Nyheter

Skånske Elias proffs i Thailand

Sveriges mest okända utlandsproffs?
Kanske är det Dalbysonen Elias Dolah.
– Siktet är inställt på det Thailändska landslaget, säger 24-åringen som i februari gör debut i Thai League.

Med en mamma från Österlen och en pappa från Thailand växte Elias Dolah upp i Dalby där han spelade från bollskolan i femårsåldern tills han blev 15. Därefter tog han steget till Lunds BK där han som 19-åring tog steget upp i A-laget i division ett.
– Men det blev inte så mycket speltid. Tränaren, Bagar’n Persson, hade sin son som mittback så under mitt andra år i klubben lånades jag ut till FC Rosengård där Hasse Mattisson var tränare.
Karriären fortsatte ändå i LBK, men det var under ett besök i Thailand hos släkten på faderns sida som livet skulle ta en tvär vändning.
– Det var vid årsskiftet 13/14. En klubb i andraligan, Songkhla, som är den största i södra Thailand bjöd in mig till provträning. De blev intresserade direkt och ville skriva kontrakt, men jag hade ett år kvar i Lund och väntade ut det.

Sedan lämnade Elias Dolah helt enkelt Sverige och flyttade till Thailand för att bli fotbollsproffs.
– Jag har dubbla medborgarskap så det var enkelt och smidigt på alla sätt. Jag hade en bra tid i Songkhla, men skadade mig tyvärr i knät under första år, yttre ledbandet small. Efter rehabtiden har det annars gått väldigt bra.
Andraligan i Thailand. Vad håller den för klass?
– Det är väldigt svårt att jämför Thailändsk fotboll med svensk fotboll. I Sverige har vi struktur och organisation i allt vi gör, även på planen. I Thailand böljar det betydligt mer fram och tillbaka. Beroende på vilka vi möter så är det mellan 5000 och 10000 personer på läktarna.
– Kvalitetsmässigt? Tja, topplagen i den ligan kan säkert duga i Svenska division ett. Men i superettan hade de nog fått det svårt.

img_20160905_141341

Elias Dolah må ha dubbla pass, men när det kommer till fysiken är han ett typiskt svenskt mittbacksämne. 1,95 lång och drygt 90 kilo tung.
– Det är inte många som har den fysiken i Thailand, vilket kan behövas. Jag känner verkligen att jag kompletterar laget.
Kontraktet gick ut med Songhkla gick nyss ut, samtidigt hade Elias bestämt sig för att han ville spela i högstaligan.
– Sportsligt gick det bra, speciellt i den thailändska i cupen där vi spelade mot och slog ut flera lag från högsta divisionen. Jag kände att jag gjorde bra ifrån mig.
Framgångarna i cupen gav resultat.
– Jag fick kontraktsförslag från flera stora klubbar inför den här säsongen. Bland annat från två klubbar i Japan. men jag ville fortsätta i Thailand. Jag har nyss lärt mig thailändska betydligt bättre och gillar kulturen. På planen är det enkelt att kommunicera. Kan man siffrorna, upp, ner, fram och tillbaka så kommer man långt.
Till slut valde han en klubb i Bangkok, Port FC, en av landets framgångsrikaste föreningar.
– Dels för att det är en klubb som tydligt uttryckt att de vill satsa på mig, dels för att det kan vara skönt att bo i just Bangkok och därmed ha något att göra när man inte spelar fotboll.

Thai League har liksom i Sverige säsongen vår-höst, men med tidigare start – redan i februari.
– Klockan 19 ikväll, onsdag, går planet till Bangkok. Då väntar sex veckors försäsongsträning med mitt nya lag, säger Elias.
Vad innebär det ekonomiskt att vara proffs i Thai League?
– Jag vet inte vad snittlönen i Allsvenskan är, men jag tjänar betydligt mer än i division ett och förmodligen även om jag hade spelat i Superettan. Jag klarar mig fint och kan spara en del.
Det här med dubbla medborgarskap öppnar ju upp för det Thailändska landslaget, eller?
– Absolut. Jag har förhoppningar om att slå mig in där. men man måste spela i högsta ligan för att bli aktuell och nu är jag där.
Hur mycket av Port FC består av thailändska spelare?
– Generellt sett så plockar klubbarna gärna in utländsk kompetens. I Ports fall så är fystränaren från Brasilien, och målvaktstränaren är från Serbien. Huvudtränaren är dock från Thailand. I laget finns bland annat två spanjorer bland spelarna, bland annat kommer jag att spela mittback tillsammans med David Rochela som tidigare spelat i La Coruna.
– Varje klubb får ha fem utländska kvotspelare, varav en måste vara asiat och max fyra av kvotspelarna får vara på planen samtidigt. Jag innefattas inte av de reglerna eftersom jag räknas som Thailändare. Klubbarna har resurser att ta in fler utländska spelare, men precis som i Kina och många andra länder så har man det här systemet för att främja den inhemska fotbollen.
Hur är kvalitén på Thai League då?
– Den är bra! Det finns många stora lag med stora resurser och de vill hävda sig i asiatiska Champions League vilket gör att kvalitén triggas. Thailand som fotbollsnation är klart bäst i Sydostasien och landslaget spelade nyss oavgjort mot Australien i VM-kvalet.

Fostrad i Dalby. Proffs i Thailand. Var känner du dig hemma i hjärtat?
– I Sverige såklart.
Hur ser du på möjligheterna till Allsvensk fotboll en dag?
– Det hade varit jättekul, inte minst för min flickvän som bor kvar i Sverige. Men ärligt talat så har det inte ens varit nära någon gång.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close