FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

I väntan på Toivonen

Dags för anfallet.

Där MFF redan fått ett nytillskott i form av en glödhet Pawel Cibicki tillbaka i stan.

Ni som läste det tidigare inlägget om mittfältet (den bristen kan ni annars avhjälpa här) vet också att jag ser Jo Inge Berget minst lika mycket forward som yttermittfältare 2017.

Då har MFF följande att välja mellan::

Markus Rosenberg.

Pawel Cibicki.

Alexander Jeremejeff.

Jo Inge Berget.

Teddy Bergqvist.

Cibicki och Jeremejeff har kontrakt till och med 2019. Alla de övrigas löper ut efter 2017. Än så länge är Bergqvist dessutom bara lärling.

Markus Rosenberg är givetvis herre på täppan även säsongen som kommer. Är han frisk och skadefri ingår Allsvenskans bäste anfallare självklart i startelvan. Ett år med Europaspel ökar hans betydelse ännu mer. Efter 2017 har han aviserat att det är över. Vi får se.

En sak som definitivt borde få honom att fundera är om MFF kunde kvala in till Champions League igen och väl där lyfta en nivå ytterligare och få till en fortsättning i utslagsmatcherna eller i Europa League vintern 2018. Två säsonger med extremt svår lottning borde i alla fall ge en lite lättare då. Om det nu stämmer det där med att tur och otur jämnar ut sig…

Pawel Cibicki gjorde i år tio mål och fem assist – 15 poäng – på 26 matcher i Jönköping Södra. Det är riktigt bra och jag hade honom som femma på listan över de bästa anfallarna när jag röstade i Allsvenskans stora pris. Jag tror inte att han fått den explosiva utvecklingen om han stannat i MFF och nobbat utlåningen till J Södra. Där fick han självförtroende, speltid, en roll som passade honom och en tränare i Jimmy Thelin som starkt bidrog till hans positiva utveckling. Pawel kommer nu tillbaka till MFF som en betydligt bättre spelare.

Alexander Jeremejeff fick, om man ska hårdra det, en för tidig start i MFF. Han köptes in från BK Häcken för att MFF ser en potential i honom, en framtida stor, stark och teknisk anfallare som bidrar med både mål och assist. Men så skulle han plötsligt ersätta Vidar Örn Kjartansson när MFF – helt riktigt – tittade i penning-pungen och sålde Allsvenskans stora målmaskin.

Istället för att växa in i föreningen och få ett genombrott 2017 skulle Alexander Jeremejeff leverera direkt. Då kan man först och främst konstatera:

Han var inte uppe på nivån en startspelare i ett guldjagande MFF ska hålla, sämre än Pawel Cibicki i Jönköping Södra och utan Markus Rosenbergs insats först som servitör och arbetshäst till Kjartansson och sedan mer i sin vanliga roll under resten av säsongen hade det inte gått. När det drog ihop sig och Rosenberg blev skadad klev dessutom Jo Inge Berget in i bilden, fick spela forward och var bättre än Jeremejeff. Borta mot IFK Norrköping var det så och i guldmatchen mot Falkenbergs FF var Jeremejeff rätt slätstruken när spelare som Berget, Mattias Svanberg och Andreas Vindheim slet FFF:s försvar sönder och samman.

Men då får man samtidigt inte glömma bort en annan sak:

Alexander Jeremejeff gjorde faktiskt fem mål och tre assist på 15 matcher i MFF. Potentialen finns! Han fick ett för stort ansvar för tidigt och tappade mot slutet. Men det gäller att se förbi det och kittlas av möjligheterna.

Jo Inge Berget avhandlade jag rätt utförligt redan under mittfälts-genomgången. Han gör nästan alltid extremt stor nytta med sin arbetskapacitet, löpstyrka och förmåga att spela lurigt och irritera motståndarna. Jag ser gärna att han får göra det mer som anfallare under 2017.

Egentligen räcker det med de fyra under den allsvenska vårsäsongen.

Men jag tycker ändå att MFF ska vänta med att låna ut Teddy Bergqvist.

Många glömmer bort hur tidigt i karriären han är. Teddy är 17 år och klarade av den allsvenska debuten 2016 (tre minuters inhopp i segermatchen borta mot BK Häcken). Han borde fått tre-fyra inhopp till, något dessutom lite längre, men det är först de två kommande säsongerna han ska börja konkurrera på allvar. Och lära sig mycket mer.

Teddy Bergqvist har hela karriären varit en het målskytt. Det är givetvis bra, fast det kan vara lite riskabelt också När motståndarna och medspelarna hela tiden blir bättre måste man hänga med och jobba hårt med att utveckla andra saker. För att ta ett kliv till måste Teddy bli betydligt starkare fysiskt. Plus få ett lite bredare register, det vill säga bli ännu bättre på de delar av anfallsspelet som handlar om mer än att “bara” peta in bollen i målet.

Jag tror att han behöver en säsongs träning till i MFF.

Nyförvärv då?

Där tycker jag MFF ska avvakta till sommaren.

CL-spel i sikte och det är läge för något spektakulärt.

Men allra helst ser jag att MFF har is i magen och väntar till vintern 2018 och lockar tillbaka Ola Toivonen.

Då har han spelat halva sin kontraktstid på tre år i Toulouse, fyllt 31 och kan vara sugen på att avsluta karriären i Allsvenskan.

Jag älskade att se Toivonen i MFF. Han är ännu bättre nu.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

 

Taggar

Relaterade artiklar

Back to top button
Close