HandbollNyheter

Wall nöjd med titeln ”SHE:s tråkigaste lag”

Kristianstads HK har etablerat sig i SHE och ser av allt att döma ut att ta sig till slutspel denna vår.
Vi klämde Stefan Wall på pulsen – mannen som nått framgång genom att dra ner på tempot.
Och vem vet – kanske är han tränare i Danmark till sommaren?

Kristianstads HK gör sin andra säsong i högsta serien.
Stefan Wall sin första.
Efter 14 omgångar av 22 har laget järngrepp om en slutspelsplats och det mesta talar för att laget slutar sjua-åtta i serien.
– Jag tycker att laget har presterat som väntat. Visserligen har vi tappat ett par poäng där jag inte trodde att vi skulle göra det, som mot Boden. Å andra sidan vann vi borta mot Skuru.
– För min egen del har det också gått ganska smidigt. Jag har ju varit assisterande tränare tidigare och visste vad som väntade.

Vad var det viktigaste ni jobbade med inför säsongen?
– Att ha mycket mindre tekniska fel i matcherna. I fjor var det jättemycket. Så den första och största prioriteringen blev att dra ner på tempot – så enkelt var det. Redan på försäsongen var jag noga med det.
Mmm… Ni trycker ju inte speciellt hårt i kontringarna?
– Nej. På sätt och vis är vi nog årets tråkigaste SHE-lag.
Saknar du inte de ”enkla” målen som ni inte får utan omställningsspel?
– Nej, inte när det suddat ut alla tekniska fel. När vi fått ordning på den biten vill vi successivt höja tempot.

Asli Askit, den turkiska vårvinden, blev spelklar väldigt sent inför premiären (och är nu femma i skytteligan, 83 mål på 14 matcher). Övergångstrassel och kuppförsök i hemlandet ställde till det. Men när hon väl kom på plats har hon varit lagets bästa spelare.
– Turkiet stängde hela landet precis när hon skulle åka. Asli kom under mycket speciella omständigheter som man bara kan föreställa sig hur det kan vara.
Hur har det gått att acklimatisera henne i den nordostskånska möllan?
– Hon har en annan spelstil och vi har delvis anpassat vårat spel efter henne. Men det gick snabbare än förväntat att få de bitarna på plats. Jag trodde att hon skulle bli riktigt bra först efter ett tag. Det har nog gått såpass bra och smidigt tack vare vår fystränare Modou Colley som hjälpt henne väldigt mycket.

161229 Kristianstads trŠnare Stefan Wall under handbollsmatchen i SHE mellan Lugi och Kristianstad den 29 december 2016 i Lund. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA /91558
Wall.

Du har en väldigt internationell trupp att jobba med. Det borde vara både inspirerande och svårt?
– Dragan Brljevic, LUGI:s tränare, kom fram en dag och påpekade just det. ”Med en sådan mångkulturellt lag måste det vara svårt med vissa bitar?” Jag svarade: Nej, vi har svenskor spanjorskor, tjeckiskor, en turkiska, en gambian och mitt i allt en tränare från Blekinge – ändå har vi väldigt få kommunikationsproblem. Det verkar vara en bra smältdegel.

Hur ser du på stundande slutspel?
– Vi är inte där ännu, men det ska nog gå att ta sig dit. I fjor missade vi ju med åtta måls marginal… Vi har inga vana av sådana handbollsmatcher, varken tjejerna och föreningen. Det innebär mycket inspiration.

Sarah Carlström åkte nyss på ytterligare en knäskada. Har ni fått svar på hur allvarligt det var?
– Hon var hos läkaren idag och de har inte kommit fram till vad som är fel ännu. Spontant känns det inte som en korsbandsskada – för hon kör för fullt på träningen just nu. Nu ska hon rehabträna en vecka och sedan få på sig ett specialskydd, sedan är tanken att hon ska spela matcher om en eller ett par veckor.
Oj!? Det måste har varit väldigt positiva nyheter?
– Såklart. Sarah har varit en viktig spelare för oss – samtidigt har hon varit med mycket sporadiskt. Numera känns det mest som en bonus när hon faktiskt kan vara med.

Sarah.
Sarah.

I Kristianstad rider ni ju på vågen av herrlagets framgångar, handbollskulturen i sig samt det faktum att ni får mycket uppmärksamhet i lokal media. Hur har det varit?
– Inga problem alls. Det har inte varit några skriverier som irriterat eööer så. Men vissr har vi en speciell situation i Kristianstad. De är besatta i handboll i den staden.

Du har ett utgående kontrakt med klubben. Hur ser framtidien ut?
– Jag vet inte ännu. Inget är klart. Ett par andra alternativ som dykt upp, på damsidan faktiskt.
Jaså. Men du säger förstås inte vart?
– Nä.
Okej? Då ska vi se. LUGI och H65 Höör har kontrakt med sina tränare för nästa säsong. Kan du vara på väg till Eslöv, OV, Lundagård eller något liknande. Bränns det?
– Njae. Tänk på att vi har nära till Danmark också…

Christoffer Ekmark

Relaterade artiklar

Back to top button
Close