Nyheter

Billesholms OS-hjälte prisas

För andra året i rad tar skeetskytten Marcus Svensson hem titeln Årets Skytt! I år var det världscupsegern och såklart OS-silvret som var till hans favör i utnämningen.
På ett styrelsemöte den 11 november beslutade Svenska Skyttesportförbundets styrelse att utmärkelsen Årets Skytt 2016 tillfaller, i tuff konkurrens, skeetskytten Marcus Svensson från Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb. Det här är andra året i rad som Svensson får utnämningen.

– Det är härligt. Att bli årets skytt två år i rad är jätteskoj. Alla utnämningar är roliga, säger Marcus Svensson.

Marcus Svenssons år 2016 utgick helt och fullt från en sak – att han skulle vara som bäst i augusti 2016 på de olympiska spelen i Rio de Janeiro. Baserat på erfarenhet påbörjades träningssäsongen därför senare än vanligt för att inte formtoppa för tidigt. Trots det nådde Svensson en stor framgång redan i april. På världscupen i Rio, så kallade för-OS, visade han upp ett mycket fint skytte och det tog honom hela vägen till guldmatch, där han efter särskjutning tog hem sin första världscupvinst.

Den fina formen kom dock att hålla i sig och när det väl var dags för OS-skeeten i augusti var Marcus Svensson delad etta efter grundomgången, med fina 123 träff av 125. Väl i final fortsatte han att skjuta strålande. Den sista duvan smet snöpligt undan, men hans skytte bar ändå hela vägen till ett vackert silver. När han nu tittar tillbaka på året är han givetvis nöjd.
– Det har ju varit ett jättebra år – har aldrig haft ett så bra år tidigare. Jag hade aldrig vunnit en världscup innan men det har jag nu, och jag har vunnit OS-silver och blivit svensk mästare dessutom!

När året började, hade du kunnat tro att det skulle bli så bra som det nu blev?

– Jag visste ju att jag sköt bra, så det fanns ju stora förhoppningar om medalj på OS. Sedan att man vann för-OS och hela köret var lite bättre än väntat!

Svenska Skyttesportförbundet gratulerar Marcus Svensson till Årets Skytt-titeln 2016. Förutom äran belönas Marcus Svensson också med ett diplom och 2 000 kronor i en premie.

Årets Skytt-motiveringen lyder:
”Efter en noggrant planerad och perfekt genomförd säsong kan Marcus Svensson se tillbaka på ett makalöst skytteår, där en stor framgång nåddes redan i april med en seger i världscupen på för-OS i Rio de Janeiro. Han har dessutom ytterligare två världscuptävlingar med placeringar bland de 15 bästa. I augusti kom så säsongens höjdpunkt – OS i Rio. Där fick vi se en grymt fokuserad Marcus som efter en mycket bra grundomgång och perfekt final och spännande särskjutning om guldet kunde lämna Rio med ett mycket hedrande OS-silver. Marcus är vid 2016 års slut tvåa på världsrankingen och att han verkligen är en av världens allra bästa skeetskyttar råder inte någon tvekan om. Marcus Svensson är välförtjänt Årets Skytt 2016.”

FAKTA MARCUS SVENSSON
Född: 22 mars 1990
Disciplin: Olympisk skeet
Förening: Landskrona-Saxtorps JSK
Bor: Billesholm
Resultat 2016:
OS-silver i Rio de Janeiro
1:a på världscupen i Rio
11:a på världscupen i Nicosia
14:e på världscupen i San Marino
Svensk mästare vid olympisk skeet-SM i Oppunda

OM ÅRETS SKYTT
Årets Skytt utses årligen av Svenska Skyttesportförbundets styrelse. Bifogat finns en lista på Årets Skytt från 2001 och framåt.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close