LB07:s nattfotboll växer på Lindängen
Idrotten är en del lek och tävling.
Men det är också en del samhällsfostran.
LB07:s nattfotbollsprojekt har på kort tid växt sig allt populärare och ger ungdomar såväl en sysselsättning som en väg in i föreningslivet.
En lördagskväll framåt midnatt på Lindängen. Det är en av Malmös ”tuffaste” miljöer. Men också en miljö där det rör sig väldigt många ungdomar. Det finns gott om dåliga val att göra.
Men man kan också göra valet att spela fotboll i Lindängens sporthall.
– Jalla! jag svär vid gud att det var min frispark, utbrister en av spelarna.
– Nänänä, knappt kroppskontakt, svarar ledaren Anthony Andersson och flinar.
Stämningen är intensiv, men hjärtlig.
Vesna Rosell, marknads- och CSR-ansvarig i LB07, håller ett vakande öga över händelserna. Främst är det lokala grabbar från bostadsområdet som lirar. En del helt ovetande om att det faktiskt är LB07 som äger projektet.
– Vid något tillfälle kom dessutom 15 ensamkommande barn. Men stämningen är alltid lugn. Först samlas man i en ring, går igenom reglerna och sätter förutsättningarna tillsammans med våra ledare.
Under ett fyratimmarspass, fördelat på två åldersgrupper, finns det fem avlönade ledare från LB07. Spontan i Stan, Malmö Stads projekt, finansierar det hela tillsammans med lokala sponsorer.
– Vi har kört detta sedan december 2015. I slutet av februari startade vi med tjejfotboll, tjejer mellan 11-16 år. Inga killar får ens komma in under lördagar mellan 16.30-18.00. Det brukar komma 10-20 deltagare, men vi är ute på skolor i området och informerar om att det finns.
Responsen?
– Det går i vågor. Det är svårare att attrahera tjejer till spontanfotbollen. Både i Sverige, men även i andra kulturer, så får flickor höra att de inta ska ägna sig åt fotboll. Det vill vi ändra på och fokus ligger på att locka tjejer med invandrarbakgrund till fotbollen.
Vesna säger ”fotbollen”. Inte LB07.
Varför? Det skulle ju kunna vara ett rekryteringsverktyg.
– Vi marknadsför inte LB07 över huvud taget. Det viktigaste med natt- och tjejfotboll är absolut inte att locka dem till klubben. Vi vill erbjuda ungdomar till en hälsosam och aktiv fritidssysselsättning. Istället för att hänga i centrum och kanske hitta på bus ska de kunna lira lite fotboll.
Istället påpekar Vesna att nattfotbollen är en väg in i föreningslivet rent generellt.
– Vi har haft ungdomar som inte varit med i klubbar som gått härifrån till andra föreningar, senast var det en grabb som gick till Prespa Birlik.
Nu börjar nattfotbollen dessutom bli etablerad. Varje lördag på fasta tider.
– Just det förvånade många. Att vi kör varje lördag. Konsekvent.
Vad är nästa steg?
– Det är att starta upp liknande projekt i andra områden. Vi kör redan nu i Oxie sedan tio helger tillbaka. 20-24 på lördagar. Där är faktiskt lite fler ungdomar, mellan 80-90 stycken vid varje tillfälle. Det kommer även en hel del åskådare.
Har ni något fotbollsutbildande syfte?
– Inte alls. Det är spontanfotboll som när man brukade spela på gårdarna förut, men i organiserad form. Sociala koder, sunda värderingar med mycket respekt mot varandra. Det finns en uppförandekod som man måste följa.
Vilka är ledare?
– Lokalt förankrade personer som känner till området.
Två av dessa grabbar är Mohammed Fakhro och Anthony Andersson. Killar i 15-16-årsåldern som började spela nattfotboll när det drog igång för ett knappt år sedan.
– Vi bor båda här på Lindängen och har känt varandra sedan vi var sju år gamla.själv spelar jag inte i någon klubb. Inte just nu åtminstone, men jag har funderat på att börja någonstans, säger Mohammed.
– Jag lirar i Olympic, säger Anthony.
Hur var ni när ni började här?
– I början var det rätt intensivt och man blev arg ibland, fick några utbrott, men man fick lära sig hantera det, flinar Anthony.
Hur kom ni in på att bli ledare?
– Vi fick frågan och det verkade roligt. Tillsammans gick vi kursen ”Unga ledare” under sex dagar. Det gav oss mycket, menar Mohammed.
Den största skillnaden på att vara ute och spela jämfört med att hålla i trådarna?
– Det är mer ansvar, även om vi är med och spelar också. Vi måste vara ett gott exempel för de här killarna – som ser upp till oss, säger Anthony och rätar på ryggen.
Vad innebär mer ansvar?
– Att visa vart gränserna går, att behandla varandra med respekt. Bland annat.
Känner folk på Lindängen till Nattfotbollen bra, tycker ni?
– Oja. Alla vet om det. Men vissa är hellre hemma och käkar chips. Jag tror att många som kommer hit kan hålla sig från dumheter. Som att slå sönder saker och sånt. De flesta hade nog bara suttit hemma och glott på TV. Många lär känna varandra här också. Personer man sett men inte hälsat på. Nu snackar man när man möts på gatan. Det blir en mötesplats som många uppskattar, avslutar Timothy.
Christoffer Ekmark
Kontaktuppgifter:
Christoffer.ekmark@skanesport.se