FotbollHandbollNyheter

Ny arena ska lyfta Fotbollskristianstad

1 april 2018 är det meningen att den nya fotbollsarenan i Kristianstad ska stå klar – förhoppningsvis med två elitklubbar i fokus.
– Detta betyder ALLT för oss, säger Dennis Nanasi, klubbchef i Kristianstad FC.

2010 invigdes Kristianstads Arena – ett tempel som gjorde handbollen i staden ännu mer helig. Övriga anläggningar, alldeles intill Arenan, höll dock inte samma klass. De är gamla och slitna, omklädningsrum och förrådsutrymmen är undermåliga och tennisanläggningen blev av med en bana när arenan byggdes.

Dessutom har inte Kristianstad någon huvudarena som lever upp till Svenska Fotbollsförbundets krav för spel i Damallsvenskan och Superettan. Detta berör i dagsläget Kristianstad DFF som spelar i Damallsvenskan – Kristianstad FC har ett uttalat mål att nå Superettan inom två år. KDFF spelar idag sina matcher Vilans IP under dispens från Svenska Fotbollsförbundets arenakrav.

2008 beslutade kommunfullmäktige att området skulle byggas om till “Idrottsområde Söder” och köpte alla fastigheter på platsen. Idrottsområde Söder har sitt ursprung i att ett antal föreningar inkom med ett förslag till kommunen om hur området kring dagens Kristianstads IP kunde utvecklas. Föreningarna är Kristianstads DFF, Kristianstad FC, Kristianstad Predators, Kristianstads Tennisklubb, KFUM Kristianstads Friidrottsföreningen och Åhus Friidrottsklubb.

I höstas påbörjades bygget som ska innehålla:
* Ny huvudplan för spel i Damallsvenskan, Superettan och Superserien enligt Svenska Fotbollsförbundets och Svenska Amerikansk fotbollsförbundets krav. Underlaget för spelplanen blir hybridgräs.Det blir också en läktare med drygt 1 200 platser, ny belysning, omklädningsrum samt serverings- och arrangemangsytor.
* En ny konstgräsplan för att utöka antalet speltimmar för föreningarna.
* Upprustning av dagens friidrottsanläggning med bland annat renoverade löparbanor, kastbur, omklädningsrum och sekretariat.
* Tre utomhustennisbanor, med utvecklingsyta för exempelvis paddelbanor.
* Ny parkering söder om varuhuset ICA Maxi.

idrottsomrade-soder-kristianstad-3d-bild

I dagsläget har både KDFF och Kristianstad FC svårigheter att få planerna att räcka till till både A-lag och ungdomslag. Men när den nya arenan står klar så får man plötsligt bättre förutsättningar för den dagliga driften (i och med fler konstgräsplaner att träna på) samt mer proffsiga arrangemang vid matcher.
– Detta betyder ALLT för oss, säger Dennis Nanasi, klubbchef i Kristianstad FC.
– Vi gör en satsning på vår akademi och “Idrottsområde Söder” ger möjligheten att träna på helt annat sätt, även för A-laget. Framför allt på vintern har det varit ont om träningstider. En väl fungerande fotbollsakademi genererar i sin tur A-lagsspelare, så det blir en positiv effekt på flera plan.

Nanasi lyfter fram ytterligare fördelar.
– Med en restaurang på arenan, som vi kommer att driva tillsammans med övriga föreningar, så kommer det att finnas faciliteter med helt andra möjligheter att göra event med näringslivet.
– Det kommer att bli en mötesplats före och efter matcher. Sådant går inte på de idrottsplatser som finns idag.
Hur tror du att publiken kommer att ta emot och nyttja den nya arenan?
– Jag är övertygad om att den nya arenan kommer att betyda mycket för både föreningar och publiken. Åskådarna kommer närmre och det blir bättre stämning på matcherna. Familjeutflykter kan kombineras med restaurangbesök. Idag är elitidrott ett evenemang – då måste man erbjuda mer än bara sport. Tid är mer värdefullt än pengar för gemene man och ska man lägga två timmar på någonting så måste man kunna njuta av det.

Hur fungerar samarbetet med andra föreningar?
– Vi har en väldigt god dialog med alla klubbar, framför allt med KDFF. Ofta diskuterar vi hur vi ska utforma kiosker och använda den nya arenan på bästa sätt tillsammans
2018 kan alltså Kristianstad ha ett lag i Superettan (om man går upp), ett lag i Damallsvenskan (om man håller sig kvar) och en helt ny arena med hybridgräs.
Vad kan det innebära för fotbollsintresset i staden?
– Det man måste ha med sig är att fotbollen är världens största sport. Det finns mycket intresse för fotbollen i Kristianstad och den kommer att öka ännu mer tack vare detta. Utan tvekan…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close