FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Hamad minst silly

Lugnt, lugnt, lugnt.

Och så direkt flera Silly Season-bollar att hålla i luften samtidigt.

Jiloan Hamad tillbaka från Hoffenheim.

Ismael från Kalmar FF.

Slovakiske landslagsmittbacken Denis Vavro från MSK Zilina.

Plus då dagens Expressennyhet att MFF även har ögonen på Lasse Nielsen från Gent i Belgien.

Två mittbackar (Vavro och Nielsen), en central mer defensiv mittfältare (Ismael) och en som kan spela både på kanten och mitten av mittfältet (Hamad).

Baserat på den nuvarande truppen och om vi bara pratar 2017 – kontraktsläget till nästa säsong kan göra att MFF i vissa fall tvingas agera redan nu – skulle jag ranka behovet av nyförvärv så här:

1.) Yttermittfältare

2.) Mittback

3.) Anfallare

Om Rasmus Bengtssons skadebekymmer innebär att säsongen/karriären är i fara byter ettan och tvåan ovan plats.

Att två av ryktena gäller mittbackar har fått många att dra slutsatsen att MFF redan börjat räkna bort Rasmus Bengtsson.

Det tror inte jag. Grejen var ju att det skulle ta tid innan det visade sig hur bra eller dåligt återhämtningen gick efter knäoperationen. Det fanns ett spann mellan helt återbildande av brosket och en nystart av karriären utan 2016 års problem och att tvingas sluta med fotbollen.

MFF kan givetvis köpa en mittback innan klubben vet hur det går för Bengtsson, för att gardera sig. Men det kan också vara så att man scoutar marknaden för att vara beredd när väl beskedet kommer. Fönstret in till Allsvenskan stänger rätt sent och jag tror att MFF letar alternativ. Två har läckt ut, men det finns säkert minst lika många till.

Bra i så fall, för jag känner mig inte riktigt bekväm med varken Denis Vavro eller Lasse Nielsen.

En slovakisk sajt (sport.sk) har påstått att MFF lagt ett bud på 20-årige Vavro på 14 miljoner kronor. Stämmer det är han för dyr, inte minst för att övergångssumman brukar hamna högre än budet.

Lasse Nielsen är jag tveksam till av samma skäl som andra tycker att det känns bra. Nämligen att MFF visade intresse för honom redan sommaren 2014. Då var han på väg att lämna NEC Nijmegen i Holland och tidningen BT i Danmark hävdade att tre danska klubbar (FC Midtjylland, Bröndby och Esbjerg) och MFF var seriösa alternativ.

Nijmegen lånade istället ut Nielsen till Gent i Belgien, som 2015 köpte loss honom för strax över sex miljoner kronor.

Visst tycker jag också att det är bra att Nielsen är en spelare som MFF hade koll på redan 2014. Man vet vad man får. Samtidigt så var ju finessen med Champions League-miljonerna att klubben kunde lyfta blicken mot de finare hyllorna på Systemet, som Åge Hareide uttryckte det. Sommaren 2014 hade inte alla de nya miljonerna börjat trilla in i kassan. Nu är den sprängfylld. Har rika MFF verkligen inte kommit längre än att titta på samma spelare som innan man blev rika MFF?

Skulle man inte titta och scouta på finare hyllor? Alternativen är ju att Lasse Nielsen blivit en bättre spelare än han var 2014 eller att han inte gick att få loss då, men att MFF nu har resurserna att klara det.

Ismael är en mycket duktig spelare. När jag röstade i Allsvenskans stora pris hade jag med både honom och lagkompisen Rasmus Elm på topp fem bland mittfältarna.

I MFF ska han som balanserande, mer defensiv mittfältare slå ut Oscar Lewicki och Erdal Rakip.

2016 var han bättre än båda!

Men så enkelt är det inte.

Oscar Lewicki var bra i BK Häcken, han var det även i MFF 2015 och han har ofta varit det i landslaget. Även om han själv hävdar annorlunda var han betydligt sämre 2016. Men jag tycker att det finns tre saker som talar för att han blir vassare i år. För det första att han lyfte sig de sista matcherna i höstas, för det andra att jag tror att Magnus Pehrssons sätt att matcha laget passar honom bättre än Allan Kuhns och för det tredje att om man tittar på en period av fyra-fem år och ett avviker borde det året (2016) vara undantaget från regeln.

Och då är jag inte alls säker på att Ismael är bättre.

Erdal Rakip är bara 20 år trots att upplevelsen att han varit med länge är helt korrekt. Det har han. Varje säsong har har tagit ett kliv framåt, både i kvalitet och speltid. Han är Malmöpåg, egen produkt och inte en talang som blommar tidigt utan en spelare som biter tag och kämpar sig framåt i karriären.

Han både behöver och ska få tid på sig. Hans kontrakt går ut efter 2017. Förläng det.

Återstår Jiloan Hamad.

För mig är en en gjuten spelare som är bra att få in i en MFF-trupp!

Av de fyra Silly Season-spelarna känns han minst silly. MFF har blivit bättre sedan han lämnade och det krävs mer. Men den klass han höll innan han lämnade gör honom konkurrenskraftig nu också och det fanns en anledning till att han avslutade den första sejouren i MFF som kapten.

Själv hävdar han att åren i Tyskland gjort honom till en ännu bättre spelare. Det tror jag stämmer. Speltid är viktigt, men det är inte det enda måttet. Erfarenhet och att träna på hög nivå har stor betydelse. Tittar man på flera av succé-förvärven MFF gjort de senaste åren så har de haft väldigt lite speltid i benen säsongerna innan de kom.

Skadeproblem är värre!

Det kommer att ta tid för Jiloan Hamad att hitta formen när han väl får spela. Just därför vore det perfekt att få honom till Malmö redan det här fönstret istället för att vänta till sommaren. Han behöver ett par månaders “inskolning” och uppvarvning. Får han det under våren i MFF är han en perfekt värvning när Europaspelet sätter igång. Kommer han i sommarfönstret är det för sent för att få full effekt under hösten.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close