HandbollHK MalmöHK Malmö

Beutler överger inte sina skor

Handbollsmålvakter är ett speciellt släkte.
Dan Beutler är inget undantag – bland annat har han ett synnerligen speciellt förhållande till sina skor och skydd.
– Det mesta sitter i skallen, många av skydden fyller ingen funktion alls och skorna har jag inte bytt ut sedan 2011.

Kika lite extra på Dan Beutler i nästa match. Han kommer, med garanti, att glida omkring i ett par gråa och slitna skor.
– Egentligen är de vita, men allt klister har gjort dem gråa. Det är ett par Asicskor som jag spelat i sedan 2011.
2011!?
– Modellen tillverkas inte längre och de har hängt med sedan tiden i Hamburg. De är väldigt lätta, jag känner mig som en balettdansör i dem.

img_8557

Träningen sker dock i andra skor och det är inte alla underlag som passar de gamla Asic-kompisarna.
– I vissa hallar är det helt omöjligt att stå i mål med dem. Jag får helt enkelt inget fäste. Som tur är har jag ytterligare ett par av samma modell med gummisulor. De är lite tyngre, men fortfarande väldigt sköna.
Det finns travhästar som väger 500-600 kilo och deras prestationer kan skilja sig åt en hel del om de har lätta aluminiumskor kontra ett par liknande skor med gummisula. Du är alltså lagets travpålle?
– Det skulle man kunna säga. En överkänslig travare? Jo, så är det kanske. Man har en djäkla massa tics och det här är en grej av flera.

En normalt funtad idrottare hade slängt skorna för länge sedan. Men Beutler behåller dem.
Frågan är hur länge du kan spela i dem?
– Tills karriären tar slut. Och det är nog inte långt borta nu…
Vad händer när du glömmer dem?
– Då blir det jobbigt. Och jag är ju lite… Lite… Glömsk. Det har hänt att par gånger och då får man ringa till ”Grävaren” eller någon annan i laget som får plocka upp dem. Det blir en process i sig.
”En djäkla massa tics” sa du? Vad innebär det?
– Jag har en hel uppsjö med gamla skydd. Vulcanskyddet på armbågen fyller absolut inget som helst funktion, men det måste på under matcher ändå. Det finns ett gammal vadskydd, knäskydd och ett par ljumskbyxor. Alla är i förfärligt skydd. Det mesta sitter i skallen, medger Beutler och skrattar insiktsfullt åt sina egensinnigheter.

img_8559

Men det tyder väl på karaktär – att man behåller gammal utrustning och vårdar den? Dagens ungdomar ska ju bara ha nytt hela tiden?
– Precis! Flashiga skor och dyra frisyrer. Jag har inte plockat ut ett par nya skor på evigheter, de unga grabbarna i laget använder sig av flera par varje säsong. Det måste ju bli väldigt dyrt?
Vill du ha ett tips?
– Vadå?
Ta inte med de där svettiga ljumskbyxorna hem till frugan. Av någon anledning uppskattar inte alla den där aromen som de sprider. Speciellt inte kvinnor.
– Ah, smart. Men som tur är hänger de alltid på min plats i omklädningsrummet i Malmö.

Det är mycket i målvaktsspelet som särskiljer Dan Beutler från andra målvakter. Exempelvis är han tejpad som en mumie runt fingrarna.
Vad är grejen med det?
– Det är inte så mycket en tic – utan bidrar med stabilitet. Under karriären har jag brutit fyra fingrar, ett lång- ett pek- och två lillfingrar. Jag har lärt mig att hantera det och tejpen bidrar med att kunna stå emot bolltrycket, Visserligen kan utkasten påverkas en del, men det är det värt.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close