skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Målet är glasklart – Kristianstad ska till Superettan

Målsättningen är glasklar. Kristianstad FC, femma i söderettan 2016, ska upp i Superettan inom två år.
– Finansiärer finns ju uppenbarligen i staden, vi måste ”bara” ha en produkt som är bra nog, säger tränare Jocke Persson om elitsatsningen.

Spelarkarriären tog Joakim Persson från juniortiden i Högaborg till Malmö FF, Atalanta, IFK Göteborg, Esbjerg, Rostock, Stabaek och Landskrona BoIS – samt till tre A-landslagsmatcher.
Tränarkarriären tog vid i Ängelholm 2011 och efter fyra år där hamnade han i hårdsatsande Kristianstad FC.
Klubben har värvat:
Målskytten Emil Åberg från Eskilsminne.
Kalmar FF-talangen Robin Clason.
Antonio Rojas från Halmstads BK.
Albert Ejupi från Mjällby.
19-årige Malmö FF-talangen Truls Verngren.
– Dessutom är vi inte färdiga. Förhandlingarna är långt gångna med ytterligare två spelare som är tänkta som startspelare, säger Persson.
Är det ett lag för Superettan du har att jobba med?
– Nej nej, lugna dig nu…
– Vi har potential och vi förväntar oss att vi ska höja oss ett snäpp. Målet är att slåss om topplaceringarna.

Tidigare i vintras fick du frågan: ”Vad behöver ni för att lyckas nå visionen om superettan?”
Du svarade: ”Nyckeln är att bygga vidare på det vi har skapat i år. Vi har haft en snittålder på 21,5 år och ska man vinna serien bör man ligga på drygt 25.”
Det löste ni med Antonio, Emil och Albert…?
– Vi har fått in en hel del rutin i laget och jag räknar med att ha en snittålder på cirka 27 den här säsongen, åtminstone i startelvan. I truppen lär den landa på drygt 24.
Hur resonerar kring det här med medelålder?
– Det är inget märkvärdigt. Ett lag som ska kunna ta sig från division ett till Superettan måste ha erfarenhet och spelare som gjort minst 40-50 elitmatcher. Unga spelare kan glänsa i två-tre matcher, men det är sällan att de kan hålla den nivån en hel säsong. Det är inte många lag med en snittålder på 21,5 som vinner serier.
– Vi kommer att ha ett äldre lag med vassare spets och bättre stabilitet under 2017.

Kristianstad FC lyckades även kvala in till Svenska Cupens gruppspel och har hemmamatcher mot AIK och Dalkurd, samt en bortamatch mot GAIS.
Vad innebär det för föreningen, och fotbollsintresset i staden?
– Dels innebär det fruktansvärt fin marknadsföring för våra egna spelare. Gör de bra matcher där är motståndarna inte dummare än att de antecknar sådant. dessutom finns det säkert scouter som tittar på våta matcher som även TV-sänds. Skulle det komma 2500 personer mot AIK så är ju det den bästa marknadsföringen vi kan få. Vi märkte ju i matcherna mot Mjällby och Landskrona att det kommer mycket publik om vi möter ”rätt” lag. Skulle vi dessutom slå AIK med 4-0 blir det ju ännu bättre…

Under ditt första år av tre i klubben har Kristianstads FF blivit Kristianstad FC (när man slog tillsammans med Kristianstads BoIS. Hur märker du av att föreningen befinner sig i en utvecklingsfas?
– Framförallt så finns det en väldigt stor potential på ungdomssidan. Sammanslagningen med BoIS innebar att man lade kraft på att marknadsföra sig som en del av den orangea staden. Ungarna är stolta över klubbmärket på annat sätt numera.

En ny arena väntar inför 2018 och klubben har en tydlig vision om att spela Superettanfotboll där.
Vad tror du att det kan göra för fotbollsintresset i staden?
– Det får framtiden utvisa. Det enda sättet att bli konkurrentkraftig som förening innebär att man måste satsa. Idrottsplatsen har knappt haft träningsplaner som räcker till för alla lag under vinterhalvåret.
– Bara vi tar oss upp till Superettan så blir mycket enklare att förhandla om. Alla ungdomar i Kristianstadsområdet måste ha något fotbollslag att se upp till.
Ja, för det har ju varot en ”blind fläck” i nordöstra Skåne, elitmässigt, ända sedan IFK Hässleholms bästa stund då de kvalade till allsvenskan (mot Degerfors 1993)?
– Ja, och vi jobbar på att förändra det. Det är en alldeles för stor del av Skåne för att det inte ska finnas ett lag i någon av de två högsta serierna här. Finansiärer finns ju uppenbarligen, vi måste ”bara” ha en produkt som är bra nog.

Hur mycket följer du Ängelholms FF:s öden numera?
– För mycket för att det ska vara sunt. Information får jag hela tiden på olika sätt. Jag är övertygad om att de reder upp situationen och kommer till spel i division ett – trots allt.
Jaså!?
– Jo. Jag är säker.
Vart har du ditt klubbhjärta?
– 100 procent i Högaborgs Bollklubb. Jag har naturligtvis tagit med mig lite av alla föreningar, jag varit i, men…. Jag tar mig fortfarande till Harlyckan ibland och har lite koll på dem. Eskilsminne har större förutsättningar organisatoriskt bli nummer två i Helsingborg. Högaborg är lite mer ”halabaloo – kasta ut bollen och kör”.
Du bor i Helsingborg och pendlar till Kristianstad. Vad tycker du om riksväg 21?
– Vad ska jag säga… Den är trevligare på sommaren. Jag har mitt rullande kontor i bilen och trivs med det.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close