skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

LB07 är viktigast

FC Rosengård är bäst. Men LB07 är viktigast.

Att LB07 tog steget upp i Damallsvenskan var fantastiskt för klubben och kul för hela Malmöfotbollen. Men det kommer inte att ändra styrkeförhållandet för de två elitlagen. FC Rosengård kommer även 2017 att vara en SM-guldkandidat och ett Champions League-lag. LB07:s ambition som nykomling måste vara att etablera laget i Allsvenskan.

På ungdomssidan är det annorlunda. Där kan LB07 utmana både i kvalitet och i kvantitet.

På många ställen är LB07 minst lika bra som FC Rosengård och man når fler. Därför tycker jag att LB07 är viktigast.

För Malmöfotbollen har problem på flicksidan. Stora problem till och med.

När alla debattörer är upptagna med att diskutera Champions League-pengar, kommunal stöttning till ett elitlags elitambitioner och publiksiffror glöms det mest väsentliga bort.

Breddmässigt håller flickfotbollen i Malmö på att braka ihop!

Mätt i antalet lag har den på tio år halverats i åldersspannet 10-12. Mellan 13 och 16 har två tredjedelar av lagen försvunnit.

Det är en smygande katastrof som kommit helt och hållet i skymundan.

En av få som verkligen undersökt hur det ser ut är förre journalisten på Sydsvenskan Magnus Månsson. Han förde under lång tid statistik på antalet pojk- och flicklag från Malmö som fullföljde sina serier och därför går det att jämföra.

2004 fullföljde 36 flicklag från Malmöklubbarna i F13-F16 seriespelet.

2013 var det nere i 12.

2004 fullföljde också 36 lag i F10-F12 sina serier.

2013 var det 17.

Samtidigt håller pojkfotbollen ställningarna, där handlar det snarast om en ökning. Dessutom är pojkarna så många fler! 12 + 17 lag, tillsammans 29 flicklag 2013 ska jämföras med 182 pojklag i motsvarande åldersklasser samma säsong. I Malmö är alltså pojkfotbollen mer än sex gånger större än flickfotbollen.

Där är FC Rosengård ingen quick fix. Kan inte vara det heller.

Även om klubben skulle öka ambitionen från att ha ett lag i varje åldersklass till två måste det finnas fler klubbar som har en stabil, stor och heltäckande verksamhet på dam- och flicksidan. Det har LB07! Och LB07 kan växa ytterligare.

Jag skulle vilja gå så långt som att säga att utan LB07 hade flickfotbollen i Malmö i ett bredd-perspektiv varit död. För de föreningarna som för ett tiotal år sedan hade lag i fler än enstaka åldersklasser har det inte längre.

Alltför få klubbar har flicklag och de som har det har det i så få åldersklasser att det saknas nästan alla förutsättningar att få till någon slags kontinuitet i verksamheten.

Bäst hade varit om två-tre klubbar till hade fått samma bredd och stabilitet som FC Rosengård och LB07. Dit är det lång, lång väg att vandra.

Till dess är det livsviktigt att LB07 fortsätter att göra samma goda jobb på flicksidan som klubben gjort ett bra tag nu. Och då är ett seniorlag i Damallsvenskan en perfekt draghjälp.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close