FotbollNyheterTrelleborg FF

Tomelilla tillbaka i Skåne

De tre senaste säsongerna har Robin ”Tomelilla” Nilsson spelat 30, 29 respektive 28 allsvenska matcher för Gefle IF. Nu ska den 28-årige mittfältaren lyfta Trelleborgs FF i Superettan.

Inte så långt ifrån platsen där allt startade, i Tomelilla.

– Mina föräldrar bor fortfarande kvar i Tomelilla, men min flickvän och jag har valt att bosätta oss i Trelleborg, säger Robin Nilsson och berättar att det inte var längtan hem till Skåne som fick honom att välja TFF.

– Jag var öppen för alternativ, men när jag pratade med Trelleborgs FF tyckte jag att det lät väldigt bra och lockande. Även under åren i Gävle var dock Skåne hemma för mig och jag har varit här nere varje lång decembersemester.

Du saknar inte snön?

– Egentligen hade jag inga problem med snön, inte kylan heller. Det var mest det fotbollsmässiga, att de inte alltid var så bra på att ploga och göra i ordning träningsplanen.

Konstgräset gör ju inte någon större nytta om det ligger en massa snö och is på det.

Innan de tre åren i Gefle IF spelade Robin Nilsson fem säsonger i Superettan för Ängelholms FF, toppat med ett allsvenskt kval 2011 och avbrutet av en kort period i danska Lyngby. Men första klubben efter Tomelilla IF var Malmö FF, där det blev totalt 13 matcher i Allsvenskan. Halva säsongen 2008 var han utlånad till IFK Malmö, som MFF då hade ett misslyckat farmarklubbssamarbete med.

– Zoran Jovanovic spelade i IFK Malmö då. Nu är han och jag i samma trupp i Trelleborgs FF.

– Sedan har jag tränat med Marcus Pode i MFF och spelat med Albin Nilsson i Ängelholm. I övrigt är allt nytt för mig i TFF, men jag har fått en bra känsla direkt.

Hur Trelleborgs FF står sig mot Gefle IF kommer att ge sig i Superettan 2017. Gefle åkte ju ur Allsvenskan. Lagen kommer dock att matcha mot varandra tidigare än så. De hamnade nämligen i samma grupp i Svenska cupen och redan den 26 februari ska TFF åka till Gävle för att möta Gefle IF.

– Det ska bli hur kul som helst.

Vågar du redan nu på dig att göra en jämförelse mellan lagen?

– Vi har precis börjat träna, så det är osäkert. Men säg att vi är jämnstarka.

Robin Nilsson är dessutom noga med att påpeka att Gefle IF var ytterst nära att rädda kontraktet och stod för en mäktig spurt i 2016 års seriespel.

– Vi vann de tre sista matcherna och var obesegrade i de sista sex, så vi gjorde verkligen vad vi kunde för att få stanna kvar.

Ett av lagen Gefle IF besegrade var MFF, med 1-0.

– Alltid speciellt att möta MFF och det var enda gången vi lyckades ta poäng, eller vänta, det blev nog kryss en gång också.

Vilken säsong räknar du som din hittills bästa i karriären?

– Det gick rätt bra för mig personligen det sista halvåret. Fast jag får nog säga 2015

Blev du den typen av spelare du trodde när du sprang omkring som liten knatte i Tomelilla?

– Bra fråga. Inte riktigt. Jag trodde i alla fall inte att jag skulle bli så defensiv.

I alla år har Robin ”Tomelilla” Nilsson varit en kämpastark, tuff spelare som varit svår att möta för motståndarna.

– Jag spelar alltid med hjärtat.

I takt med att Gefle IF blivit ett mer spelade lag har dock Robin utvecklat även andra egenskaper.

– Jag har blivit bättre i mitt spel med bollen. Förhoppningsvis kommer det att märkas i TFF.

Kontraktet han skrivit är på tre år. Han kommer alltså att ha passerat 30 med hyfsad marginal när det löpt ut.

Kan du tänka dig att någon gång sluta cirkeln och avsluta där allt en gång började, i Tomelilla IF?

– Inte alls uteslutet. Det hade varit rätt kul.

Finns det kvar någon i klubben från tiden då du spelade där?

– Mittbacken Philip Jönsson. Han är ett år yngre än mig.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close