FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Lös ut Yotún

Dags för genomgången av försvaret.

I jakten på att truppen ska vara 22-23 spelare stor när allt sätter igång.

Just nu finns det tio backar i MFF-truppen.

Det är en eller två för många.

Fem av spelarna har kontrakt som går ut efter 2017. Det är Kari Arnason, Felipe Carvalho, Yoshimar Yotun, Pa Konate och Anton Tinnerholm.

Som jag ser det är det mest naturligt och praktiskt att sålla i den kvartetten.

Behrang Safari har kontrakt till och med 2020 och kommer att göra stor nytta i MFF många, många år till. När Markus Rosenberg fullföljer sina planer på att sluta efter nästa säsong – eller kör ett halvår till – är Safari dessutom den självklare nye ledaren, portalfiguren med både MFF-hjärtat och klassen som krävs för att leva upp till en sådan roll. Behövs det kan han spela både mittback och vänsterback.

Rasmus Bengtsson har kontrakt till och med 2019, Franz Brorsson till och med 2018, Andreas Vindheim också till och med 2018 och Dennis Hadzikadunic flyttades upp som lärling i år.

Ingen av dem ska MFF släppa.

Bengtsson har en hög kapacitet, men både han och MFF behöver färre skadeavbrott. Brorsson är en kämpe med ett fysiskt, klokt och enkelt spel som alltid är nyttigt att ha i ett mittbacksurval och Vindheim är färdig att göra sensation nu när han äntligen får vara skadefri.

Dennis Hadzikadunic har långt kvar. Han låg efter Mattias Andersson, som lämnade för Juventus och behöver minst ett års tuff träning med A-laget och massvis med matcher i U21. Det får han inte om han lånas ut.

Vem ska gå då?

Och hur många?

Mitt svar är Yoshimar Yotun.

MFF behöver Kari Arnason och Anton Tinnerholm. Klarar MFF att behålla dem ska man göra det och med ett år kvar på kontrakten ger ingen av dem pengar nog att göra skillnad i MFF:s ekonomi. Läget kan vara förändrat till sommaren, men inte nu.

Pa Konate har vunnit kampen med Yoshimar Yotun och Behrang Safari är självklar etta som vänsterback. Tre vänsterbackar är en för mycket och då behövs inte Yotun. Under hösten blev han lika mycket – minst – mittfältare som ytterback. Men det förändrar inget. Det finns för många mittfältare också.

MFF har resurserna att lösa ut Yoshimar Yotun. Gör det.

Felipe Caravalho är ett gränsfall.

Och värd en chansning, för det är det att inte lösa ut, låna ut eller sälja honom.

Säg så här:

Av det han visat hittills i MFF och under utlåningen till Falkenbergs FF är han inte tillräckligt bra.

Men det finns en oerhörd potential. Styrkan, snabbheten och huvudspelet är sensationella. När det gäller positionsspelet och förmågan att anpassa sig och interagera med resten av försvaret är han någon annanstans än i Allsvenskan och har varit det sedan han kom hit.

Det är både hans eget och MFF:s fel.

Han har inte gjort tillräckligt för att lära sig och MFF har inte gjort tillräckligt för att lära honom.

Just därför känns det extra mycket fel att ge upp.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close