skanesport_desktop-panorama-1

H65HandbollNyheter

H65 starkast i derbyt – genombrott för Fransson

Team Eslöv stretade emot tappert med sin tunna tunna trupp. Men till slut kunde H65 Höör säkert segla undan i det mellanskånska derbyt inför 551 åskådare.
Efteråt framhöll H65-coachen Månsson ett rätt okänt namn i truppen.
– Michaela Fransson svarade för en mycket stark insats. Det var hon som gjorde målen när vi kunde rycka i andra halvlek.

H65 Höör var i ledningen mer eller mindre hela matchen. Vid ett par tillfällen i första halvlek kunde Eslöv, som gick runt på sex-sju man mest hela matchen, jobba sig ikapp till lika läge. Men närmre än så kom man inte och i slutet av matchen fick H65 betalt för att ha en bredare trupp.

”Teamet” svarade för åtta mål på tio tilldömda straffar. H65 slet mindre ont för att göra sina mål.
– Tio minuter in i andra halvlek ledde vi bara med två mål (18-20). Då gjorde Michaela Fransson tre mål under en fem-sex-minutersperiod. Hon tog ett stort steg framåt idag, samtidigt som ingen av de andra spelarna utmärkte sig speciellt positivt.

Michaela Fransson fick inte speciellt många minuters speltid förra säsongen. Den 20-åriga Vinslövstjejen kom till H65 som en niometersspelare, men mest blev det spel i utvecklingslaget Gordies som vann division två serien.
– När jag tog över som tränare tappade laget två mittsexor, Rebecka Lindberg Johansson och Caroline Friberg. Vi fick in Sofia Hvenfelt i laget och när jag gick igenom vad det fanns för material i övrigt så ansåg jag att det bästa för både laget var att skola om Fransson till mittsexa. Det handlar om att ta hänsyn till behovet som finns i gruppen. Ja, mycket för hennes egen skull också. Det är en hård dam i både kropp och psyke.
– Det handlar om vart hon har bäst förutsättningar för att lyckas. Hon skjuter som en häst sparkar, men det tog för lång tid för henne att komma i position i SHE-sammanhang. När våra mittsexor försvann såg jag en möjlighet för Michaela och förklarade för henne att ”här har du störst chans att få spela, på mittsex”.
Vad får du för reaktioner i allmänhet när du kommer med sådana förslag?
– Det kan vara väldigt olika. Hade Fransson sagt att hon ville vara kvar på nio meter så hade hon varit där ännu. men konkurrensen är tuffare där och jag trodde verkligen på henne på den här positionen. För att skynda på processen att göra henne bra på M6 har vi skalat bort arbete i försvaret.

Men att gå som niometersspelare i division två till mittsexa i ett SHE-lag, på den övre halvan… Det är ett stort steg?
– Ja, speciellt eftersom det bara gått ett par månader. Det handlar om att ta ett, två – tre steg uppåt. Och när man skolar om en spelar på det sättet så behöver man tid.
Och förståelse?
– Ja, men det är egentligen inget ovanligt. Hvenfelth var med på första rikslägret som niometersspelare. På det andra var hon inte med för att hon var för kass. På tredje kom hon med igen – som mittsexa.
Förra säsongen var H65 ett lag som väldigt ofta sökte inspel till linjen. Den här säsongen har det varit extremt lite. Men om nu Michaela Fransson kanske fick ett slags genombrott så borde det innebära att du får en större bredd i anfallsspelet?
-Precis.

Hur är det att jobba med vissa spelare som ”tvingas” byta position?
– I Michaelas fall har det varit spännande. Hon tappar tålamodet med mig med jämna mellanrum och kommer att tappa det igen om några veckor. Jag försöker att vara pedagogisk. Vi har haft kontroverser, som när hon frågar mig ”Varför gjorde du mig till mittsexa om jag inte får spela?” Vi hade helt enkelt lite olika tidsperspektiv när omskolningen skulle vara värdig – och det har vi nog fortfarande. Just nu är vi nog lite närmare varandra igen.
– Att vänta så länge och träna så hårt utan att få speciellt mycket speltid kan vara påfrestande. Å andra sidan är det skönt när man får betalt – som idag.

Hur som helst. Seger i ett Skånederby. Det var länge sedan för er?
– Ja, efter förluster mot både LUGI och Kristianstad på bortaplan så var det skönt att få vinna. Nu blev det sex bollar till slut, jag hade varit glad om vi vunnit med en boll i slutsekunden, avslutar Ola Månsson.

Christoffer Ekmark

Fler bilder här!

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2