FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Tack för briljansen Adu

Enock Kofi Adu kommer att saknas i MFF. I Allsvenskan, men mest i Europamatcherna.

Först och främst:

MFF och alla som följer laget ska vara tacksamma för att i 2,5 år ha haft en spelare av Adus kapacitet i truppen.

Just i Europaspelet har hans extrema bolltrygghet varit viktig. Han har nästan alltid varit passningsbar, kunnat och haft viljan att ta emot bollen även under hård press utan att för ett ögonblick tappa lugnet och sett till att MFF åtminstone ibland kunnat vila med bollen.

Markus Rosenberg har varit viktigast där också. Enock Kofi Adu har varit den som kommit närmast i betydelse.

I Allsvenskan har Enock Kofi Adu varit mer ojämn. Långa perioder har han spelat lysande. Men där har hans få brister synts mer. Adu har en briljant teknik, ett precist passningsspel och en härlig förmåga att hela tiden söka upp ytor där han blir ett alternativ för medspelarnas passningar. Han är dessutom vass på att kompensera sin brist i närkampsspelet med att vinna boll på andra vis. Men jag har aldrig sett en så briljant spelare vara så usel på att skjuta och göra mål. Han kan inte skjuta och han har i alla klubbar han varit i – inklusive MFF – gjort oerhört få mål. Paradoxalt nog märks den bristen dessutom mer ju sämre lag MFF möter.

Därför:

Enock Kofi Adu har varit fantastisk. Men av utländska nyförvärv till MFF rankar jag honom efter Afonso Alves och Wilton Figueiredo. Efter ytterligare någon säsong i MFF tror jag att Anders “AC” Christiansen också kommer att vara före!

……………………………………………..

Att Akhisar Beledyispor i Turkiet blir den nya adressen för Enock Kofi Adu går det att ha många synpunkter på.

Det sämsta är att ett turkiskt mittenlag fortfarande kan vara ett steg uppåt lönemässigt. Trots spel i Champions League två av de tre senaste säsongerna, trots över 400 miljoner i kassan och trots MFF:s ambition att etablera sig som den självklara ettan i Norden.

För det är givetvis det som avgör Enock Kofi Adus val. Inte det sportsliga. Akhisar Beledyispor kommer inte att vinna några titlar eller kvala in till Europaspel. Det finns rätt många andra klubbar i Turkiet som är både större och bättre.

Tror tyvärr att Enock Kofi Adu kan ha valt fel klubb.

De som bestämmer i Akhisar Beledyispor och framförallt lagets supportrar utgår från att han ska göra skillnad. Han kommer att göra det i spelet, men inte i det som många stirrar sig blinda på, i massor med mål och målgivande passningar. Den spelartypen har han som sagt aldrig varit och kommer aldrig att bli.

I MFF spelade Enock Kofi Adu 60 matcher i Allsvenskan. Totalt blev det tre mål och fyra assist.

Förhoppningsvis – för Adus skull – har Akhisar Beledyispor köpt honom för hans högklassiga andra kvaliteter.

……………………………………………………….

Enligt Fotbollskanalen finns det en utköpsklausul på 600 000 euro, det vill säga cirka 5,7 miljoner kronor. Där ska övergångssumman ligga också.

Det är en helt okej summa.

Jag tror faktiskt att den hamnat runt sex miljoner även om det inte funnits någon klausul.

Enock Kofi Adus kontrakt med MFF gick ut den 31 december 2017. Då hamnar priset ungefär där för en i huvudsak defensiv mittfältare.

……………………………………………………….

Behövs det en ersättare?

Försäljningen av Enock Kofi Adu förändrar för det första inte att MFF fortfarande måste minska truppen och har för många mittfältare.

Jag utgår från att MFF även kommer att låna ut, sälja eller lösa ut Erik Andersson och Piotr Johansson.

Inte minst om det ska finnas plats att ta in Jiloan Hamad.

I Allsvenskan klarar sig MFF alldeles utmärkt med spelarna som redan finns i truppen.

Anders Christiansen, Oscar Lewicki och Erdal Rakip kompletterade med Mattias Svanberg räcker långt. Magnus Wolff Eikrem är bättre på kanten och Jo Inge Berget är det som anfallare och på kanten, men båda kan gå in centralt. Yoshimar Yotun och Tobias Sana kan också spela centralt om det skulle krisa.

Värvar MFF tillbaka Jiloan Hamad kan han gå in både i mitten och på kanterna.

Om MFF kan göra klart med Jiloan Hamad och han verkligen vill spela i MFF tycker jag att man ska ta chansen. Inte minst med tanke på signalerna det sänder inför det kommande Europaspelet.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close