skanesport_desktop-panorama-1

HandbollHK MalmöHK Malmö

Ystadsligan som styr HK Malmö

En Merca kommer lastad.
Nästan varje dag – från Ystad till Malmö.
Möt ”Ystadsligan”, två spelare och två tränare.

HK Malmös spelartrupp och tränarstab är utspridda lite här och där i Skåne. Till varje träning/match rullar det en Mercedes från Ystad till Malmö. Tränarduon Stian Tönnessen och Konrad Rasmussen samt spelarna Patrik Kvalvik och Fredrik Petersen.
Först och främst. Vem är det som kör egentligen?
– Det är jag, säger coach Stian Tönnessen med chefsläge i tonen.
– Ibland när grabbarna vill ta en segeröl så åker jag på att köra. Du vet, yngst i gänget, säger assisterande Konrad Rasmussen.

Ledarduon har mycket gemensamt. De är inte bara tränare för laget, som aktiva spelade de på samma position – mittnio. Representerandes lirarnas församling.
– Jag minns att vi tränade ihop under en tid i IFK Ystad, men någon match blev det nog aldrig. Som spelare så minns jag honom som väldigt spelintelligent och finurlig, säger Stian.
Konrad rättar honom.
– Jodå. En träningsmatch mot Lübbecke under tiden som Sebastian Seifert spelade där. Då var vi båda på planen.
Faktum är att samtliga i Ystadsligan någon gång under karriären har representerat IFK Ystad.

Ni var samma spelartyp och har båda nyss avslutat karriärerna som aktiva. Är ni inte lite väl lika i er ledarroll? Alltså att ni tittar på samma saker?

– Jag tycker inte det. Vi har ingen speciell uppdelning mellan oss sådär, men Konrad kommer ofta med tankar och idéer som jag har stor nytta av i mina beslut. Vi kompletterar varandra fint, säger Stian.

Det finns dessutom ett familjärt band mellan Stian och Konrad. Den norske huttebollaren är nämligen gift med Konrads syster Kim. Pappan: den skånske handbollslegenden Basti Rasmussen (som faktiskt var ytterst nära att gå till just HK Malmö en gång i tiden).
Hur mycket uppläxningar får ni av svärfar/pappa Basti efter en förlust?
– Äsch, det är ganska lugnt. Basti är ju pensionär numera och sitter mest hemma och tar det easy. Men det är klart, det finns en plats kvar i bilen om han vill följa med någon dag, säger Stian.
Konrad är inne på samma linje.
– Det är klart att han åsikter, men han har bara två lägen. Antingen extremt inlevelsefull eller extremt avslappnad. Han tjatar inte så mycket på oss.
Kring de där bilresorna, vem är ”shotgun”?
– Det är nästan alltid Fredrik som sitter fram. Jag har min plats där bak. Det har väl lite med åldersstrukturen att göra, menar Konrad, 31.
– Fredrik är den som grisar ner mest. Jag vet inte hur många burkar och annat jag städat upp i bilen efter våra resor, flinar Stian

Fyra handbollsgrabbar i en bil. Det borde även innebära en viss snusarom i kupén?
– Njae, faktiskt inte. Jag och Stian har båda slutat med snuset. Det är bara Fredrik som snusar just nu och han kör med lös portion, så jag hoppas verkligen att han spottar ut den på annan plats än i bilen, säger Konrad.
Men du Stian. Låt oss säga att du skulle peta Kvalvik eller Petersen i någon match eller läxa upp dem på en träning. Är det inte risk att det bli väldigt tryckt stämning i bilen på vägen hem då?
– Hehe. Nej då. Vi har med proffs att göra och jag försöker att behandla dem på samma sätt som alla andra rent sportsligt. De spelare som är bäst för dagen ska spela – så enkelt är det.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close