FotbollMalmö FFNyheter

Kommunstyrelsen sa ja till MFF:s hybridgräs

I sommar ska den nya hybridgräsytan på Stadionområdet stå klar. När kommunstyrelsen idag godkände servicenämndens begäran var det samtidigt ett klartecken att sätta igång bygget.

Som Skånesport tidigare många gånger berättat är det plan 5 och 6 som ska grävas upp och förvandlas till en ny sammanhängande yta med hybridgräs. Därmed får MFF tillgång till ett bättre,, mer slitstarkt underlag som kan användas betydligt mer än de nuvarande planerna.

_ Det är framförallt en kvalitetshöjning. Malmö stad tar investeringen och sedan tecknar vi ett avtal som ger MFF nyttjanderätten av ytan de närmaste tio åren. I avtalet kommer det även att skrivas en möjlighet till förlängning. I hela processen har vi haft ett mycket bra samarbete med MFF, säger Frida Trollmyr, socialdemokratiskt kommunalråd med ansvar för kultur och fritid.

Det nya träningsområdet som ersätter plan 5 och 6 – de två planerna närmast garaget – blir på sammanlagt 14 910 kvadratmeter.

Investeringen hamnar på 23 miljoner kronor och MFF kommer under de närmaste tio åren att betala en årlig hyra på 1,5 miljoner. Sedan skriver man alltså redan nu in möjligheten till en förlängning av avtalet.

Träden och asfaltgången mellan planerna kommer att rivas upp och under det nya hybridgräset läggs värmeslingor som innebär att man kan träna och spela där även när vädret normalt sett sätter stopp.

Belysning, dränering och stängsel ska också installeras, vilket gör att MFF helt och hållet kan styra användningen av ytan.

_ Planerna kommer till för att förbättra förutsättningarna för MFF. Några andra klubbar är alltså inte aktuella för ett nyttjande där. MFF hyr och disponerar fullt ut, förtydligar Frida Trollmyr.

Egentligen skulle arbetet kunna starta direkt när kommunfullmäktige godkänt avtalet. Men bedömningen är att det är bäst att vänta ut vintern och se till att ytan kan börja användas till sommaren.

När MFF sedan förhoppningsvis sent in på hösten är involverat i Europa-spel parallellt med, och kanske även efter, Allsvenskan har laget då tillgång till betydligt bättre träningsförhållanden än de senaste Champions League-säsongerna.

I Malmö stads pressmeddelande om beslutet beskriver man hybridgräs så här:

“Hybridgräs är blandning av gräs och konstgräs. Förenklat så sår man vanligt gräs ovanpå en bädd av konstgräs så att de båda sorterna blandas. Blandningen är slitstark och tål hårdare belastning än en vanlig gräsplan. Det innebär att man kan använda planen fler timmar per vecka med bibehållen spelkänsla, med mindre mängder artificiellt material än en vanlig konstgräsmatta.”

Man passar alltså även på att framhålla hybridgräsets miljöfördelar framför konstgräset (mindre artificiellt material).

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close