IK PanternNyheter

En dag som Allsvensk hockeylirare

Hur ser livet som Allsvensk ishockeyspelare ut?
Vi hakade på när IK Pantern drog till Oskarshamn och hämtade tre poäng och fick en inblick i glamouren. Eller snarare bristen på densamma.

10.45.
Laget har sedan en tid samlats i Malmö Isstadion. Spelarna packar sina trunkar, materialarna kånkar på en mängd grejer och alla stryker omkring nyvakna.
img_9597

11.00.
“Vad i helvete kompisar? Jag har ju sagt åt er att inte packa in väskorna där!?”
Busschaufför Pouyan inleder dagen med att sträcka upp ett par spelare som huttat in sina hockeytrunkar på fel ställe i bussen.
Kort senare rullar dubbeldäckaren iväg från Isstadions baksida. Det regnsnöar vertikalt och att kalla det för en morgonpiggt gäng vore en överdrift på gränsen till lögn. Samtliga spelare intar sina platser på övre däck. De flesta tar sitt dubbelsäte och bullar upp sig med medtagna filtar och kuddar. Någon somnar innan bussen passerat Burlöv.
Tränarduon borrar ner sig i sina chefsplatser längst ner – och får sällskap av materialarduon. “Där kan du sitta” säger de och pekar på ett övergivet säte. Praktikantplatsen.

I Lund plockas sportchef Joakim Tillgren upp. Den senare plockar snabbt fram datorn och börjar fila på ett V75-upplägg. V7:an körs ju på Jägersro denna eftermiddag… I timmar går han igenom loppen. Fredrik Hallberg ger upp efter en stund och fläker ut sig över sätet. Coach Håkan Åhlund är mer angelägen av att ta del av informationen. Han har för övrigt varit hästskötare hos Mats Rånlund på Jägersro en gång i tiden… Under Derbyvinnaren Good As Gold:s sötebrödsdagar i vörjan av 1990-talet.

img_9601

11.40
Oskarshamn ligger längs med E22:an. Men i Hörby svänger bussen upp på riksväg 13, mot Höör. Målet är Växjö där laget ska käka lunch. “E22:an är skit. Blir det stopp där, och det blir det ofta, kan man fastna totalt. Jag brukar ta 23:an upp i Småland. Fungerar mycket bättre” resonerar busschaufför Pouyan.

14.10
Lunch på Scandc Hotel i Växjö, där laget brukar stanna. Överkokt spagetti och en hyfsad köttfärssås som snabbt tar slut. “Kocken” kliver fram med en panna kokt högrev, seg som sena.
Busschaufför Pouyan suckar. “Fy fan, det brukar ju vara bra mar här. Coach Hallberg piper in på en mack och beställer korv”.

img_9617 img_9618

Bussen kan inte gå förrän 14.30. Pouyan köper cigg och inspekterar bussen. “Jag har spenderat många timmar på att putsa den här bussen. Jag vill ha det rent och snyggt. Grabbarna i laget har lärt sig det. Lämnar de bussen med massa skit efter sig så blir jag förbannad. På det viset kan jag tycka att det är bättre att köra pensionärer till julmarknader i Tyskland och sådant där. De är mer renliga.”
Grabbarna i laget nickar vördigt år Pouyan när de kliver på bussen igen.
“Jag känner dem allihop. Jag kör dem till alla bortamatcher. För det mesta brukar jag följa matcherna också.”

Tre dagar tidigare har Pantern spelat bortamatch mot Västervik. Seger med 3-4.
Sportchef Tillgren:
“Vi hade ju kunnat spela mot Oskarshamn en eller två dagar senare och stannat kvar i Småland- istället för att köra fram och tillbaka till Malmö. Spelschemat är inte klokt ibland. Jag var nyss i Stockholm där vi diskuterade just spelschemat med förbundet och övriga klubbar, men dte resulterade inte något konkret just nu. Björklöven vill absolut ha hemma-borta-hemma-borta-upplägget. Vi andra ser vinster i att vara “on tour” ibland och sedan hemma längre perioder.”

16.28.
Bussen rullar in i Oskarshamn. Tysta och i vissa fall nyvakna spelare lommar in i arenan. Det är nästan märkligt tyst. Men kanske börjar det tjabbas senare?
Spelarna delar in sig i två omklädningsrum. I det ena finns en kyl med en back Celius-drycker och vatten. Kaffekokaren är i full gång och ett par limpor med pålägg, samt yoghurt och musli finns att tillgå. Tränarna och fyra-fem spelare väljer det rummet. Det är fortfarande tyst och stilla. Spelarna börjar tejpa sina klubbor och putsa på sina hjälmar, men det känns verkligen inte som en samling hockeykrigare som ska ut på fältet.
Jag har varit i division sex-fotbollslags omklädningsrum där man örfilat varandra blodiga för att komma i stämning en timme innan match. Detta såg ut som en samling sömniga kattungar på valium.

img_9640

Håkan Åhlund samlar gänget för första gången.
“Vi ska vara noggranna i vårt sätt att spela. det är det absolut viktigaste. Noggranna i egen zon med riskminimering – samt intensiv forechecking. Jag säger hela tiden – då ska det andra vara djävligt bra för att röra oss. En hel lördag i buss. Nu gör vi den här dagen till en djävla rolig resa. Fredrik, har du något?”
Fredrik Hallberg fyller i.
“De har gått mer och mer mot ett utpräglat man-man-försvar i egen zon. Det blir mycket en-mot-en-kamper, så det gäller att slå sin gubbe… I övrigt fokuserar vi på vårat eget. alltid rejält i egen zon. Byte för byte…”
Tränarna går in i “sitt” omklädningsrum igen. Hos spelarna står en laptop uppe med klipp på Oskarshamns powerplay- och boxplayspel. Vissa spelar kastar ett getöga. Andra sjunker ner i stolen och fastnar fullständigt, vrider på huvudet som en hundvalp och analyserar helhjärtat.

“Helvete vad jag fryser”, säger Åhlund och lutar sig över ett element. Arenan i Oskarshamn må vara fin, men i katakomberna snålas det på varmluft. Kaffekokaren går på högvarv, många vill värma sig med lite java.
Efter en stund börjar det strömma musik ur den medtagna högtalaren. Först sömnig loungemusik. Sedan förutsägbar pumpa-pumpa-house. Inte ens Coronas “Rythm of the night” spelas i original – utan som någon remix. Pantern må ha ett geni som DJ på hemmamatcherna i Isstadion, men i omklädningsrummet är det ett kulturellt förfall.

Hur som helst.
Några spelare går ut och kickar boll, men de flesta stannar kvar i omklädningsrummet. Då och då flackar blicken mot den digitala klockan. För varje minut som går desto mer sammanbitna blir blickarna. Hetsen uteblir, peppet är stillsamt – medan allvaret i biickarna vittnar ändå om full sinnesnärvaro.

img_9644 img_9647 img_9652 img_9655


18.15
Efter 40 minuters uppvärmning samlas gänget i omklädningsrummet igen.
“Vi ska visa från start att vi är här för att göra jobbet. Vi ger dem ingenting. De ska kämna att det är ett helvete att möta oss där ute. Alla situationer spelar vi klart. Hårt. Rejält. Färdigt. Fram med bröstkorgen. De ska ha ett helvete den här kvällen. Nu kör vi boys”, säger Håkan Åhlund i en sista sansad uppmaning.
Jag är delvis besviken. Delvis fascinerad. Inga skrik. Inga fistbumps. Inga vansinniga blickar. Det är så långt från bröderna Hanson som man kan komma.

18.24
Hemmaspelarna presenteras inför 2132 åskådare. Åtta av dem är Panternsupportrar på en egen liten sektion. De skriker och trummar så att Tex Williamsson närmast dörren omöjligen kan undgå att höra dem. Och de har hojtat som galningar i 45 minuter pre-game. DÄR har vi bröderna Hanson-mentaliteten… Det må vara obetydligt för vissa, men jag kunde känna at “Fan, vi är inte ensamma här – vi har några att fightas för”
Kapten Kim Johansson sköter det sista interna peppet.

img_9670

18.27
Panternspelarna står i ett litet utrymme intill båset och väntar på att ta sig in på isen. Allt stohej, allt vrål på läktaren och musiken som pumpas ut innebär ett helt annat tryck än vad de är vana vid från hemmaplan. På ena kortsidan sitter det bara kvinnor – det är nämligen Ladies Hockey Night med tillhörande efterfest på arenan. Hade de haft en egen trumma hade de överröstat hemmaklacken…
Sebastian Dyk tittar fascinerat upp mot publikplats. Han, och de andra i laget, verkar älska situationen. Jag ser dem som pirater som seglat in i en oskyddad överklasshamn. Och nu ska det plundras…
Panternspelarna skrinnar ut på isen. Jag bävar. Antingen är de fullständigt ärkeloja och kommer att bli överkörda som en snigel på Autobahn – eller så är de så fokuserade att de inte kommer att göra ett misstag.

18.32.
Jag inser att de inte alls är loja. De är snarare kattdjuret personifierat. Äkta pantrar. Defensiven sköts okomplicerat och bestämt. Forecheckingen är intensiv. Vilket betalar sig med flera powerplay – och efter åtta minuter gör Dennis Persson 0-1 som står sig perioden ut.

19.10
I den första perioden hålls ett kortare taktiksnack. Inga stora gester. Mest ett kollektivt nickande om att alla gjorde som de skulle. Och att de skulle fortsätta så.
När perioden väl startar börjar det slarvas i både offensiv och defensiv. Inte för att Oskarshamn kan ta tillvara på det, men ändå. Tex Williamsson gör flera fina räddningar, bland annat en TV-räddning med plocken i krysshöjd. 0-1 står sig efter två perioder.

img_9689

19.55
Håkan Åhlund är inte nöjd
“Fan, vi måste lämna över ett bättre byte killar. Vi dippade rejält i mitten av perioden, för att vara bättre sista fem minuterna. Ta pucken framåt i alla positioner. Spela vårat spel till 100 procent. Tar vi hem pucken hamnar vi i tidsnöd…”
Johan Ivarsson sitter lite för sig själv i ett av omklädningsrummen med stora hörlurar över öronen.
“Jag slappnar av lite mer om jag kan lyssna på min egen musik. Det är inget ösigt utan rätt soft musik. Det känns bäst så”, säger Johan – som inte är ensam om den vanan. Flera spelare “stänger in sig” i sin lilla bubbla i periodpauserna. Andra sitter tysta med koncentrerad blick som hela tiden flackar mot klockan.

När tredje perioden startar hinner det gå fem minuter. Sedan får Kim Rosdahl pucken direkt efter tekning. Han har passningsalternativ, men snärtar in pucken mot mål. Pang! 0-2 letar sig upp i krysset. Åhlund kastar en blick mot Hallberg. Det syns inte, men jag vet att båda tänker “såjaaaaa”.
Drama skulle det ändå bli. Oskarshamn reducerar med drygt sju minuter kvar. En av hemmaspelarna skrinnar förbi Panternbåset och riktar ett “Fuck you” till Kirsebergsbåset. Oskarshamn får ett friläge och ett powerplay på sig för att utjämna, men pantern stod upp och gjorde jobbet hela vägen hem.
Referatet från matchen.

21.50
Efter att ha hurrat för segern kastar vissa spelare sig in i duschen, andra avslutar kvällens pass med situps och armhävningar. Några svär över att Redhawks torskade hemma mot Luleå, mest för att det sabbade deras lir på oddset. Några andra svär nöjsamt över en del Oskarshamnspelares psykbryt i slutsekunderna.
Därefter väntar portionsmat i ett samlingsrum bakom en festlokal. Ladies Hockey Night pågår för fullt och testosteronet är högre på dansgolvet än på isen. En samling kvinnor i 25-35-årsåldern klär av Panternspelarna och medföljande reporter med blickarna, men de träffas inte av amors småländska pilar. Lite snabbt krubb, någon unnar sig en bärs – och sedan iväg in i bussen.

img_9723 img_9743

22.20
Det handlas godis på en bensinmack, sedan påbörjas resan hem. Madrasser rullas ut på golven, huvuden trycks in i kuddar och en del scrollar nöjt i sina mobiler för att läsa om matchen. Fredrik Hallberg läser upp en tweet från Björn Oldén på CMore.
“Alltså IK Pantern med 2 brorsor & en kusin på läktarn under hemmamatcherna samt en lönebudget en tvärhand hög ligger 3:a i HA just nu! Stort!”

22.30
Sportchef Tillgren slår upp datorn. Hans V75-rad spricker redan i den första avdelningen. Initialt tänkte han spika M.T King of Cash – men ändrade sig efter ett SMS från grabben Oscar Ahlsenfelt. istället spikade han Aileron. Hur det gick. Den förstnämnde vann såklart lätt…
“Då var den dagen förstörd”, suckar Tillgren och får en frågande blick av Hallberg som sitter mittemot.

23.43
Ulrika Schönander kryper ihop under ett täcke och surfar på mobilen medan bussen glider fram genom de småländska skogarna. Allt sker med rutinerade rörelser. Hon vet exakt hur man ligger som mest bekväm i ett bussäte.

00.10
Min inspiration från bröderna Hanson övergår till mani. Jag loggar in å Youtube och plöjer Slap Shot-klipp. Världens bästa sportfilm.

img_9749 img_9751 img_9756

02.23
Bussen rullar in bakom Malmö Isstadion. Lite tidigare än förväntat. Det är tidsmässigt en rätt smärtfri bortaresa.
Efter att ha lämnat av utrustningen i sitt omklädningsrum vandrar spelarna hemåt i natten, vissa bilar, andra cyklar och någon promenerar.
Om 40 timmar är det hemmamatch mot Tingsryd.

Christoffer Ekmark

Fler bilder från resan finns på Skånesports instagramkonto.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close