IK PanternIK PanternIshockeyNyheter

Schultz nya hockeykarriär: tränare

André Schultz avslutade sin spelarkarriär redan som 24-åring under uppmärksammade former som gjorde honom till rikskändis.

Men hockeyn är han inte färdig med. Nu är han tillbaka i sin moderklubb IK Pantern och satsar på en tränarkarriär. Till sin hjälp har han ett J18-lag som har chansen att nå J18 elit.

Att det skulle bli en hyfsad hockeyspelare av André Schultz stod klart tidigt. Som tonåring spelade han TV-pucken för Skåne två gånger och blev även uttagen till P16-landslaget och spelade turneringar i Finland och Tjeckien. Efter det valde han ishockeygymnasiet i Linköping, men karriären lyfte aldrig riktigt till den elitnivå som först var målet.

– Varför det inte lyfte? Tja, ska sanningen fram så var jag helt enkelt inte så värst träningsvillig. Jag har alltid levt på min talang. Men när det krävdes mycket tid på att ligga och pressa i gym hittade jag annat jag ville göra med livet utanför rinken.

I Tyringe blev han något av en publikfavorit och inför lagets återkomst i division ett var han en av spelarna som förväntades dra ett tungt lass. Men när laget skulle träna inför sin sista träningsmatch innan säsongsinledningen fanns Schultz inte med.

André Schultz är, som den Malmöit han är, nämligen ett passionerat MFF-fan. Och de himmelsblå spelade champions league-match borta mot Paris. Träning eller läktarplats på Stade de France?

– Det var ett enkelt val.

Att det skar sig med Tyringe var ingen överdrift. Klubben sade upp kontraktet.

– Jag och klubbledningen kom överens om att anledningen skulle stanna mellan oss. Tio minuter efter det att jag lämnade Tyringes kontor ringde första journalisten och ställde mig mot väggen. Då kände jag att jag inte ville ljuga, så jag sa som det var.

En division ett-klubb som sparkar en spelare som gått på Champions League-match blev naturligtvis stora nyheter. Så stora att hela landets medier hakade på storyn. Kvällstidningarna, SVT och radion.

– Det är synd att det blev som det blev för jag ville ju gärna fortsätta spela i Tyringe. Det är en klubb jag verkligen gillar. Och när det inte blev någonting där, eller i någon annan klubb heller för den delen, så lade jag av och flyttade hem till Malmö.

Men. Här kommer ytterligare en tvist: Det var Fredrik Hallberg, dagens assisterande tränare i Pantern, som under aktuell tid var tränare i Tyringe.

– Hallberg var drivande i beslutet då. Och nu är vi i samma klubb igen. Men det är inga problem. Det är historia nu.

Idag arbetar Schultz på Minol Mätteknik i Malmö. “Vi pysslar bland annat med elavläsningssystem”. Och vid sidan av kneget är han i ishallen de flesta av veckans dagar.

– Min bästa vän sedan 20 år tillbaka, Linus Karlsson, tränade J20-laget i Pantern. Det föll sig naturligt att jag drogs tillbaka in i Pantern via honom. tillsammans började vi spela hockey här som sexåringar. J18-laget behövde en tränare och jag tyckte att det lär skitkul.

Ja, det är väl inte så lätt att bara lägga av med hockeyn rakt av?

– Nej, det är en del av ens identitet. Dessutom lockade stämningen i Pantern väldigt mycket. det är en familjär klubb med väldigt speciell stämning. Att man nu lyckats få till ett etablerat elitlag har gått fortare än någon kunnat föreställa sig och det är jätteroligt. Men det gäller ju att man kan skapa återväxt underifrån också.

Just den biten är Schultz med och bidrar kring.

– J18-aget är faktiskt riktigt bra. Efter att ha kvalat neråt till division två förra säsongen hamnade man i topp av ettan i år och ska nu spela “Allettan” där man har chansen att ta sig till J18 Elit och spela mot de största klubbarna. Vi har även ett andra J18-lag som spelar i division två. Kullen är stor men det är stor skillnad i kvalitet på dem som lirar för att ha kul och dem som verkligen satsar. Två av grabbarna är nu i Redhawks och tränar. Hierarkin är ju sådan att de går till sådana klubbar när det är läge. Det är Panterns roll och det är bara att acceptera.

Hur ser du på en potentiell “riktig” karriär som tränare?

– Det låter väl intressant? Jag utbildar mig gärna vidare inom området.

Vilken blir din första klubb?

– Tyringe kanske? jag känner mig inte riktigt klar där.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close