IK PanternIK PanternIshockeyNyheter

DJ Jacob: “Pantern är Rock´n roll”

Pantern går utanför ramarna på många sätt.

Musikunderhållningen under matcherna är inget undantag.

Egentligen var det meningen att Jacob Alsenfelt, son till sportchef Joakim Tillgren, skulle bli fotbollsmålvakt. Som 21-åring stod han i GIF Nikes A-lag i division två.

Men livet mellan två stolpar i Lomma gav inte Jacob vad han önskade, så fotbollskarriären rann ut i sanden. Åtminstone den som spelare.

– Jag hoppas kunna bli målvaktstränare ene dag. Idag är har jag den rollen i Skånes distriktslag och med tiden räknar jag med att utbilda mig ordentligt.

Men någon hockeykarriär blev det aldrig? Din DNA-till trots?

– Nej, märkligt nog. Eftersom farsan var tränare under hela min uppväxt och ofta iväg på matcher så blev det naturligt för mig att hänga med på de där resorna. M´Jag har verkligen farit land och rike runt i olika spelarbussar och sett mycket hockey, men det har aldrig blivit mycket mer än ett stort intresse.

“Stort intresse” säger du. Vi har hört att du är ett tvåbent hockeylexikon?

– Haha. Vem har sagt det?

Det avslöjar vi aldrig. Aldrig!

– Okej då. Äsch, intresset har alltid varit stort och statistik är ett annat intresse. jag läser mycket av det som skrivs i sådana sammanhang och noterar en hel del för mig själv. Ibland får man en känsla av att vissa mönster upprepar sig och då är det roligt att kunna bekräfta det med statistik.

Vad har du noterat på sistone då? Rent statistiskt?

– Exempelvis att Pantern är det lag i allsvenskan som haft mest puckinnehav. det är naturligtvis en av anledningarna till att man släppt in så lite mål, men det är också ett faktum som jag tror skulle förvåna en del.

Händer det att du lubbar ner till båset eller klubbledningen med information som du skakat fram som kan vara av nytta rent taktiskt?

– Njae. Det händer väl att jag informerar farsan om att det statistiskt kan bevisas en del saker. hur han sedan tar informationen vidare med lagledningen vet jag inte så noga.

Men det är varken som fotbolllsmålvakt eller statistiknörd som Jacob utmärker sig under matcherna. Det är som DJ under matcherna.

Låt oss backa bandet.

Den 16 augusti i år träningsspelade pantern mot Redhawks. Skånespsort var på plats och gjorde ett nedslag. I referatet stod bland annat att läsa: “Att DJ:n är ett geni visste vi sedan tidigare”. Det grundar sig på ett tidigare nedslag där Jacob,, då anonym, hyllades.

Hur hamnade du i DJ-båset?

– Väl inne i Pantern leder ofte det ena till det andra. I mitt fall så hjälpte jag till med statistiken i sekretaiatet och en dag satt jag där.

Vad är viktigt för dig i den rollen?

– Pantern är Rock´n roll. Det ska vara lerigt och skitigt. Det ska vara lite speciellt och musiken på ett arrangemang kan lyfta helheten. Jag är inte rädd för att köra lite ovanliga låtar. Allt från rock till hiphop. Det ska ju leda till lite hets också. “Welcome to the Jungle” med Gund N´Roses är ju en klassiker. Den representerar pantern bra tycker jag. Sedan är det kul att sticka ut med låtar som Docent Döds “Bakom mina solglasögon och en del annat som The Hives och ACDC. Andra personliga favoriter är Blinded By the Light och Baby Baby med Corona – den är kul att spela när det blir lite gruff eller bråk mellan två spelare.

Vad inspireras du utav?

– Allt möjligt. Ibland sitter jag i bilen och hör en låt, eller en viss del av en låt och tänker att “den biten ska jag spela nästa gång någon blir utvisad i bortalaget”. Sedan tycker jag det var roligt när Malmö spelade ebanjomusik när Rögle skrinnade in på isen i derbyt i Malmö Arena. Jag funderar på att göra någonting liknande nästa gång Tingsryd kommer på besök i ishallen, moahaha.

Kick out the epic motherf**ucker (Dada Life),  Joker and the thief (Wolfmother) och Blitzkrieg Pop (Ramones) är andra exempel på Kirsebergattityd som får utomsocknes hockeyprimadonnor att skaka i knäna.

Världsartisten Günther har ju spelat innan match den här säsongen och har synts kring klubben även i andra sammanhang. När får vi höra “Touch me” i Ishallen!?

– Förmodligen aldrig. Han finns inte med på min lista, sorry.

I andra arenor spelas det fortfarande “Okej, nu tar vi dem nu tar vi dem”. Hur känner du inför den gamla 80-talshiten?

– Med all respekt för Håkan Södergren, men det där känns rätt gjort. Jag kör gärna lite äldre låtar, men inte den eller andra uttjatade typiska hockeylåtar.

Bästa utvisningslåten?

– The bad touch (Bloodhound Gang) eller Hit me baby one more time med Britney Spears, de känns bra. Jag gillar att sprida kärlekens budskap rent generellt.

Du har lite specialare till hand när målvakterna håller nollan?

– Precis. Ebba Gröns “The Mauer” är go. Speciellt när de lirar “Här får ingen passera”. Sådant hör man inte så ofta på andra hockeyarenor.

Bästa mållåten?

– Jag är förtjust i en speciell version av “Smooth Criminal” av alien Ant Farm men den absolut bästa är Chelsea Dagger som chicago Blackhawks använder sig av.

I pauserna ska publiken också underhållas. Vad passar sig bäst då?

– Bob Dylan. Det är faktiskt den musiken som jag får mest positiv feedback kring. Det beror ju lite på hur det går i matchen också. Jag tycker att det är skitkul att kunna improvisera. När Modo kommer på besök så vill man gärna spela låtar som handlar om falnade stjärnor, så jag måste förbereda mig under januari.

Enskilt för denna artikel har Jacob Alsenfelt sammanställt en Pantern-lista på Spotify. Ni kommer åt den här:

Relaterade artiklar

Back to top button
Close