Handboll

Bättre rustat Vinslöv mot Allsvenskan?

Vinslövs HK åkte, trots en fin start, ur Allsvenskan förra säsongen.
– Vi lärde oss mycket av det året, säger ordförande Stellan Grönberg.
Nu är klubben på väg tillbaka och vi lyfte på locket för att se vad som puttrar i klubbgrytan.
img_8605
Han gör sitt sjätte år som ordförande, Stellan Grönberg, och har under den tiden kunnat se att klubben förändrats en hel del. Speciellt organisatoriskt
– Vi har blivit… Om inte mer seriösare så åtminstone mer professionella.. Det finns en helt annan struktur idag jämfört med för fem-sex år sedan.
Idag spelar herrarna i division ett södra, vilket får anses vara bra med tanke på hur liten orten är. Dessutom har Vinslövs HK ett damlag i division tre.
– För inte så länge sedan hade nog de flesta trott att det var damerna som skulle glänsa i de högre seriesammanhangen. På den sidan har det verkligen varit berg-och-dalbana. 2007 var damlaget nära att läggas ner, 2011 spelade de upp sig till division ett och hade vittring på Allsvenskan efter att ha slutat fyra två säsonger i följd. Fjärde året i ettan åkte vi ur på målskillnad och av bara farten rasade laget genom tvåan också efter alla spelartapp.
Nu har damlaget återhämtat sig och tagit ny sats i division tre. Även om det är en märklig serie…
– Efter tre matcher fick de ett uppehåll på sex veckor. Det är så få lag i serien och nyss drog sig även Göinge ur. Det är synd att det blivit så. Men laget håller ihop fint och att man dessutom har samma tränarpar som föregående säsong gör att vi kan bygga upp någonting mer långsiktigt.
Hur ser det ut med återväxten på flicksidan?
– Vi har ett juniorlag och flicklag i de flesta av kullarna. Men det är svårt och ofta “på gränsen” när man bara har 10-12 spelare i varje trupp. Fördelen är ju att alla tjejer verkligen får chansen att spela mycket.
Pojklagen bildar en god återväxt.
Pojklagen bildar en god återväxt.
På pojksidan brottas Vinslöv med liknande förutästtningar.
– Det demografiska underlaget är aningen ojämnt. Vi hade stora kullar 88-91 som byggde upp någonting bra. Mellan 97-900 var det väldigt små kullar, men sedan har det vänt igen. Speciellt kullen 05 är stor med drygt 20 grabbar i laget. Det är väldigt bra.
I Vinslöv är det väl främst fotbollen som konkurrerar. Slåss ni om samma ungar eller samarbetar ni?
– På styrelsenivå har vi en bra kontakt med varandra, föreningarna emellan, och även ledare/tränare känner varandra väl. Vi kan flytta matcher och träningar för varandras skull de gånger som någonting krockar, exempelvis när det är turneringar.
Vinslövs HK har på sina håll beskrivits som “välskött” och med “att ha mycket genomarbetade styrdokument”. Det borde du bli nöjd över att få höra?
– Naturligtvis. Vi har de senaste åren, i och med en del sportsliga framgångar, lockat till oss fler människor. Inte bara föräldrar och spelare – utan folk runt omkring. Engagemanget har ökat och då gäller det att veta vilka ramar man ska arbeta inom.
Under 2016 har Vinslövs HK dessutom anställt en ungdomsutvecklare i form av tränarprofilen Peter Jönsson.
– Det är något av det viktigaste och bästa vi har gjort. Nu får vi en röd tråd mellan föreningens samtliga lag – på riktigt. Många har en sådan tanke som förblir en skrivbordsprodukt. Vi får ett gemensamt handbollstänk ute på planen, säger Stellan.
Att herrlaget etablerat sig som topplag i division ett är en av faktorerna som gjort att folk har börjat gå till handbollshallen regelbundet. Efter att ha missat kvalet till Allsvenskan en gång lyckades man den andra gången. Handbollen i lilla Vinslöv blev plötsligt stekhet.
– Vi fick mycket hjälp av lokaltidningarna, Kristianstadsbladet och speciellt Norra Skåne, som boostade intresset. Det i sig gjorde oss säkert intressantare som klubb för både handbollsspelare och sponsorer. För när vi spelar matcher syns vi ofta rejält i de lokala medierna.
Det Allsvenska äventyret blev dock kortvarigt. Även intresset var stort. När en av matcherna flyttades till Qpoolen i Hässleholm kom det 776 personer!
– Efter en kanonstart fick vi en svacka från december till februari. Det kostade kontraktet. Men vi lärde oss mycket av det året. Både som klubb rent organisatoriskt, omsättningen höjs med 30 procent, och även rent sportsligt. Vi var inte helt redo.
Då hade Vinslöv även ett samarbete med IFK Kristianstad varifrån man kunde låna fem spelare under säsongens gång.
– Det samarbetet har vi inte idag i division ett. Om vi skulle gå upp i Allsvenskan igen? Vem vet, då kanske någonting liknande kan ske. Vi har en bra dialog med IFK.
Under lördagen (idag) möts just Vinslöv och IF Kristianstad. Seger där och Vinslöv går upp i serieledning.
– Herrarna har visat att de kommer att göra upp i toppen den här säsongen. Skulle vi ta steget upp i Allsvenskan igen tror jag att vi kommer att vara bättre förberedda den här gången.
Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close