggningar – under den korta tid på året som idrotterna krockar med varandra, säger Johansson.

img_8444
Det låter kanske inte komplicerat, och är det egentligen inte heller.
– Samtliga ledare för respektive åldersgrupp kommunicerar med varandra. Det finns en direktlänk mellan dessa personer – ingen samordnare eller projektledare. Rak kommunikation.

Tillsammans med Bonny Lindberg, ordförande i Åstorp/Kvidinge IBS arbetades konceptet fram och riktlinjerna kommunicerades ut gemensamt.
Under 2017 ska en ny hall byggas i Åstorp, förmodligen står den klar om knappt två år. När det bygget står färdigt kommer föreningarna att komma ännu närmre varandra.
– Vi kommer att dela omklädningsrum och lokaler, så vi flätas samman ännu mer. Det är viktigt att håla båda sporterna var för sig, men medan många andra föreningar, även i Åstorps kommun, tävlar om att locka till sig ungdomar så samarbetar vi. Och det är i grund och botten bara för barnens skull. Vi är övertygade om att ju mer de rör på sig desto bättre. Och föreningslivet har så mycket mer att erbjuda, barnen skapar vänner som de kanske inte fått annars.
Vad har ni fått för reaktioner och effekter?
– Bara positiva. I större städer kan det nog vara svårare att skapa samarbeten eftersom det finns många fler klubbar. Men i Åstorp har vi möjligheten. Då måste vi ta den, säger Andreas Johansson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close