Nyheter

Kristianstad på väg mot Allsvenskan

Kristianstads IK är på god väg att lyfta ishockeyn i nordöstra Skåne till en ny nivå. Föreningen är inne på år fyra i projektet “Allsvenskan inom fem år”.
– Skulle vi nå Allsvenskan vore det ett lyft både för föreningen och hela staden, säger Joakim Johansson, sportchef och assisterande tränare i klubben.

Redan förra säsongen var KIK på väg mot någonting stort. Men fick tyvärr en tuff lottning i play off då man ställdes mot Södertälje SK så åkte man ut i den tredje avgörande matchen.
Vägen mot Allsvenskan ser nämligen ut så här:
Efter att ha vunnit division ett-serien innan jul spelar KIK nu i Allettan Södra (det finns två nationella serier).
De bästa lagen därifrån går sedan vidare till tre playoff-omgångar. Det var i alltså i det tredje och sista playoffspelet som laget ifjor föll på målsnöret. Åren innan har man fallit i play off tre och två.

Men. Trägen vinner, sägs det.
– Inför säsongen i april/maj bestämde vi oss för att träna lite annorlunda mot tidigare år, något som vi kommer att utvärdera när säsongen är klar, säger Johansson.
Vad innebär det mer konkret?
– Tidigare har vi lyft skrot och vikter och gymmat samt löpt hårt under försäsongen, i år har vi jobbar med med crossfit, lite mer snabbhet och mer spänst/uthållighet. Föreningen har startat ett samarbete med Swetec Functional Gym i Vä. Vi har inspirerats av hur andra lag gjort och var sugna på att testa någonting nytt.
Hur har spelarna reagerat på att inte lyfta skrot som det gjorts i urminnes tider?
– Positivt. Laget har haft väldigt lite skador och den här typen av träning sliter mindre på kropparna.
Ishockeyn idag jämfört med för bara tio år sedan skiljer sig mycket på så sätt att den fysiska hockeyn har reducerats. Numera går allt mycket snabbare.
Då är det väl klart att man måste träna annorlunda också?
– Precis. Hockeyn går snabbare och snabbare, det gäller att utveckla kropparna efter det. Tidigare var träningen fyrkantig och fokuserade på mycket muskler. Hockeyn idag går inte att jämföra med när jag lirade, allt går otroligt mycket fortare.

“Jocke” kom till KIK första gången som spelare 1997. Under 2005-2009 var han sportchef varefter det blev tre år som tränare i Tyringe. Efter ett sabbatsår gick han tillbaka till Kristianstad där han nu gör sitt fjärde år.
– 1997 var något av ett ödesår. I den sista avgörande kvalmatchen förlorade vi mot Rögle som då gick upp i Allsvenskan.
De senaste tre säsongerna har du “bara” varit sportchef. Den här säsongen är du assisterande tränare också, bakom Mats Lusth. Varför?
– Det finns flera goda skäl. Jag pratade bland annat med Jesper Larsson i IFK Kristianstad som har samma roll där. Man kommer närmre gruppen och snappar upp saker och ting på annat sätt. Det är mycket lättare att vara med med på alla matcher och i det dagliga arbetet.
Sedan har du väl saknat personligen att stå i båset?
– Ja, på sätt och vis.

Under de här 20 åren som du följt hockeyn i Kristianstad – hur har hockeyintresset i staden utvecklats?
– Efter 97-säsongen har det varit väldigt mycket upp och ner. Men det två-tre senaste åren har det hänt något. Alla siffror har växt stadigt, speciellt publiksiffrorna. Just nu är vi ett snitt på drygt 1050 personer på hemmamatcherna vilket är 220 bättre än vid samma tid ifjor. När säsongen är slut räknar vi med ett snitt på över 1200 – vilket är bra! Hallen tar 2000 personer. Derbyt mot Tyringe drog 1800 åskådare.
– Även på ett organisatoriskt plan har vi tagit lärdom av IFK Kristianstad och den resa de har gjort, från division ett till eliten. Skulle vi nå Allsvenskan vore det bra för både föreningen och hela staden. Titta på Tingsryd, Oskarshamn, Västervik och andra lag som gått upp.
I Allettan har laget inlett starkt och mycket talar för att laget når playoff för fjärde säsongen i följd.
Måhända når laget hela vägen detta år?

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close