skanesport_desktop-panorama-1

Nyheter

Lenir gör succé i blågult – skyndar långsamt i LB07

Talangfabriken LB07 fick under 2016 ytterligare en spelare som slog sin i ett ungdomslandslag.
Elina Lenir, född år 2000, hoppas under 2017 etablera sig i blågult och samtidigt göra Allsvensk debut.

Elina Lenir är en del av det F16-landslag som även LB07-talangen Hanna Bauer representerat. Tre mål på tio matcher och en hel del speltid har det blivit under förbundskapten Ulf Kristianssons ledning.
Men karriären som fotbollssparkare startade redan som fyraåring. Under uppväxten bestod kompisgänget av en trio grabb-kusiner, samtliga ett år äldre än Elina. De spelade fotboll och tidigt lärde sig Elina att tävla på deras villkor.
– Elina och de där kusinerna var helt oskiljaktiga. Oftast lekte de med en boll av något slag och hon tog för sig rejält redan då. Säkert har det påverkat henne som äldre, funderar pappa Robert Lenir.

Robert sitter för övrigt med i styrelsen och är vida känd för sitt eminenta korvgrillande vid hemmamatcherna.
– Korv är livet, summerar han sin passion, som vi knyter an till lite senare…
Hur som helst. Bollkänslan kommer nog delvis från Robert, som spelade i Malmö FF under ungdomsåren men senare satsade på en tenniskarriär. ”Tyvärr hade jag inte psyket med mig. Det rann ut i sanden”.
Mamma Åsa Magnusson, däremot, var en hård handbollskvinna som bland annat spelade i LUGI och Dalhem. Morfar Kurt Magnusson var också en framgångsrik handbollsspelare.
Att det blev fotbollen för Elina stod tidigt klart – liksom det faktum att hon ville komma någonstans inom sporten.
– Jag var tränare åt hennes flicklag i Husie ett par år. Utan att jag visste om det fick jag reda på att hon själv letade efter en annan förening. Hon hade sagt till sina medspelare: ”Ska ni fortsätta att träna med farsan? Vill ni inte utvecklas mer än så.”, säger Robert med ett garv.

Elina Lenir minns uppväxten med de grabbiga kusinerna mycket väl.
– Jag hängde med dem på allt möjligt. Det handlade aldrig om dockor eller annat för mig. Istället spelade jag fotboll med killar som var ett år äldre än mig själv tills jag blev tio.
Vilken spelartyp är du, tycker du själv?
– Jag har alltid känt mig som en anfallare, men när jag kom till LB07 och fick Roger Nyberg som tränare så placerades jag på mittfältet. Han tyckte väl att jag hade en bra blick för spelet.

Under 2016 har Elina Lenir spelat med F19-laget för att sedan en gång i veckan träna med damlaget.
– Det har gått förvånansvärt bra i F19-Allsvenskan där vi mött lag som FC Rosengård, Kopparberg och Hovås. Det gick otroligt bra egentligen med tanke på vilket ungt lag vi har, de flesta är 16-17 år. Till en början gick vi ut till matcherna med inställningen att vi skulle lära oss mycket, men vi hamnade på femte plats i serien.
2016 var även året då du blev uttagen till landslaget för första gången?
– Ja, i mars. Vi ska spela EM-kval i slutet av mars i år, innan dess väntar en dubbellandskamp mot och i Österrike. 42 spelare i truppen just nu ska bli 32.
Din roll i blågult?
– I landslaget har jag mest spelat på kanten, men har inte kunnat jobba mig upp till en fast startplats. Ändå känns det bra, jag får mer och mer förtroende av min förbundskapten.

elian

Hur ser du på året 2017 i LB07?
– Det känns skönt att Sven Sjunnesson har gett mig chansen att gå in i damlaget. Jag ser det som ett år då jag ska lära mig så mycket som möjligt och komma in i lagets matchtempo. I början av säsongen 2016 satt jag på bänken i någon match, men jag har inte spelat i Elitettan.
Räknar du med att ändå kriga om en plats på allvar?
– Jag hoppas såklart få göra Allsvensk debut under året. Annars är det fortsatt spel i F19-laget som gäller i första hand.
Du har spelat många år med Nellie Lilja, en av svensk damfotbolls största talanger. Vad har det inneburit för dig?
– Det har betytt otroligt mycket. Hon är ett år äldre och jag har från nära håll sett vad hon har uppnått. Nellie är en inspirationskälla. Det var extremt stort att bli uttagen till U20-VM som hon blev – som 17-åring. Hon har visat att mycket är möjligt med vilja – och vi har tränat mycket tillsammans. Jag känner en speciell motivation genom att spela och träna intill henne.
Ni spelar på samma position – så hon är ju även en konkurrent?
– Det kommer att bli tufft att peta henne…. Men jag lär mig mycket bara av att studera henne nära.
Så det är ingen panik från din sida att jaga en startplats?
-Gud nej. Jag ska ju bara fylla 17 år nu. Jag känner att jag har en betydande plats i F19-laget och utvecklas mycket där också. Ingen stress för min del.

Vad jobbar du främst på att förbättra?
– Jag jobbar mycket med konditionen och snabbheten för att orka springa mer, men även på bolltouchen för att tjäna tid på planen. Jag vill kunna spela snabbt. Många är större än mig, jag försöker slå dem med uthållighet och teknik.
Vad pluggar du?
– På Malmö Idrottsgymnasium, första året, med inriktning fotboll och ekonomi.
Sista frågan.
Farsan din är grym på att grilla korv är ”äger” grillen vid matchdagar. Vad ser du som hans specialitet?
– Haha… Jag äter inte så mycket korv utan föredrar hans hamburgare, men hans bästa grej är den hempicklade rödlöken som man har till hamburgaren. Den måste ni testa, avslutar Elina Lenir.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button

skanesport_desktop-panorama-2

Close