HandbollHK MalmöHK MalmöNyheter

Handbollen “räddade” Kvalvik från golfen

En femteplats i tabellen, 21 poäng på 15 matcher: många tycker att HK Malmö fått en bra start på säsongen. Patrik Kvalvik tycker att den är – hyfsad.

– Spelmässigt är vi ännu inte där vi vill vara. Själv har jag tappat mycket fysik efter skadorna i Tyskland och är ännu inte upp på den nivån jag vill hålla. Men det tar längre tid än man hoppas när kroppen blir äldre. Det kommer att bli bättre, säger Patrik Kvalvik, som inför säsongen återvände till Handbollsligan efter åtta års spel i Tyskland.

Det blev HK Malmö, men hemma är fortfarande Ystad.

Där startade allt och trots att handbollen genomsyrar det mesta i stan var det inte alls självklart att det skulle bli den sporten för Patrik Kvalvik.

Han var på väg mot en kometkarriär i golf.

– Jag började sent, men när jag var 16-18 år blev jag helt gripen av det, ville spela varje dag och gick ner väldigt snabbt i handikapp. Det tog mig tre år att gå ner till 3,4.

Många på hemmabanan Abbekås var imponerande och han spelade på den svenska junior-touren. Utan någon större framgång påpekar han blygsamt, men sanningen är snarare att Jan “Proppen” Karlsson klev in och såg till att  handbollen tog över i Patrik Kvalviks idrottskarriär innan han hunnit komma ens nära sitt tak i golfen.

– Jag spelade final i JSM och Proppen kollade. Du ska spela i elitserien för IFK Ystad sa han och Proppen är en person som är svår att låta bli att lyssna på.

– Då var IFK Ystad ett riktigt bra lag också så givetvis var det lockande. Därför bestämde jag mig för att göra som han ville och har aldrig ångrat det beslutet. Innan jag slutade med golfen hann jag dessutom i alla fall vinna klubbmästerskapet på Abbekås.

Hur mycket golf spelar du nu?

– I stort sett ingenting. Men jag tänker spela en del i sommar. På Abbekås då, det är en fin bana.

Finns det någon i HK Malmö som skulle ha en chans att slå dig i golf?

– Det tror jag inte.

Innan det är dags för sommar och semester – och golf – är dock planen att lyfta sitt eget försvarsspel i ett allt vassare HK Malmö.

– Jag gillar ett stabilt och kompakt 6-0-spel och då var det bra tajming att välja HK Malmö. Det gäller bara att bli lite mer aggressiv och snabbare i fötterna. Det finns en väldig potential i det här laget. Många av spelarna är dock vana vid att spela i 60 minuter och det krävs en del anpassning när vi har en så bred trupp och ska utnyttja det, säger den 32-årige veteranen.

Att träna hårt för att ta igen det som tappades under den avslutande skadeperioden i Tyskland är inga problem.

– Det är både jätteskönt att träna och bra när det är över och man tagit ut sig ordentligt.

– Och gemenskapen i HK Malmö är god med många härliga killar. Dan Beutler tyckte att jag skulle gå hit. Det hade han rätt i.

Ole Törner

 

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close