FotbollMalmö FFOles MFF-blogg

MFF-truppen ett pussel med för många bitar

Just nu sitter Daniel Andersson på kansliet – eller var han nu sitter – och lägger pussel.

2017 års viktigaste pussel dessutom.

För även om en trupp aldrig är statisk och det finns ett fönster även på sommaren är det nu grunden ska läggas för att sätta samman ett lag kapabelt att uppfylla de sportsliga målsättningarna Niclas Carlnén visade upp på medlemsmötet:

Nå Europagruppspel

SM-guld

Etablera 1-2 ungdomsspelare bland de elva första i A-laget

Jag skulle visserligen vilja byta plats på nummer ett och två samt lägga till att inte åka ur Svenska Cupen, men visst låter det bra.

Om inte alla tecken slår fel kommer det att bli en rätt lugn Silly Season för MFF den här vintern.

Många gillar att spekulera i vilka etablerade spelare som kan bli sålda och vilka spektakulära nyförvärv som kan dyka upp. Men jag tror den trafiken kommer att bli mer lik en söndagseftermiddag i Sövestad än en Black Friday på Emporia.

Istället känns det som om det är ett annat mer akut problem Daniel Andersson och de övriga i staben brottas med där framför pusslet:

Än så länge är bitarna alldeles för många.

MFF har 28 kontrakterade spelare.

Daniel Andersson har åtskilliga gånger poängterat att idealet är 22-23 spelare på plats i Malmö. Truppen ska vara liten och vass och när de unga talangerna från de egna leden ska slå sig in i A-laget ska de ha färre att passera.

Kvalitet före kvantitet.

Men just nu har MFF bara fått ner de 28 till 27.

Det gjorde man när MFF och Kristianstad FC kom överens om att målvakten Sixten Mohlin ska vara utlånad till division 1-klubben även 2017.

De andra tre utlånade spelarna 2016, Pawel Cibicki, Felipe Carvalho och Piotr Johansson, är tillbaka i truppen.

Jag tar för givet att Pawel Cibicki är det för att stanna. Hans succé i Jönköpings Södra var av det slaget att det hade gett helt fel signaler att göra något annat.

Felipe Carvalho tror MFF fortfarande på. Tiden börjar dock löpa ut. Om Carvalho ska lyckas i Allsvenskan måste han spela på ett annat vis än han gör nu, annars är hans potential och alla hans positiva egenskaper bortkastade.

Piotr Johansson fick inte samma utveckling i Östersund som Pawel Cibicki i Jönköping och får svårt att ta en plats bland de 22-23 på plats i Malmö-spelarna.

Minst en (Cibicki), kanske två (Carvalho) av de utlånade spelarna kommer alltså tillbaka för att stanna. Det innebär att MFF kommer ner på 25-26 spelare på plats. Fortfarande en bra bit kvar till 22-23.

Inte ens om man lånar ut de två lärlingarna som just nu finns i truppen, Teddy Bergqvist och Dennis Hadzikadunic, når man ända fram. Då blir summan 23-24. Och en trupp utan lärlingar skulle definitivt inte sända rätt signaler, särskilt inte när ett av målen 2017 är att slussa in 1-2 ungdomsspelare bland de elva och att det var ett av målen Allan Kuhn brände 2016 (fast då var det formulerat som 1,5 spelare).

Lägg till att det bör finnas plats för åtminstone ett etablerat nyförvärv och att det står åtskilliga  talanger i kö för att få en lärlingsplats.

Jag vet att min kollega på Kvällsposten Mattias Larsson redan varit inne på att MFF i det här läget måste köpa ut ett par spelare man inte lägre vill ha kvar. Jag håller helt och hållet med honom!

Det är en framkomlig väg och faktiskt också något som en klubb som satsar på Europaspel och på att bli ledande i Skandinavien måste lära sig att göra, inte bara nu utan som en metod att tillgripa när det behövs.

Paradoxalt nog innebär det också att det som i alla sammanhang beskrivs som ett stort problem, att MFF har över tio spelare vars kontrakt går ut redan efter 2017 också i vissa noga utvalda fall innebär en möjlighet. Det är nämligen lättare att köpa ut en spelare som bara har ett år kvar på kontraktet.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close