skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Blackout vid beskedet – nu vet Månsson mer

HK Malmös lagkapten och playmaker Robert Månsson knäskadades i matchen mot IFK Ystad.
Resten av säsongen är körd – och under onsdagen kom beskedet om framtiden.

Robert Månsson konstaterades korsbandsskadad i måndags, men riktigt hur allvarlig skadan var han har inte vetat själv – förrän nu.
– Jag fick svar på magnetröntgen på telefon tidigare i veckan. Då fick jag reda på att det främre korsbandet var skadat, men mycket mer än så tog jag inte in. Under telefonsamtalet fick jag en blackout och började grubbla på allt som var åt helvete.
Fram tills onsdagen har Månsson inte vetat om korsbandet varit av helt, delvis eller bara skadats så allvarlig att det måste bytas ut (mot en stabilare sena som hämtas från lårmuskeln). Hos ortopeden kom samtliga svar.

– Lyckligtvis så var ingenting runtomkring, som ledband eller menisk, skadat. Det hade medfört ett par månader längre rehabträning.
– Korsbandet däremot var helt kvaddat.

7 februari blir det operation.
– Direkt samma kväll börjar rehabträningen med knät, sedan stegras det successivt. Hur snabbt jag kan komma tillbaka till handbollen återstår att se. Jag ska hur som helst inte stressa. Jag tar hellre en månad extra i förberedelserna.

Som senior har Robert Månsson inte varit drabbad av några allvarliga handbollsrelaterade skador. Men…
– När jag spelade Junior-SM med Sävehof sparack min njure! Jag har aldrig hört talas om att någon annan råkat ut för samma sak. Hade det velat sig illa hade man behövt ta bort den och jag låg under intensivvård ett par dagar, men kroppen reparerade sig självt den gången. Jag var borta från handbollen i 6-7 månader då.

Månsson sitter på ett utgående kontrakt i HK Malmö.
Hade du och klubben kommit överens om framtiden innan den här skadan?
– Nej, men vi satt i förhandlingar. Jag har haft intressen utifrån, från klubbar i Danmark, Tyskland och Frankrike. Samtidigt har tanken på ett år till i Malmö varit lockande med möjligt spel i EHF-cupen och kanske rentav Champions League som krydda. Så det känns såklart surt att nu sitta med ett sabbat knä och ärligt talat vet jag inte vad det här innebär för förhandlingarna med någon av klubbarna. Jag hade inga konkreta kontrakt på bordet dock.

Om du opereras i februari borde du rimligtvis kunna vara tillbaka på banan runt jultider 2017. Då har du ju ”bara” missat inledningen av de olika säsongerna?
– Precis, och förhoppningsvis i bättre fysiskt skick än någonsin. Men som sagt, jag har inte hunnit fundera på det. Eller jo. Tanken har ju kommit om det vore rättvist mot mig själv att gå ut i en utländsk proffsklubb direkt efter skadan.
HK Malmö krigar samtidigt vidare i toppen av Handbollsligan och känner vi dig rätt kommer du inte bara att sitta på läktaren och tycka synd om dig själv…?
– Nä.  Jag snackade tidigare idag med Stian Tönnessen om att jag verkligen vill bidra under resten av säsongen. Inte på planen, men jag vill hjälpa till på andra sätt. Riktigt hur får vi se.
På tal om Stian. Nu när han är en mittnia kort kanske han gör comeback själv?
– Man vet ju aldrig… Men nä, det tror jag inte. Om laget skulle få en eller två jobbiga skador till kanske det blir annorlunda, men förhoppningsvis blir det inte så, säger Robert Månsson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close