skanesport_desktop-panorama-1

FotbollNyheter

Hittarp lockar – utan att erbjuda löner

Hittarps IK rustar från division två med det ena prestigenyförvärvet efter det andra.
Föreningen skiljer sig dock mot många andra.
Dels växer man rekordartat i medlemsantal – dels har man en policy att inga spelare får någon ekonomisk ersättning.

Max Mölder är ett välkänt namn i nordvästra Skåne. Efter att 2007 ha värvats till Ängelholms FF var han med och tog klubben till Superettan och därefter blev det sex säsonger i Landskrona BoIS i Superettan. När spelarkarriären avslutades i danska AB, som 30-åring, fattade han beslutet att satsa på en tränarkarriär.
– Jag kände under de tre sista säsongerna som spelare att skulle det komma något intressant alternativ som tränare så fanns det inget att tveka på. När möjligheten med Hittarp dök upp var det därför ett lätt val.
I Hittarp har Mölder varit en del av den hastiga utvecklingen de senaste åren. 2016 sopade herrlaget hem sin division tre-serie och spelar nu division två-fotboll för första gången på 30 år.
– Jag har nyligen förlängt kontraktet till 2018 och ska om någon vecka börja Advanced-utbildningen i Stockholm.
Så du satsar för fullt på en professionell tränarkarriär?
– Det är min målsättning, ja.

Hittarps IK har även ett damlag i division ett och en ungdomsverksamhet som växer anmärkningvärt fort. Men så riktar sig Hittarp också mot en region i Norra Helsingborg som de senaste åren haft en enorm tillväxt med nya bostäder, infrastruktur och företagsklimat. På fem år har Hittarps IK växt från 800 medlemmar
Mölder jobbar heltid på klubben som fotbollsutvecklare och föreningen växer raskt, 800 till 1400 på fem år – inom ytterligare fem år beräknas man vara 2000 aktiva medlemmar.
Vad innebär din tjänst mer konkret?
– Saker som att boka domare och matcher, men även att vara ute på fältet och rikta in sig på de äldre ungdomslagen. Sedan ska jag vara ett bollplank för de yngsta lagens ledare.
Min känsla är att Hittarps IK de senaste 10-15 åren hittat ett extremt tydligt och effektivt sätta att jobba på?
– Herre gud ja. Vi har väldigt tydliga tillvägagångssätt. Det finns ingen annan förening som kommer i närheten på det sättet.
Hur ser det ut med träningsförutsättningar med tanke på hur hastigt klubben expanderar?
– Vi har vår A-plan, den gamla B-planen har konstgräs. C-planen har konstgräs och därutöver har vi ett bollfält med en elvamannaplan och två sjumannaplaner. Det är bara under vintertid som det kan bli lite trångt.

A-laget i Hittarp är unikt på ett sätt. För trots att klubben befinner sig i ett geografiskt område med mycket kapitalstarka invånare så har INGA av spelarna någon lön.
– Alla spelar utan ersättning, istället bygger vi föreningen på mjuka värden. Kan man använda vårat kontaktnät på andra sätt, som att hjälpa till med bostad och jobb så kan det gå. För Hittarps IK är det väldigt viktigt att värva in personer som kommer att vara på plats på träningarna för att de verkligen vill. Vi hoppas också att yngre spelare vill nå eliten via oss.
– Samtidigt har spelarna inga kontrakt – de kan lämna när de vill.
Men i division två måste man väl ha kontrakt som säger att varje spelare måste ha minst 3000 kronor om året?
– Nej, det är ändrat. Nu är det division ett och minst 10 000 kronor om året som gäller. Men i praktiken så innebär 3000 kronor ett, eller två, par skor och för att komma upp i 10 000 kronor så kan man räkna in ett träningsläger också.

Det faktum att Hittarps IK nyligen presenterade prestigevärvningen Micke Dahlgren från Landskrona BoIS är därför ännu mer anmärkningvärd.
Jag trodde att det, som så ofta är fallet vid liknande värvningar, var en sponsor som gick in och gjorde en ”extra insats”?
– Nej, hos oss spelar alla som sagt utan ersättning. Nu känner ju jag Micke sedan tidigare, vi har spelat tillsammans en halv säsong i BoIS. I och med värvningen får vi regionens bästa högerback. Han är en vinnare på plan också – och bor ju bara en sned inspark från planen…
I BoIS var han lagkapten. Blir det så i Hittarp också?
– Nej, där har vi en annan Viktor Wihlstrand.

Ett annat namn som Mölder har att jobba med under 2017 är snackisliraren Niklas Nielsen (24), senast i Kågeröd. Nielsen var jättetalangen som fick karriären sargad av tre korsbandsskador – och nu spelar han utan korsband. Dessutom har han varit föremål för ett försäkringsärende som ”hindrat” honom från att spela i högre divisioner.
– Niklas Nielsen valde oss, trots att han erbjudits 12 000 i månaden, bil och boende av en annan förening – på samma nivå…
Va!?
– Ja, ibland undrar man…
Nielsen är en spelare med elitpotential?
– Där är han redan redan nu, men det skulle kosta 300 000 för elitklubbar att ta in honom… Hade jag varit i en större klubb hade jag ändå inte tvekar. Med honom får vi många gratismål på frisparkar och sådär – det är en fantastisk målskytt.

Du har behållit grundstommen och fått in ett par nya starka namn. Är du nöjd med truppen du har att arbeta med?
– Mycket nöjd. Vi ringade snabbt in de spelare vi ville ha och har lyckats med det mesta. dessutom är vi på väg att få ytterligare någon namnkunnig spelare till.
Har ni några uttalade mål?
– Nej, men jag är lite allergisk mot HIF:s topp sex-snack. Jag vill vinna varje match. Gruppen vill vinna varje match. Sedan får vi se vart det räcker.
Det finns mindre föreningar med målsättningar att spela Elitfotboll. Är det aktuellt även i Hittarps IK?
– Vårt långsiktiga mål är att hela tiden göra på vårat bästa. Elitfotboll finns det inga tankar på, säger Max Mölder.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close