HandbollHK MalmöHK MalmöNyheter

Rasmusson trummar på

HK Malmös ordförande Jörgen Rasmusson gillar att sprida glädje.

Ett sätt är att sätta sig med en stor trumma och hålla takten  i klacken på hemmamatcherna, och ibland även på bortaplan.

Ett annat är att ibland ta fram micken, kliva in på planen och sjunga upp publiken i inmarschlåten han själv skrivit texten till.

Låten är den klassiska disco-dängan Go West, som först gjordes av Village People 1977 och framförallt i en mycket bättre version med Pet Shop Boys 1993.

– Jag förknippar kanske också den mest med Pet Shop Boys, säger Jörgen Rasmusson, som förutom att vara ordförande för HK Malmö, VD för Lödde Plåt och förbundsordförande för Plåt och Vent-företagen även har – och framförallt har haft – en sidokarriär som musiker.

Huvudinstrumentet är dock varken sång eller trummor.

Det är orgel, så egentligen kunde han spelat NHL-hockey-orgel på matcherna.

– Visst hade jag kunnat det, men det är nog inte riktigt passande, säger han.

Viktigast är alltså att sprida glädje och underhålla publiken, samtidigt som han själv tycker att det är rätt kul också.

– När jag står där ute och sjunger kan jag få lite gåshud när jag ser publiken ställa sig upp och hänga med. Då känns det bra. Och de gånger jag inte kunnat vara där med min trumma har folk sagt att de saknar det. Jag tycker att det är kul, men gör det inte för min egen skull utan för att åskådarna och laget verkar uppskatta det.

– Tillsammans skapar vi en härlig stämning på planen och på läktaren. Musik är ju glädje.

Spelat i band har Jörgen Rasmusson gjort i över 30 år. I början mycket i dansband och coverband där han snabbt vande sig vid att spela det publiken ville ha.

– Dansband var kanske inte min musik i början. Fast jag har lärt mig att uppskatta den.

Vilken är din musik då?

– 60- och 80-talspop. 80-talet var det sista decenniet då hantverket och instrumenten var det viktigaste. Sedan tog maskinerna över. Jag kan uppskatta det också, men det är inte riktigt samma sak.

Ett tag turnerade Jörgen Rasmusson åtskilliga dagar om året, inte minst i coverbandet Company Bandet. Numera nöjer han sig med J o J´s Duo där han spelar tillsammans med Joakim Lundin. Den senaste tiden har Jörgens son Lukas också börjat spela med pappa och Joakim.

– Det är hur härligt som helst att spela med Lukas. Han är duktig som musiker och var det även som handbollsspelare. Tyvärr fick han sluta eftersom han drabbades av skador, bland annat i ryggen.

JoJ-bandet går att boka till alla möjliga evenemang från bröllop till danstillställningar och spelar i princip all slags musik från 50-talet och framåt.

– Vi kan byta från en dansbands till en hårdrockslåt, säger Jörgen Rasmusson och skrattar.

Gigen har dock blivit allt färre i takt med att han fått mer och mer att göra, inte minst med åtskilliga resor till Stockholm.

– Vi har gjort vårt sista gig för i år. Normalt blir det 10-15 spelningar, mest under sommaren.

Har du haft hjälp av musiken som ordförande i HK Malmö och i dina affärer?

– Jag älskar att vara social och knyta kontakter, hyllar det mänskliga mötet och där kan musiken vara med och bygga en del broar, så visst, ibland kan den nog ha gjort en del nytta.

Ole Törner

Relaterade artiklar

Back to top button
Close