MFF-museet är öppet
Nu är MFF-museet klart för invigning. I morgon lördag kommer första chansen att vandra runt i lokalerna och bekanta sig med en del av mesta mästarnas stolta historia.
En bonus är att man från fjärde våningen – där museet ligger – får en överblick över spelplanen och läktarna. En unik kombination av dåtid och nutid.
_ Vi få se hur stort intresset är. Jag tror att bästa tiden blir under sommaren när alla turisterna kommer för att titta på Stadion och handla i shopen och då även kan kombinera besöket med att gå upp i museet, säger Staffan Tapper.
Tillsammans med Hans Zielinski är det han som gjort det tålmodiga arbetet som krävts för att plocka fram och sortera alla trofeer, konstverk och andra föremål som tidigare funnits på massor med olika ställen i en enda röra.
Allt är inte klart. När Tapper och Zielinski höll i en pressvisning idag fick vi komma upp i ”lager-rummet” på sjätte våningen och där bågnar hyllorna och golven av priser, tröjor, vimplar, tavlor, böcker och allt möjligt. Många av priserna berättar en historia om hur det såg ut i de gamla öststaterna. Istället för traditionella pokaler har MFF fått gigantiska björnar utskurna i trä och gruvarbetare som borrar i murar.
Eventuellt kan de också dyka upp i museet någon gång.
_ Vi kommer att ha specialutställningar. Att den första kommer att handla om Egon”Todde” Jönsson är redan klart, berättar Staffan Tapper.
-_ Vi har räknat ut att Todde vann 22 guld som spelare och lagledare. Elva SM-guld och elva cup-guld. Det är helt otroligt. Hans efterlevande har kvar allt och då även till exempel alla flaggor han fick för sina 22 landskamper, säger Hans Zielinski.
Fortfarande saknas dock en viktig pusselbit i den permanenta utställningen om Europacup-säsongen 1978-79. Många har letat efter andrapriset MFF fick efter finalen mot Nottingham Forest. Ingen har hittat det, ingen vet ens var det tog vägen.
_ Anders ”Puskas” Ljungberg påstår att han aldrig sett det, säger Staffan Tapper med ett stort leende och pekar på en bild från utställningen där Puskas står med det i handen.
Spelarna från den tiden gillar att ge varandra gliringar.
På en stor skärm kan man bland annat se en sekvens från finalen mot Nottingham där Jan-Olov Kindvall bränner MFF:s stora – och enda – målchans. De bilderna ingår i en ständigt gående slinga så chansmissen återkommer ofta.
_ Och varje gång undrar man hur det överhuvudtaget är möjligt att göra det så tafatt. Han är ju vår chef så han får höra det hela tiden och ska göra det också. Hur fan kan man missa där? poängterar Staffan Tapper och Hans Zielinski.
Det nya museet ingår som ett av ”benen” i MFF i Samhället som Kindvall leder och han har också varit med i uppbyggnadsprocessen.
Ett genomgående tema i utställningarna är hur mycket MFF har matchat mot internationellt motstånd och att föreningen sedan bildandet 1910 spelat säkert tusen matcher mot lag utanför Sverige.
_ Vi har mött lag från 75 länder, säger Staffan Tapper och pekar mot en världskarta där utlandsstoppen är pin-pointade.
De som vill kan också komplettera med att på en lång lista läsa vilka länderna är och hur många gånger MFF mött lag från det landet.
Överhuvudtaget ska det finnas utrymme och sätta sig ner och läsa gamla årsböcker och titta på Rekord-magasin med MFF-lagbilder. Vid alla montrar finns också en informationstavla som berättar mer.
Och givetvis kommer Staffan Tapper och Hans Zielinski att ofta finnas på plats som levande uppslagsböcker i MFF:s historia.
Lokalerna kan också användas för möten och rundvandringarna kommer att finnas kvar. Till dem är intresset fortfarande gigantiskt.
Nästa vecka är dessutom MFF:s nuvarande spelartrupp inbokad för en liten lektion i MFF:s historia.
_ Det har aldrig varit något tvång eller tjat från vår sida. Men jag är glad att det äntligen blir av, säger Staffan Tapper.
Museet kommer i början att hålla öppet lördagar klockan 11-14 från och med den 14 januari. Inträdet är 50 kronor och barn under tolv år går gratis. Platsen är Swedbank stadion, ingång 51.
Ole Törner