FotbollMalmö FFNyheterOles MFF-blogg

Ett viktigt trendbrott

Att MFF väljer att i förtid avsluta Piotr Johanssons kontrakt är ett viktigt besked!

Ett trendbrott som visar att tiden när MFF närmast slentrianmässigt jobbade med utlåningar och inte löste ut spelare i förtid äntligen är förbi.

Ska man nå målsättningen att ha en mindre trupp måste man jobba med den metoden också.

Truppen ska bestå av 22-23 spelare på plats. Annars hamnar duktiga spelare till och med utanför bänken och klivet mellan U-trupperna och A-laget försvåras. Det ska finnas utrymme att flytta upp U19- och U17-spelare utan att truppen blir svårhanterlig. Där är MFF inte än – truppen är fortfarande för stor – men överenskommelsen med Piotr Johansson att avsluta hans kontrakt är ett kliv på vägen.

Men mest av allt alltså ett trendbrott.

Truppen måste rensas ibland. Då kan man sälja, låna ut eller lösa ut.

 

 

Utgångspunkten är att det ska räcka med de två första metoderna, sälja eller låna ut.

En spelare som är långt ifrån att ta en A-lagsplats och där MFF inte tror att det kommer att ske någon förändring resten av kontraktstiden bör säljas.

En spelare som har väldigt svårt att ta en A-lagsplats, men där MFF ändå tror mycket på honom i framtiden bör lånas ut. Till en klubb så högt upp i seriesystemet som möjligt. En etablerad spelare till Allsvenskan, en talang till Superettan eller möjligen till division 1.

Verkligheten är dock inte alltid så enkel.

Det är inte alltid någon vill köpa och det är inte alltid en spelare vill säljas. Lönenivån och möjligheten till bonusar för SM-guld och framgångar i Europa spelar också in i ett lag som MFF, även för dem som inte får så mycket speltid.

När det gäller lån ska man hitta en lösning som passar alla parter; spelarna och båda klubbarna. Den metoden ska heller inte vara en backup-lösning för spelare som man egentligen inte tror på, men inte får sålt. Eller i någon slags ångest för att undvika att göra fel.

Utlåningar ska göras för att utveckla spelare, inte för att bli av med dem! I det fallet har MFF redan blivit väldigt mycket bättre.

Alibi-utlåningarna där man lånade ut en spelare man egentligen ville sälja, men ingen ville köpa är i stort sett försvunna.

Strategin måste vara glasklar:

1.) Alla spelare i truppen ska antingen vara med i konkurrensen om en plats i laget eller vara en talang som än så länge utvecklas mest av att stanna i MFF:s seniortrupp och träna med den.

2.) Tillhör en spelare inte kategori 1.) ska han lånas ut om han med hjälp av speltid i ett tillräckligt bra lag bedöms kunna återvända och avancera till kategori 1.)

3.) Tillhör en spelare varken kategori 1.) eller 2.) ska han säljas.

4). Går inte det ska man göra ett försök att lösa ut honom från kontraktet.

För att ta ett konkret exempel. Gefle IF hade inte köpt loss Piotr Johansson från MFF. Men när MFF och Piotr Johansson kommit överens om han inte längre var MFF:s spelare kunde han få en klubb att spela för.

Bra för alla parter. MFF frigjorde utrymme i truppen, Piotr fick ett lag att spela i som tror på honom och Gefle IF – som hela tiden jobbade ihop med MFF i frågan – fick en duktig Superettan-spelare.

Skånesports MFF-expert Ole Törner.
Skånesports MFF-expert Ole Törner.

Relaterade artiklar

Back to top button
Close