FotbollNyheter

Eidevall HIFs nya alltiallo

Helsingborgs IF skalar ner och fler får göra mer.

För Jonas Eidevall innebär det att hans nya roll innebär många uppgifter i flera olika lag.

_ Det har blivit rätt mycket innehåll och det trivs jag bra med. Jag är verkligen glad över att det gick att få ihop en så här inspirerande roll för mig, säger Jonas Eidevall, som 2016 var assistent till Henrik Larsson, men redan då hade en bred palett av uppgifter.

2017 ska han:

Jobba med A, U21 och U19.

Stå för analysen av A-lagets motståndare.

Vara med i en grupp som jobbar med kontraktsfrågor.

_ Jag får en roll som U21-tränare och ska vara med på samtliga träningspass med A-laget. Dessutom ska jag vara med på ett antal pass med U19-laget och coacha U21-laget. Jag ska vara med och stötta båda grupperna.

När det gäller motståndaranalysen ska han arbeta med hela processen.

_ Det startar med att jag scoutar och tittar på lagen vi ska möta. Sedan jobbar jag fram ett material med klipp och annat som vi kan presentera för spelarna.

I kontrakts-arbetet fortsätter HIF att dra nytta av Lundabon Jonas Eidevalls kunskaper från juristutbildningen och arbetslivserfarenhet från bankvärlden.

Målsättningen är stenklar. Truppen ska bli billigare och mindre.

HIF har haft alldeles för många spelare med seniorkontrakt!

_ Vi måste arbeta med en mindre A-trupp, både av sportsliga och ekonomiska skäl. 25 utespelare plus två målvakter borde snarare vara 18 plus två. När flera spelare nu lämnar är det alltså en del i en process som vi måste gå igenom.

Och det är alltså inte enbart av ekonomiska skäl. En stor trupp kostar pengar, men den skapar också problem när duktiga spelare inte ens kan få plats på bänken utan får sitta på läktaren.

När Helsingborgs IF ska satsa på de egna ungdomarna och ge dem chansen i A-laget måste dessutom vägen dit bli kortare och då är det lättare att flyttas upp i en slimmad trupp.

_ Många framgångsrika klubbar hamnar i en situation där det blir en bonus att få fram A-lagsspelare från de egna leden. Det är kanske inte nödvändigt, men en fördel.

_ För oss är det inte så. I vår situation är det nödvändigt. Vi måste vara desperata i vår jakt på egna spelare att använda eftersom det den närmaste tiden inte kommer att finnas några andra alternativ, konstaterar Jonas Eidevall och berömmer omställningsarbetet som .HIF-ledningen redan gjort efter degraderingen.

Han ser också en fördel i att division 2-laget HIF akademi ersatts av ett nygammalt U19-lag.

_ I akademilaget var det mer låst vilka spelare vi kunde flytta mellan lagen och när. Det var inte optimalt eftersom det är svårt att säga när de unga är i rätt fas för att få chansen och när skador och avstängningar gör att de behövs.

Ole Törner

 

Relaterade artiklar

Back to top button
Close