skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

H65-målvakt räddade poäng – åt urtappert Eslöv

Rädda Barnen-matchen i Höör bjöd på fullsatt läktare, drama in i slutsekunderna och en poäng till vardera lag (26-26).
– Att göra flera räddningar och verkligen bidra till en poäng var stort, säger Evelina Sjöström. H65-målvakten som gör succé – i Eslöv.

I tider då sjukdomar gäckar kom båda lagen till spel med blott en ordinarie målvakt. I H65 kompletterade Lykke Sjöström Jessica Ryde och när den förstnämnda fick chansen att göra SHE-debut i första halvlek så svarade hon för flera granna räddningar och en assist. Lykke är tvillingsyster med Tilda, niometersspelare i H65 som också är på väg att slå sig in i A-laget.

I Eslövs redan tunna trupp saknades Moa Sandell. Det innebar att Evelina Sjöström, tredjemålvakt i H65 när säsongen inleddes, fick spela från start mot ”sin” klubb – där för övrigt pappa Mats sitter på bänken som en del i ledarteamet…

I H65 såg Sofia Hvenfelth till att med fyra mål de första åtta minuterna hålla jämna steg med ett piggt Eslöv. Anna Bardis kunde med sju mål i första halvlek se till att 14-12 i halvlek innebar poänghäng inför fortsättningen.
Hemmalget fortsatte att hålla kommandot i den andra halvleken, men förmådde inte skaka av Eslöv. När Anna Olsson bröt igenom och gjorde 21-18 med kvarten kvar, samtidigt som hon fick med sig en utvisning, så kunde H65 pipa undan. 22-18 kom direkt och måhända var det avgjort?
Icke!

Evelina Sjöström svarade för ett par viktiga räddningar och ”Teamet” övergick de sista minuterna till 7-6-spel. 26-24 med tre minuter kvar bäddade för ett härligt drama i den fullsatta sporthallen i Höör. Och nerverna satt på utsidan av hemmaspelarna, där egentligen bara Cassandra Tollbring kom upp i normal standard.
Med minuten kvar kom också kvitteringen, 26-26 genom Sara Strand – assisterad av Julia Sandell. H65 fick sista anfallet, men förmådde inte få till mer än ett frikast som landade i muren.

– Eslöv gör en bra match och spelade som de ska göra. Vi har alldeles för många spelare som gör en dålig match. Både förstauppställningen och avbytarna. Jag kunde säkert ha förberett spelarna mer, men nej, det är för dåligt. Uppenbarligen har det inte gått in att Anna Bardis skjuter runt försvararna i mitten, morrar H65-tränaren Ola Månsson.
Det låter som att det kan bli en jobbig träning för tjejerna i morgon?
– Ja, som det ser ut nu så har jag lagt om planen för den träningen…

Team Eslöv, med blott sju utespelare, svarade för en heroisk insats.
– Idag var det verkligen en lagprestation. Vi är inte många, men där finns mycket vilja. Vi vet hur viktig varje poäng är, så det här betyder jättemycket för oss, sa elvamålsskytten Anna Bardis.

6n0a0225

Eslövs tränare Tomas Westerlund var såklart nöjd.
Beskriv ditt lag med en mening?
– En djävla lagmoral!
– Vi orkade ta oss tillbaka in i matchen, gång på gång, trots att vi gick runt på sju utespelare. Imponerande!
Ni borde ha vant er vid att spela på detta sätt?
– Igår åkte vi på ytterligare sjukdomar och sa till oss själva att ”imorgon åker vi med sju utespelare och en målvakt. Låt oss ha kul!” Idag hade vi en division två-målvakt på bänken som aldrig varit med i sådana här sammanhang.
Var det deppigt när ni hamnade i fyramålsunderläge, 22-18?
– Ja, vi löste inte H65:s 3-2-1-försvar. Då gick vi över till 7-6-spel vilket blev väldigt lyckat. Vi punktade Cassie en andra gång och det fungerade.
En tränarseger alltså?
– Haha, nej. Det var de sju på planen och Evelina i mål som fixade det.
Vad säger du om Evelina Sjöström?
– Jätteroligt att hon lyckades i en sådan här match. Det är viktigt att se att hon fungerar i de här sammanhangen. Jätteskoj för henne – och för laget. Vi har inte haft så mycket målvaktsräddningar tidigare.
Får du ens ihop lag till nästa match?
– Ingen aning. Vi får hoppas det, säger Westerlund.

För H43-fostrade Evelina Sjöström var detta den största stunden som handbollsmålvakt.
– Ja, det var roligt. Tidigare har jag varit i en svacka, men att nu kunna göra flera räddningar och verkligen bidra till en poäng var stort. Självförtroendet höjs såklart.
Evelina, som fyller 20 år i maj, är utlånad från H65 Höör till Eslöv säsongen ut
– I fjor blev det bara spel i division två, som vi vann, men jag tränade mycket med elitlaget. Nu när jag har fått speltid i SHE utvecklats jag för varje match. Hur det blir efter den här säsongen vet jag dock inte.
Din pappa Mats Sjöström är ju materialansvarig i H65 och satt på deras bänk under matchen. Vad händer under kvällens middag – får du någon potatis då?
– Vi får väl se om jag ens får mat, haha. Pappa skjutsar mig hem åtminstone så jag tror att det ska går bra, säger Evelina Sjöström.

Evelina Sjöström.
Evelina Sjöström.

648 åskådare på plats innebar att Rädda Barnen fick cirka 25 000 kronor till sin kassa. I pausen informerade organisationen om sitt arbete. Således fanns det gott om vinnare efter detta Skånederby.

Bilder från matchen finns på de utomordentliga sidorna kantbilder.se och nanfoto.se

Christoffer Ekmark

Related Articles

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2