FotbollLB07Nyheter

Förbättringar både i Bunkeflo och Limhamn

2017 blir året då LB07 får betydligt bättre förutsättningar att bedriva sin stora verksamhet.

Snart sätter bygget av en helt ny konstgräsplan igång i Bunkeflo. Dessutom ska Limhamns IP rustas upp till allsvensk standard och möta förbundets krav.

Det nya konstgräset på idrottsplatsen i Bunkeflostrand blir en så kallad 11 plus-plan, det vill säga något större än en fullstor elvamannaplan. Bygget sker på den nuvarande grusplanen och man kommer även att använda en del av gräsplätten bredvid.

– Beskedet vi fått är att den ska vara färdig redan i maj. Det kommer att betyda mycket för oss eftersom vi är väldigt trångbodda. Totalt har vi ungefär 60 lag igång, säger LB07:s klubbchef Johan Andersson.

– Någon kanske säger att ytan finns ju redan, men så fungerar det inte. Grus är något som är passerat och konstgräset blir en helt annan sak. Dessutom blir planen större, i praktiken en elva- och en sjumanna. En annan positiv effekt är att bollfältet som nu är hårt slitet av all användning blir avlastat och därmed bättre. Vi slipper också lägga träningar inomhus som egentligen borde skett utomhus.

Eftersom större delen av breddverksamheten sker i Bunkeflo kommer den nya planen verkligen att märkas och ge effekt.

Upprustningen av Limhamns IP berör mer LB07:s mycket framgångsrika damelitverksamhet och är en direkt följd av att seniorlaget tog steget upp i Damallsvenskan.

Klubbar som tar det klivet, och kanske framförallt kommunerna där de finns, möts nämligen omedelbart av en lång kravlista som Svenska Fotbollförbundet ställer på hemmaarenorna.

– Vi är överens med LB07 om att gemensamt se till att Limhamns IP uppfyller kraven.

– Vissa saker som krävs kommer att åtgärdas i år, annat kanske inte riktigt hinns med och då får vi jobba med det nästa år också. Det viktiga är att vi efter ett möte med Fritidsförvaltningen och Stadsfastigheter kan presentera en plan för alla åtgärderna som vi kan visa upp för förbundet, säger Malmö stads fritidsdirektör Johan Hermansson.

Flera föreningar, bland annat Vittsjö GIK, Kristianstads DFF och Mallbacken, har efter att kommunen presenterat sådana planer fått dispens, det vill säga utsträckt tid, att uppfylla en del av kraven. Men bara för delar av kravlistan och det räcker inte att lova framtida åtgärder, man måste konkret visa att man planerar att genomföra dem.

Och det är inga små krav. Bland annat handlar det om markvärme, belysning på minst 500 lux, att ersätta bänkarna på Limhamns IP:s träläktare med stolar, ha sammanlagt 800 sittplatser under tak, ordna VIP- och sponsorsrum, ett eget rum för dopningskontrollanterna, ha entréer där det går att lösa alla säkerhetsfrågor, erbjuda utrymmen för presskonferenser och så vidare.

– Jag tror att det blir markvärmen som inte hinns med i år utan får vänta till 2018. Men andra klubbar har fått dispens, säger Johan Andersson.

Från Fritidsförvaltningen varnar man dessutom för att de 800 platserna kan bli problematiska att snabbt ordna. Det kommer att sättas upp stolar på träläktaren, men kapaciteten blir lägre än 800 eftersom läktaren inte är stor nog. För att nå 800 måste man därför sätta upp en extraläktare bredvid och det kan vara läge att begära anstånd med det till 2018.

När det gäller konstgräset i Bunkeflo är inte förbundet inblandat och Malmö stad och LB07 helt överens.

– Vi förlänger planen till en 11 plus och lägger den på gruset. Dessutom bygger vi om barackerna bredvid, säger fritidsdirektören Johan Hermansson.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close