HandbollNyheter

Bjärnums HK drivs som ungdomsklubb

Handbollsföreningen i Bjärnum må inte ha något representationslag.
Men klubben är inte död för det.
– Jag har träffat många som trott att klubben är nedlagt. Det stämmer inte alls. Nu bygger vi från grunden med ungdomarna, säger ordförande Ronny Andersson.

Ronny är en av förgrundsfigurerna i föreningens historia.
– Efter att ha spelat handboll i H43 och LUGI så var jag med och startade Bjärnums HK 1973. Jag var även med och spelade upp klubben i division två. Egentligen hade jag inte tänkt att vara ordförande och efter årsmötet i februari kommer jag att lämna den positionen. Jag ställde upp i två år när det behövdes.

I Hässleholms kommun är det numera bara Vinslöv som har ett handbollslag. Varken Hässleholm eller Bjärnum har några representationslag i seriespel.
– Det lag som vi hade i division två inför årets säsong bestod av spelare som pluggar runt om i olika städer. De hade pendlat och lappat ihop det tidsmässigt länge, men nu gick det inte längre. Tyvärr fanns det inte en chans att behålla laget. Och Bjärnum ligger ju lite dumt till geografiskt, det är svårt att locka till sig nya spelare.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Folk saknar “sitt” lag – mycket. De tycker att det är tråkigt att inte kunna gå på handboll varannan vecka. Jag har träffat många som trott att klubben är nedlagt, men då förklarat att så inte alls är fallet.
Ungdomsverksamheten i Bjärnums HK har nämligen växt efter A-lagets nedmontering.
– Idag har 112 aktiva ungdomar i sju-åtta lag. De allra yngsta har att se upp till fickor 98-01 (bilden). De är duktiga och på väg upp och förhoppningsvis kan de hålla ihop så att vi får ett damlag till nästnästa säsong. Vi jobbar för alla ungdomar i klubben nu och försöker att skicka ut dem på cuper och turneringar så mycket det går.

Hur jobbar ni för att få ännu bättre återväxt?
– Det gäller att samarbeta med skolorna så mycket det går. Men det bästa i en sådan här liten by är att ungarna pratar sinsemellan om att handboll är kul. Mun-till-mun-metoden. Handbollen konkurrerar med fotbollen, och fotbollen är ju en lite enklare sport i början med mindre teknik och mindre bökande.

– Att få träningstider är inga större problem. Vi håller till i skolans gymnastiksal som inte har någon läktare. Det är trångt – men mysigt och alltid skön stämning.
Bjärnums HK må alltså inte ha något representationslag för tillfället.
– Men vi kommer att kämpa vidare som en ren ungdomsförening. Och tids nog hoppas jag att vi kan få två representationslag igen. Först damerna, och en vacker dag herrarna. Bjärnum är ju en liten handbollsort, säger Ronny Andersson.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close