FotbollNyheter

Öja ställer upp med J-lag i division fyra

Division fyra-spel eller nedmontering av A-laget.
Öja FF var först inne på det senare alternativet, men nu väljer klubben trots massiv spelarflykt att ställa ett lag på benen.
– Det är bara jag kvar från förra säsongen. Det blir en svår utmaning där man får gå in med helt andra sorters målbilderer än normalt, säger den 21-årige tränardebutanten Linus Dehman.

I slutet av november kom beskedet att Öja FF gav upp sin division fyra-plats. Klubbens ordförande Peter Hansen förklarade att klubben tappat så många spelare att de inte brytt sig om att skicka in några papper till förbundet. Bland annat tappade man Jesper Jönsson och Adam Brachan till det nyblivna division två-laget Österlens FF. Faktum är att ingen (!) i laget är kvar i föreningen.

Alternativet då var att börja om med ett lag i division sju 2018 och att under 2017 istället satsa på ett lovande P16-lag. Så blev det dock inte. Nu väljer klubben att låta 16-åringarna, tillsammans med andra juniorer upp till 19 år, bära fanan högt.
Linus Dehman, 21, var spelare under 2016 då laget slutade sexa i serien. Han är den ende som är kvar.
Varför lämnade alla?
– Jag tror att mycket berodde på att Hannu Sirviö som då var tränare inte hade en träningsfilosofi som anpassade sig till gruppen. Sedan var det många i laget som inte var beredda att träna tre gånger i veckan – samtidigt som vissa ville satsa ännu hårdare.
Vad ska ni ställa för lag på benen då?
– Just nu har vi många unga spelare från 16-19 år. 16-årslaget var ett av de lag klubben tänkte satsa på när A-laget skulle läggas ner. Men klubben ändrade sig. Med ett A-lag i division sju blir det senare svårt att motivera ungdomarna till att stanna kvar i klubben och då riskerar U-verksamheten att ta ännu större skada. Öja FF har 200 duktiga ungdomar och beslutet är på sikt det bästa för dem, anser klubben.
För Linus Dehman blir detta det första uppdraget någonsin. 21-åringen är dock bestämd. Han ska minsann bli foftbollstränare och pluggar till just det i Eslöv.

Med tanke på vad som hänt och att er äldsta spelare är 19 år – är det inte läge att fortsätta spela?
– Tja. Jag vill helst fokusera på träningsbiten. Det passar mig som handen i handsken. Jag håller igång fysiken och tränar, så en comeback är inte utesluten, säger innermittfältaren/tränaren.
Att ta steget från juniorfotboll till A-lagsfotboll i division fyra är gigantiskt. Ingen tror någonting annat än att Öja FF kommer att bli en slagpåse i serien.
Hur ska du kunna motivera truppen under en säsong där det lär bli massvis av förluster?
– Det gäller att titta på prestation istället för resultat. Man kan dela upp matcher i kvartar och försöka vinna dem. Man kan ha teman på matcherna, exempelvis “idag ska vi ha fokus på att komma till många inläggslägen”.

 

Hur många i laget är det som har A-lagserfarenhet över huvud taget?
– Tre fyra stycken fick chansen att hoppa in i någon enstaka match under 2016. Det är allt.
Hur tänker du själv som debuttränare inför detta “mission impossible”?
– Jag ser detta som en möjlighet att utveckcla mig som tränare. En djäkla utmaning. Det blir ändå en merit och en start och jag ser faktiskt väldigt mycket fram emot det här, säger Dehman.
Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close