Nyheter

Ystadsderby när arenan står helt klar

När Ystads IF och IFK Ystad gör upp i Handbollsligans uppstart efter VM, den 3 februari, så sker det för första gången med en färdigställd Arena.
Kortsidan där det tidigare blott synts en svart vägg har nu fått en färdig läktardel – som under aktuellt derby ska fyllas med ungdomar. Dessutom har en ny gymdel i föreningarnas regi öppnat – och klubbledningen jobbar på att få landskamper till Ystad.

I slutet av juni år 2010 hade sju idrottsföreningar: YIF, IFK Ystad, IK Pandora, KFUM Basket Ystad, Ystad Volleybollklubb, IK Vinco och FBC Ystad, kallat till ett möte med stadens politiker.
På sig hade de alla en specialtryckt t-shirt vars budskap löd: “Bygg ÖP-hallen C nu!”

img_9875

Politikerna suckade tungt: “Det finns inga pengar. Inte nu. Skola, vård och omsorg är lagstadgat och det måste vi prioritera”
Jörgen Hansson, klubbchef i YIF då och nu, citerades i Ystads Allehanda från mötet. “Varför behöver vi en ny C-hall i Österporthallen? Jo, därför att det inte byggts en ny handbollshall i Ystad på 30 år, och därför att halltiderna i befintliga hallar är fulltecknade”

Ett och ett halvt år senare, i januari 2012, fattade kommunen efter fortsatta påtryckningar från föreningslivet beslutet att bygga en multiarena- som sedan invigdes i januari 2016. Helt färdig blir den dock först i februari 2017. Bygget, en 18 000 kvadratmeter stor bad- och idrottsanläggning, är alltså inne på målrakan.
Efter rivningen av den anrika Österportshallen har en B-hall byggts – och denna håller som bäst på att lappas ihop med huvudarenan. När “dockningen” mellan hallarna är klar får A-hallen (med två planer) en riktig kortsida med 336 nya sittplatser, två rullstolsplatser samt ett antal ståplatser bakom denna nya läktaren. Läktaren heter “C” och nås enkelt med hjälp av den nybyggda trappan precis vid entrén.

Ystads IF:s klubbchef Jörgen Hansson:
– Vi har varit trångbodda sedan 1970 utan att fått fler planer att spela på. NU är vi äntligen framme vid en förändring.
Bortsett från att ni nu har tre handbollsplaner på området – vad innebär det att ha en färdigställd arena?
– Det är ett stort lyft på många sätt. Bland annat får vi möjligheten att arrangera större evenemang i framtiden, som landskamper. Det finns inte så många arenor som har den möjligheten – men nu är vi med i den diskussionen och det pågår faktiskt arbete på den fronten redan nu.
– Gällande läktaren så innebär det att betydligt fler kan se de stora matcherna, som Ystads. och Skånederbyna. På vissa av dem matcherna har vi bara haft 10-20 lediga sittplatser.
Under den första matchen med den nya kortsideläktaren så kommer YIF att fylla den med så många som möjligt av de 500 ungdomsspelarna och 70-talet ledare,
– De kommer även att tas in på innerplan i pausen. Det kommer att bli en häftig upplevelse.

J

Jörgen Hansson.
Jörgen Hansson.

Det måste kännas skönt att det nu är helt klart?
– Jodå, men faktum är att vi har en del kvar som ska byggas?
Inte enligt grundplanen väl?
– Nej, exakt. Vart efterhand lyckades vi föreningar lobba till oss att det skulle byggas en ny gymdel. När den gamla simhallen och Österporthallen revs så försvann plötsligt två gym. Både vi föreningar och gymnasieskolan behöver ett gym. Därför kommer vi att få hyra och i egen regi hantera ett gym, delvis sponsrat genom Skåneidrotten, som kommer att vara ämnat för föreningarnas aktiva. Det blir alltså inget publikt gym utan ett efterlängtat nytt och fräscht gym för våra idrottare.

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close