Nyheter

Sydkoreaner lyfter skånsk Taekwondo

För fjärde året i följd har Helsingborgs Kampsportklubb sydkoreanska tränare på plats i klubben, denna gång är det duon Jin Seok Choi och Geon Yeong Kim som bjudits in för att ytterligare höja kvalitén på träningen.
– De senaste fyra åren har vi totalt haft tolv olika koreanska tränare på plats i klubben med olika specialkunskaper. Den mest meriterade koreanska tränaren som vi haft på plats har vunnit VM fyra gånger och OS en gång, säger Magnus Olsén, huvudinstruktör på Helsingborgs Kampsportsklubb.

Nu väntar en förlängd skånsk turné i Malmö, Lund & Eslöv. Duon ska även till Karlstad och slutligen Västerås innan deras uppdrag är slutfört och de kan åka hem till Korea igen.
– Det är väldigt positivt att skånsk taekwondo som redan är väldigt stark nationellt sett får den här möjligheten att utvecklas ännu mer.

Inte ett ord svenska från början, efter en vecka i Helsingborg kan de presentera sig med namn och ålder, säga snabbare, bra och andas.
Ett och annat ord engelska.
I övrigt sker all kommunikation på koreanska.
– Inom sporten använder vi oss av koreanska termer kring det mesta ändå och med kropps- och teckenspråk så går det utmärkt att förstå varandra, säger Olsén.

fullsizerender

De båda sydkoreanerna tillhör organisationen World Taekwondo Peace Corps. En förlängd statlig arm som på ett förenklat sätt har till uppgift att sprida sportens ursprung runt om i världen.
– Peace Corps har rest till Sverige flera gånger förr och som förening är vårat ansvar att ta hand om dem på plats i Helsingborg. Vi har ordnat med tolk och nu när detta var vårat fjärde år så kan man väl säga att det börjar bli en liten tradition? I utbyte mot deras träning har koreanerna fått sight seeing i vår stad såväl som i Köpenhamn, vi har även turat med dem på båtarna, och så har de även fått en inblick i hur en svensk familj lever och bor.

Instruktörerna Choi och Kim kommer väldigt förberedda inför varje träning.
– De sköter träningarna helt på egen hand och redan under uppvärmningen får utövarna, mest barn & ungdomar, uppleva någonting väldigt annorlunda. Fokus ligger mycket på fotarbetet och intensiteten är väldigt hög och osvensk – det finns inga döstunder… De är inte stränga, men mycket seriösa.

img_2333

Hur har fyra års samarbete påverkat er förening och ditt arbete som instruktör/tränare?
– Vi har anpassat mycket av vår träning efter deras metoder. Det är både utvecklande och inspirerande. Speciellt alla barn och ungdomar tycker att det är kittlande.
För att man kommer närmre sportens ursprung?
– Det är klart. Träningen blir ju väldigt genuin och annorlunda om man får instruktioner från väldigt duktiga Sydkoreaner som verkligen är uppfödda med sporten och pratar de termer vi lär oss “på riktigt”. Våra elever skärper till sig och gör exakt vad koreanerna visar.

Den närmsta tiden kommer den Sydkoreanska duon att besöka fler klubbar i Sverige. Tre av dem i Skåne.
Chae Taekwondo i Malmö den 19-25 januari och den 3-10 februari besöker de Lunds Taekwondoklubb och Eslövs Taekwondoklubb – för första gången.
– Taekwondon i Skåne är redan stark, detta stärker såklart klubbarna i regionen ytterligare. Det är positivt att skånsk taekwondo som redan är väldigt stark nationellt sett får den här möjligheten att utvecklas ännu mer, säger Magnus Olsén.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close