Skånskt idrottpolitiskt program sjösätts
I dagarna har Region Skåne, genom Folkhälsoberedningen, sjösatt ett ”Regionalt idrottspolitiskt program för Skåne från 2017-2020”. Det går att läsa i sin helhet här.
Bland annat slås följande fast:
”Ett regionalt idrottspolitiskt program synliggör idrotten och hur den som samhällsaktör kan bidra till uppfyllelsen av de mål som satts upp för skånsk utveckling. För att uppnå intentionerna i det idrottspolitiska programmet är samverkan mellan idrottsrörelsen, Skåneidrotten och Region Skåne avgörande, men även samverkan med de skånska kommunerna, övriga idéburna sektorn i Skåne samt med våra grannregioner (Halland, Blekinge och Småland).”
I den antagna överenskommelsen mellan Region Skåne och den idéburna sektorn lyfter man sex principer som skall ligga till grund för samverkan; Självständighet och oberoende, Dialog, Kvalitet, Långsiktighet, Öppenhet och insyn samt Mångfald.
De sex principerna är tongivande även för samverkan inom ramarna för det regionala idrottspolitiska arbetet och sätter ramarna för hur samverkan mellan Region Skåne och den skånska idrottsrörelsen ska se ut. Idrottsrörelsen formulerar sitt uppdrag i samhället utifrån sin värdegrund och ska kunna ha en kritiskt granskande roll som röstbärare och opinionsbildare.
Upplägget uppskattas sv Skåneidrotten som i en skrivelse menar:
”I dagarna gläds vi åt att Regionstyrelsen i Region Skåne antar ett regionalt idrottspolitiskt program. Ett program som manifesterar och påvisar idrottens samhällsnytta och hur idrotten bidrar till att uppnå den regionala utvecklingsstrategin, Det öppna Skåne 2030.”
Jane Andersson, Ordförande Skånes Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Skåne samt Caj- Åke Andersson (vice ordförande) skriver:
”Det är angeläget att vi är medvetna om den samhällsnytta som idrottsrörelsen bidrar till såväl ekonomiskt som socialt, Vad föreningsidrotten betyder för folkhälsan och som en mötesplats för integration. Den skånska idrottens grundbult är de 80 000 ideella ledarna som behöver få rimliga resurser och goda förutsättningar för sitt engagemang som gör Sverige starkare.
Svensk idrott vill att fler blir engagerade inom föreningsidrotten under hela livet. Det bidrar till att göra befolkningen mer aktiv, ökar känslan av tillhörighet och hjälper till att minska hälsoklyftorna. Studier har påvisat att idrottens effekter kan vara exempelvis fysisk hälsa, utbildning, välbefinnande, men också vara av ekonomiskt, socialt och kulturellt slag.”
Jane Andrsson och Caj-Åke Andersson poängterar även det som alla föreningsmänniskor lyft fram genom slla år.
”Pengar satsade på föreningsidrott är därför i längden en god investering tack vare alla de ideella insatser varje krona genererar. Ett stabilt och långsiktigt stöd till idrottsrörelsen gör att vi kan behålla den omfattande föreningsverksamhet som bedrivs i alla Skånes kommuner. Utveckling och insatser inom specifika områden kräver extra resurser.
Varje dag året runt, tränar drygt 20 000 barn och ungdomar i en idrottsförening någonstans i Skåne. Aktiviteterna leds till övervägande del av ideella ledare.”
Christoffer Ekmark
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se